ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ - ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κινητικότητα με άξονα την εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Νάπολη επισκέπτεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας

Από την παρουσία του Δ. Βίτσα στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟικού παρακλαδιού στη ΝΑ Ευρώπη
Από την παρουσία του Δ. Βίτσα στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟικού παρακλαδιού στη ΝΑ Ευρώπη
Κινητικότητα σε στρατιωτικά κέντρα του ευρωατλαντικού άξονα επιδεικνύει αυτές τις μέρες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια να αναλάβει για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου ενεργότερο ρόλο σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Διεκδικούν ενεργότερο ρόλο στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μετείχε χτες στη Συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM 2016), που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, καθώς και στο γιορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση του τέτοιου «συνεταιρισμού», ο οποίος ως παρακλάδι του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα περιλαμβάνει τις Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Ουκρανία και φυσικά τις ΗΠΑ, ενώ καθεστώς παρατηρητή έχει αναγνωριστεί στη Μολδαβία.

Οπως ανακοινώθηκε, στο περιθώριο της συνάντησης ο αναπληρωτής υπουργός είχε επαφές με υπουργούς και αξιωματούχους άλλων χωρών του οργανισμού, με αντικείμενο «τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις νέες προκλήσεις στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας».

Σήμερα, ο Δ. Βίτσας προγραμματίζεται να επισκεφθεί το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, το οποίο άλλωστε ελέγχει και κατευθύνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας στη νοτιοανατολική της πτέρυγα. Εκεί αναμένεται να ενημερωθεί για τη λειτουργία του Στρατηγείου και να έχει συνάντηση με το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό.

Συντονισμός με ΗΠΑ για «αντιμετώπιση εξτρεμισμού»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, από 16 έως 17/10, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, συμμετείχε σε σύνοδο στην Ουάσινγκτον, με αντικείμενο την «αντιμετώπιση βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων» (όπως αυτές, βέβαια, ορίζονται από τους ιμπεριαλιστές), σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ, μετά από πρόσκληση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Στη σύνοδο συμμετείχαν Α/ΓΕΕΘΑ ή αντιπρόσωποι αυτών από 43 κράτη από όλες τις ηπείρους, καθώς και οι διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται επισήμως, «αναλύθηκε το σύγχρονο πλαίσιο της τρομοκρατίας και των προκλήσεων ασφαλείας διασυνοριακής φύσης που θέτει σε παγκόσμιο επίπεδο, με ειδική αναφορά στις μεθόδους χρηματοδότησής της». «Εξετάσθηκε η ευρύτερη διάδραση διεθνών οργανισμών, τρίτων κρατών και έτερων διεθνών δρώντων στην αντιμετώπιση του τρομοκρατικού φαινομένου». «Παρουσιάστηκαν οι τρέχουσες επιχειρήσεις, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και εξετάσθηκαν περαιτέρω τρόποι αντιμετώπισής της, με έμφαση στην δυνατότητα της ενίσχυσης των υφισταμένων ή της ανάπτυξης νέων στρατιωτικών συνεργασιών, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών».

Ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ, σε παρέμβασή του, τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτείται «ο τερματισμός των συγκρούσεων και της αστάθειας σε κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, καθώς και ο περιορισμός και έλεγχος των προσφυγικών ροών». Σημείωσε ότι «απαιτείται ειλικρινής και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ κρατών και οργανισμών, καθώς και συντονισμός ενεργειών, ανταλλαγή ουσιαστικών πληροφοριών και συνεργασία σε θέματα κυβερνοπολέμου».

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε επαφές με όλους τους ομολόγους του, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς και τον ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ευρώπης και των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Αμερικανό στρατηγό Κ. Σκαπαρότι, ο οποίος, θυμίζουμε, πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα, για επαφές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας, καθώς και για μια άτυπη επιθεώρηση των ΝΑΤΟικών υποδομών στην Κρήτη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την προκλητικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας

Ερώτηση προς την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας

Την προκλητικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, που αποτυπώνεται και στις πρόσφατες δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με Ερώτησή του προς την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αναλυτικά, η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Κλιμακώνει επικίνδυνα την προκλητικότητά της η αστική τάξη της Τουρκίας. Οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν αμφισβητούν τα σύνορα της Ελλάδας κι άλλων χωρών και την εδαφική ακεραιότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, του Αιγαίου και της Μέσης Ανατολής.

Είχαν προηγηθεί η ανακίνηση θέματος για τη Συνθήκη της Λοζάνης, η προκλητική επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, σειρά ΝΟΤΑΜ και δηλώσεις από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε 16 ελληνικά νησιά, καθώς και την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Αξιώνεται, επίσης, να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις 11 ελληνικά νησιά, τα οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένα.

Απέναντι σε αυτήν την επικίνδυνα κλιμακούμενη επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, που αμφισβητεί ευθέως σύνορα και συνολικότερα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας κι άλλων χωρών, πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Κατέθεσε και ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος»

Με την κατάθεση του εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θ. Αναστασιάδη, συνεχίστηκε χτες η εξέταση μαρτύρων από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, και η χτεσινή διαδικασία εξελίχθηκε σε ένα τηλεοπτικό «σόου», με τα αστικά κόμματα να αντιπαρατίθενται στο «βολικό» πεδίο της διαπλοκής. Σε αυτήν την εξέλιξη συνέβαλαν και απαντήσεις του μάρτυρα, ενώ και από αυτή την εξέταση προέκυψαν στοιχεία για την ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα δάνεια του «Πρώτου Θέματος» ανέρχονται στα 44 εκατ. ευρώ. Ο εκδότης αρχικά δήλωσε πλήρη άγνοια για τις δανειοδοτήσεις της επιχείρησης, ενώ εξέφρασε απορία που κλήθηκε από την Επιτροπή, αφού είναι «ένας απλός δημοσιογράφος και ένας απλός μικρομέτοχος», αν και τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή έδειξαν ότι είναι ο μεγαλομέτοχος, έχοντας στην κατοχή του το 44%. Ο ίδιος παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι η συνολική δανειοδότηση της επιχείρησης ανέρχεται στο συγκεκριμένο ποσό, ενώ δήλωσε ότι όλα τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από τις τράπεζες στην Επιτροπή, από τα 44 εκατ. ευρώ τα 28 εκατ. περίπου χαρακτηρίζονται επισφαλή δάνεια, επειδή δόθηκαν στην εταιρεία του «Πρώτου Θέματος», χωρίς να εξασφαλιστούν σίγουρες εγγυήσεις.

Παράλληλα, δεν έλειψαν και χτες οι κόντρες μεταξύ των αστικών κομμάτων, αντανακλώντας και ανταγωνισμούς μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων στα ΜΜΕ. Βουλευτές των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, προφανώς και για να «οξύνουν τα πνεύματα», δίνοντας την κατάλληλη πάσα στην κυβέρνηση για να ξεκινήσει η «βολική» αντιπαράθεση, έκαναν νύξεις προς τον εκδότη περί στοχοποίησης της εφημερίδας του από την κυβέρνηση κ.ά. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η εφημερίδα του αντιμετωπίζει «πολιτικό διωγμό από θεσμικά και παρακρατικά κέντρα», για να αντιδράσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πάει λέγοντας...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στον εισαγγελέα πορίσματα για το «Ινστιτούτο Βενετίας»

Στις αρμόδιες δικαστικές αρχές (εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και εισαγγελέα Διαφθοράς) διαβιβάσθηκαν, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, τα πορίσματα των δύο ελέγχων που πραγματοποίησε το υπουργείο για «την οργάνωση και τη διαχειριστική δράση» του «Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι έλεγχοι «κατέδειξαν εικόνα αποσάθρωσης του Ινστιτούτου, η οποία οφείλεται κυρίως στην πλημμελή και αδιαφανή διαχείριση αυτού» και «επιβεβαίωσαν περιστατικά που είχαν διαπιστωθεί και σε έλεγχο που είχε διενεργηθεί τον Ιανουάριο του 2010».

Τα πορίσματα διαβιβάστηκαν στις δικαστικές αρχές «για περαιτέρω διερεύνηση και τυχόν υπαγωγή των αναφερομένων σε αυτές πραγματικών περιστατικών στον Ποινικό Νόμο», ενώ από το υπουργείο σημειώνεται ότι «τα τελευταία 5 έτη, το Ινστιτούτο Βενετίας έχει επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών με εκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις, μισθοδοσία και λοιπές δαπάνες».

«ΣΤΟΡΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ/ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Συζήτηση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ο Γυναικείος Σύλλογος «Στοργή του Παιδιού» και η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου - Δραπετσώνας πραγματοποιούν εκδήλωση, με θέμα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επιπτώσεις τους, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Αντ. Σαμαράκης», στα Ταμπούρια.

Θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος.

«ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ 1940-41»
Βιβλιοπαρουσιάσεις από Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Βιβλιοπαρουσιάσεις της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41» διοργανώνονται από Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ:

-- Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, με ομιλητή τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Παρασκευή 21/10, στις 7 μ.μ., στου Ζωγράφου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Ανακρέοντος 60), από τις Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Την παρουσίαση θα κάνει η Μαρία Θεοφίλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Την Κυριακή 23/10, στις 6.30 μ.μ., στην Αρτέμιδα, στο κτίριο «Ξενοφών» (Γυάλινο κτίριο), με ομιλήτρια την Βίκυ Κιτάνη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Η τουρκική προκλητικότητα επανήλθε χτες στο Αιγαίο υπό τη μορφή παραβιάσεων και παραβάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο. 4 σχηματισμοί με 8 μαχητικά στο σύνολο, τα 2 οπλισμένα, συν 2 ελικόπτερα, προχώρησαν σε 6 παραβάσεις και 6 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, στο Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα αεροσκάφη αυτά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ