ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Με το βλέμμα στραμμένο στα ληξιπρόθεσμα χρέη της λαϊκής οικογένειας

Σωρευτικοί όροι και προϋποθέσεις θα συνοδεύουν την όποια «προστασία» της πρώτης κατοικίας, με στόχο να εντείνονται οι εκβιασμοί απέναντι στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά

Κλιμακώνει τον εμπαιγμό η συγκυβέρνηση, την ώρα που σφίγγει η θηλιά των εκβιασμών για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών

Eurokinissi

Κλιμακώνει τον εμπαιγμό η συγκυβέρνηση, την ώρα που σφίγγει η θηλιά των εκβιασμών για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών
Τον εμπαιγμό γύρω από το ζήτημα των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και μικρής ιδιοκτησίας συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επανέφερε - 10 ολόκληρους μήνες μετά από την πρώτη φορά που την έκανε - την... «εξαγγελία» για επέκταση της «προστασίας» της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για τα χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζουμε ότι η συγκυβέρνηση είχε προχωρήσει στην ίδια εξαγγελία και το Δεκέμβρη του 2015, όταν ψηφιζόταν ο νόμος σχετικά με τη διενέργεια των πλειστηριασμών από τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση και παρότι η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες, το σίγουρο είναι ότι η εν λόγω ρύθμιση, εάν και εφόσον προωθηθεί στη Βουλή, θα είναι αντίστοιχη με αυτή για την «προστασία» από τις τράπεζες, δηλαδή θα έχει σειρά από «λεόντειους όρους» και προϋποθέσεις, που έχουν στόχο να εκβιάσουν και εξαναγκάσουν τα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τις τράπεζες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος 4346/2015 της σημερινής κυβέρνησης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

-- Η όποια παρεχόμενη προστασία στην πρώτη κατοικία έχει εφαρμογή μέχρι 31/12/2018, με πρώτη προϋπόθεση την υποβολή στο δικαστήριο πρότασης εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών.

-- Η δικαστική προστασία στην πρώτη κατοικία συνδέεται με την απαλλοτρίωση οποιασδήποτε άλλης «ρευστοποιήσιμης περιουσίας» του οφειλέτη, όπως, για παράδειγμα, μιας δεύτερης κατοικίας ή ενός μικρού κομματιού γης.

-- Αποβολή από τη ρύθμιση «προστασίας» προβλέπεται στις περιπτώσεις οφειλετών με καθυστέρηση που «υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία τριών μηνιαίων δόσεων ετησίως». Σε αυτήν την περίπτωση, το δικαστήριο «διατάσσει την ανάκληση κάθε προληπτικού ή ανασταλτικού μέτρου». Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται, εκ νέου, η διαδικασία των πλειστηριασμών.

-- Το σχέδιο ρύθμισης «δε θα πρέπει να παραβλάπτει τη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών». Διευκρινίζεται παραπέρα ότι οι τράπεζες «παραβλάπτονται» στην περίπτωση που «βρεθούν σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης». Οι τράπεζες, δηλαδή, θα εισπράξουν τουλάχιστον τα ίδια ποσά με αυτά που θα έβαζαν στο χέρι σε περίπτωση πλειστηριασμών.

-- Η ένταξη στη ρύθμιση της υποτιθέμενης προστασίας έχει ως όρο και προϋπόθεση «ο οφειλέτης να υπήρξε συνεργάσιμος, κατά την έννοια του Κώδικα Δεοντολογίας», και μάλιστα όχι μόνο από 'δω και στο εξής, αλλά και «κατά το χρόνο της αρχικής καθυστέρησης του δανείου»...

Εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) εξέδωσε χτες εγκύκλιο με διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα διεκπεραιώνει τη διαδικασία διαχωρισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ανεπίδεκτες είσπραξης και εισπράξιμες.

Πρόκειται για την κωδικοποίηση διατάξεων που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο του 2015, με στόχο την εκκαθάριση της μάζας με τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αυτά επιχειρήσεων που έχουν βαρέσει «κανόνια» εδώ και δεκαετίες.

Μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο της ΓΓΔΕ αναφέρεται ότι:

-- Εφόσον οι οφειλές ενός φορολογούμενου χαρακτηριστούν ανεπίδεκτες είσπραξης, θα δεσμεύονται για 10 χρόνια όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και τα περιεχόμενα των θυρίδων του σε τράπεζες, ενώ δεν θα έχει το δικαίωμα να λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για να διεκπεραιώσει διάφορες συναλλαγές του, δηλαδή μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων ή είσπραξη χρηματικών ποσών από το Δημόσιο (επιστροφών φόρου, εφάπαξ ασφαλιστικών παροχών κ.λπ.).

-- Για το χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο ως «ανεπίδεκτης είσπραξης», πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες των φορολογικών αρχών για τον εντοπισμό των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της Φορολογικής Διοίκησης.

Τριήμερο εκδηλώσεων για τα 72 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Εκδηλώσεις για τα 72 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής διοργανώνουν οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

-- Αύριο, Σάββατο, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Νίκης του Λαού στην Αμφιάλη, κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα ανταρτών του ΕΛΑΣ. Στις 7 μ.μ. συναυλία με ρεμπέτικα και αντάρτικα τραγούδια απ' το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» στην πλατεία Κύπρου στα Ταμπούρια.

-- Την Κυριακή 16/10, προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κύπρου και πορεία στο Μνημείο της Ηλεκτρικής. Στις 11.30 π.μ. συγκέντρωση στο χώρο του μνημείου πεσόντων της Ηλεκτρικής. Θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του Παραρτήματος Κερατσινίου ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Σήμερα, εξάλλου, το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει στις 10 π.μ. ιστορικό περίπατο με τη συμμετοχή σχολείων και στεφανώματα στις πλάκες των αγωνιστών που έπεσαν σε διάφορα σημεία του Κερατσινίου (σημείο συνάντησης: Κωνσταντινουπόλεως και Αγ. Σοφίας).
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Στάχτη στα μάτια» του λαού οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τους πλειστηριασμούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τους πλειστηριασμούς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

«Η πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κάτω απ' το βάρος του κύματος των πλειστηριασμών, να καταθέσει νομοθετική παρέμβαση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, αποτελεί "στάχτη στα μάτια του λαού". Και αυτό γιατί, ακόμη κι αν υπάρξει τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία, θα έχει ημερομηνία λήξης και θα είναι με τις αυστηρές προϋποθέσεις και τους όρους που τέθηκαν και για τα χρέη προς τις τράπεζες, οι οποίοι ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για τον πλειστηριασμό λαϊκών κατοικιών.

Το ΚΚΕ επαναφέρει την πρότασή του για κατάργηση των άδικων και αντιλαϊκών φόρων, πλήρη προστασία πρώτης και δεύτερης λαϊκής κατοικίας, φορολογία με 45% του κεφαλαίου. Λαϊκή κινητοποίηση για να μη βγει στο σφυρί κανένα λαϊκό σπίτι».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στη Νέα Σμύρνη, στην καφετέρια «ΑΜΜΟΣ» (Αγχιάλου 1 & Νικομηδείας), σε συγκέντρωση της ΚΟ Φάρου Ν. Σμύρνης, θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στα χωριά Στίβο και Περιστερώνα της Θεσσαλονίκης.

-- Αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ., ο Σάκης Βαρδαλής θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ΚΑΠΗ στον Προφήτη Θεσσαλονίκης.

-- Την Κυριακή 16/10, η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για την ανεργία», στις 12 μ., στον 1ο όροφο του ΕΚΘ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δράση ενάντια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Συγκέντρωση σήμερα το πρωί, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

«Δε θα τους επιτρέψουμε να πάρουν τα σπίτια μας, να κόψουν το φαΐ το δικό μας και των παιδιών μας», σημειώνει, και καλεί το λαό της περιοχής να απαντήσει δυναμώνοντας την αλληλεγγύη και την πάλη του.

Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί: Διαγραφή του συνόλου των τόκων κάθε είδους, από την κάθε είδους οφειλή και διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό για οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών, μετά τη διαγραφή των τόκων, διαγραφή σε ποσοστό 50% των οφειλών για στεγαστικά δάνεια έως 200.000 ευρώ, για καταναλωτικά δάνεια έως 30.000 ευρώ και για πιστωτικές κάρτες έως 20.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό καμία επιβολή τόκου για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Καμία πληρωμή οφειλών για τους ανέργους. Περαιτέρω μείωση κατά 30% στις οφειλές των επαγγελματικών δανείων και 50% για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ήδη. Παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης.

ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Λαμίας

Στις 18/10/1944 οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ μπήκαν απελευθερωτές στη Λαμία διώχνοντας και τους τελευταίους Γερμανούς κατακτητές από την πόλη και από τη Φθιώτιδα.

Την Τρίτη 18/10, στις 11 π.μ., η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Πλατεία Λαού, μπροστά στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ