ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ» ... μέχρι να φύγουμε

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τ. Μέι σε συνομιλία της με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ
Η Βρετανή πρωθυπουργός Τ. Μέι σε συνομιλία της με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά θα συνεχίσει να είναι πλήρες μέλος ώσπου να φύγουμε και θα είμαστε ισχυροί και αξιόπιστοι εταίροι και αφού φύγουμε», δήλωσε χτες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, φτάνοντας στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Οι πληροφορίες Βρετανών αξιωματούχων ανέφεραν πως η Μέι είχε να δώσει στους ομολόγους της ένα σαφές μήνυμα σε σχέση με το Brexit: «Δεν πρόκειται να υπάρξει νέο δημοψήφισμα»... Ωστόσο, σε μία προσπάθεια να άρει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ από το Brexit, η Μέι επιχείρησε να στρέψει το ενδιαφέρον τους στην κόντρα με τη Ρωσία καλώντας, σε δηλώσεις της, τους άλλους ηγέτες της ΕΕ «να επιδείξουν ενιαία και σθεναρή στάση απέναντι στη Μόσχα, για να σταματήσει τις αποκρουστικές και αρρωστημένες φρικαλεότητες στη Συρία».

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έσπευσε να αποθαρρύνει την Τ. Μέι, ώστε να μην ξεκινήσει τα άτυπα παζάρια με τους άλλους 27 ηγέτες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα εμπλακούν «σε συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ» (Βrexit).

Λίγα λεπτά αργότερα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, μετέφερε σε δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» την αίσθηση «κάποιων ηγετών της ΕΕ» πως «ίσως το Brexit να μη συμβεί»...

Στη Βουλή των Κοινοτήτων, πάντως, το θερμόμετρο ανέβηκε ξανά, όταν ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ανέλαβε να «ενημερώσει» το Σώμα δίχως στην ουσία να πει τίποτε, επειδή θεώρησε πως «δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον να αποκαλύψει η κυβέρνηση το σχέδιό της για το Brexit πριν τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ». Αρνήθηκε ως εκ τούτου να απαντήσει στους βουλευτές πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να περάσει τις «Συμπληγάδες», ώστε να εξασφαλίσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ και, από την άλλη, να πετύχει έλεγχο της μετανάστευσης. Εμφανίστηκε, εντούτοις, αισιόδοξος πως το Λονδίνο θα μπορέσει να κλείσει μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ μέσα στα δύο χρόνια που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση μιας χώρας - μέλους της ΕΕ.

  • Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, δημοσιοποίησε χτες σχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για αποχώρηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, παρόμοιο με το κείμενο δημοψηφίσματος που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο 2014. Αναμένεται να το παρουσιάσει στην Μέι την ερχόμενη Δευτέρα.
ΗΠΑ
Διαξιφισμοί Τραμπ - Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η άρνηση του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να δηλώσει ότι θα αποδεχθεί το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ της 8ης Νοέμβρη, έπειτα από τις επανειλημμένες κατηγορίες που έχει εξαπολύσει για πιθανή νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, επισημάνθηκε από τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ ως μία από τις κορυφαίες στιγμές του τρίτου και τελευταίου ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε χτες τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στο Πανεπιστήμιο του Λας Βέγκας.

«Λέω πως θα σας κρατήσω σε σασπένς», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε εάν θα αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, δίνοντας «λαβή» στην Δημοκρατική υποψήφια Πρόεδρο, Χίλαρι Κλίντον, να εξάρει την «αμερικανική δημοκρατία», για την επιτυχή διεξαγωγή «ελεύθερων εκλογών» τα τελευταία 240 χρόνια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε παράλληλα η προσπάθεια του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου να κατηγορήσει την αντίπαλό του ανάμεσα στα άλλα για τις «εγκληματικές», όπως είπε, «δραστηριότητες του Ιδρύματος Κλίντον», σημειώνοντας ότι μόνο και μόνο γι' αυτό «δεν θα έπρεπε να της επιτραπεί η υποψηφιότητα στις εκλογές». Ασκησε πιέσεις για θέματα οικονομίας και φορολογίας υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών «είναι κακές» και θα «τετραπλασιάσουν» τη φορολογία για όλους και όχι μόνο για τους πολύ πλούσιους, όπως υποστηρίζει η Κλίντον. Δεν παρέλειψε να επισημάνει για πολλοστή φορά τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν από εμπορικές συμφωνίες που σύναψαν οι ΗΠΑ σε διμερές ή περιφερειακό επίπεδο, αναγκάζοντάς την να πει πως η ίδια δεν θα ξανασκεφθεί την απόρριψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης Ατλαντικού - Ειρηνικού (Τrans Pacific Partnership - ΤΡΡ).

Η Κλίντον τάχθηκε υπέρ μίας μεταναστευτικής πολιτικής που θα ελέγχει όσους εισέρχονται στις ΗΠΑ αλλά δεν θα κλείσει την πόρτα σε γυναικόπαιδα, ούτε θα χωρίζει οικογένειες όσων μεταναστών βρίσκονται ήδη στη χώρα, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι χώρα μεταναστών». Ο Τραμπ την κατηγόρησε για μεταναστευτική πολιτική «ανοικτών θυρών» και ισχυρίστηκε ότι προσκαλούν πλήθη μεταναστών και προσφύγων, λέγοντας ότι μεταξύ τους «αρκετοί είναι και υποστηρικτές του "Ισλαμικού Κράτους"». Επανέλαβε την πρότασή του για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, λέγοντας ότι θα απελάσει «μερικούς κακούς, πολύ κακούς ανθρώπους» από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα όσους σχετίζονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ξεχώρισε για μία ακόμη φορά η κόντρα τους για τη Συρία. Η Κλίντον επέμεινε πως η πρόταση για τη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη Βόρεια Συρία θα βοηθούσε «να σωθούν ζωές» και να επισπευσθεί ο τερματισμός των συγκρούσεων. Οι ΗΠΑ, είπε, θα μπορούσαν να πετύχουν μία συμφωνία «με πολλή διαπραγμάτευση» και να «ξεκαθαρίσουμε στους Ρώσους και τους Σύρους ότι αυτό είναι το καλύτερο για τους ανθρώπους στο έδαφος». Ο Τραμπ, αντίθετα, σημείωσε πως διαφωνεί με την πρόταση της Κλίντον και την πολιτική Ομπάμα στη Συρία τονίζοντας ότι το Χαλέπι έχει μετατραπεί σε «ανθρωπιστικό εφιάλτη». «Ισως να ήταν καλύτερο να διατηρηθεί ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, στην εξουσία από το να τον αντικαταστήσουμε», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι Ασαντ και Ρωσία αντιτίθενται αμφότεροι στο «Ισλαμικό Κράτος». Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση «εάν δεν είχαν κάνει τίποτε στη Συρία».

Κόντρα υπήρξε ξανά στο θέμα των στρατιωτικών σχέσεων των ΗΠΑ με άλλες χώρες. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναρωτήθηκε «γιατί θα πρέπει οι ΗΠΑ να πληρώνουν για την υπεράσπιση πλούσιων χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία και η Γερμανία».

Απαντώντας σε αναφορά της Κλίντον ότι προσπαθεί να μειώνει τις γυναίκες για να αισθάνεται ο ίδιος καλύτερα, ο Τραμπ την ρώτησε γιατί παίρνει λεφτά «από κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, χώρες που μεταχειρίζονται τόσο άσχημα τις γυναίκες», ενώ υποτίθεται νοιάζεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το άσχημο κλίμα μεταξύ των υποψηφίων επιτάθηκε με τον χαρακτηρισμό του Τραμπ «απαίσια γυναίκα» προς την Κλίντον και σφραγίστηκε με την άρνηση αμφοτέρων να δώσουν τα χέρια στο τέλος της τελευταίας τηλεοπτικής τους αναμέτρησης.

Οι μετρήσεις του CNN ανέδειξαν για μία ακόμη φορά «νικήτρια» του ντιμπέιτ την Κλίντον, υποστηρίζοντας πως αυτή ήταν η γνώμη του 52% των ερωτηθέντων. Ενα 39% των ερωτηθέντων Αμερικανών θεώρησε νικητή τον Ντ. Τραμπ.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Διαδηλώσεις ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Η στυγερή δολοφονία της 16χρονης μαθήτριας Λουσία Περέζ, στις 8 Οκτώβρη, μετά από απαγωγή, βιασμό και βασανισμό, έχει φουντώσει την οργή χιλιάδων ανθρώπων στην Αργεντινή και άλλες χώρες, που διαδήλωσαν χτες στο Μπουένος Αϊρες ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Τη συγκεκριμένη άτυχη κοπέλα απήγαγαν δυο άνδρες μπροστά από το σχολείο της στην πόλη Μαρ ντε Πλάτα, τη νάρκωσαν, τη βίασαν και τη βασάνισαν μέχρι θανάτου. Η κοπέλα ξεψύχησε από καρδιακή ανακοπή, εξαιτίας του πόνου των τραυμάτων από τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη και στη συνέχεια την μετέφεραν σε νοσοκομείο, εμφανίζοντάς την ως θύμα υπερβολικής δόσης ναρκωτικών. Ομως, γρήγορα αποδείχτηκε η αλήθεια και τελικά συνελήφθησαν ένας 41χρονος και ένας 23χρονος.

Στην Αργεντινή, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγουν ανθρωπιστικές γυναικείες οργανώσεις, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο η δολοφονία μιας γυναίκας. Από το 2008 έως το 2015, έχουν δολοφονηθεί γύρω στις 2.000 γυναίκες, οι περισσότερες από σεξουαλική κακοποίηση, ενώ το 18% των θυμάτων είναι ανήλικα κορίτσια.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες πόλεις στη Λατινική Αμερική, όπου επίσης υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ο 81χρονος Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, φέρεται να πιέζει για τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών στη «Φατάχ» στις 29 Νοέμβρη και στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) ένα μήνα αργότερα, στα τέλη Δεκέμβρη, υποστήριξαν χτες ανώτερα στελέχη του κόμματος του Παλαιστίνιου Προέδρου, μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ. Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι εσωκομματικές εκλογές έρχονται ως «απάντηση» στις πιέσεις που δέχεται από αραβικές χώρες (Αίγυπτο, Ιορδανία, Σ. Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) να δεχτεί ξανά τον Μοχάμεντ Νταχλάν, πρώην ανώτερο στέλεχος της «Φατάχ» και εκατομμυριούχο επιχειρηματία που καταδικάστηκε το 2010 για «διαφθορά» ερήμην, αφότου κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τους δύο γιους του Προέδρου Αμπάς, Γιάσερ και Ταρέκ Αμπάς, για διαφθορά.

ΚΑΪΡΟ.-- Νέα μέτρα λιτότητας σε σχέση με τη σύνθεση προσωπικού στις πρεσβείες της Αιγύπτου στο εξωτερικό ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Σερίφ Ισμαήλ. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατά 50% μείωση στον αριθμό υπουργικών εκπροσώπων σε πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό. Τις υπηρεσίες τους θα αναλάβει να διεκπεραιώσει το κατά τόπους διπλωματικό προσωπικό των πρεσβειών.

ΣΑΝΑΑ.-- Σε ισχύ τέθηκε, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, μια ακόμη εύθραυστη εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών στην Υεμένη. Η εκεχειρία ενδέχεται να παραταθεί, εφόσον δεν παραβιαστεί. Σε τέτοια περίπτωση, θα καταστεί εφικτή η αναδιανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε απομονωμένες περιοχές όπου θερίζουν η πείνα και οι ασθένειες.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αστυνομικοί έκαναν συγκεντρώσεις και χτες σε Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις, αντιδρώντας για τον ελλιπή εξοπλισμό που διαθέτουν και - όπως υποστηρίζουν - δεν μπορούν να προστατέψουν τους εαυτούς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ