Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαξιφισμοί Τραμπ - Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η άρνηση του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να δηλώσει ότι θα αποδεχθεί το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ της 8ης Νοέμβρη, έπειτα από τις επανειλημμένες κατηγορίες που έχει εξαπολύσει για πιθανή νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, επισημάνθηκε από τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ ως μία από τις κορυφαίες στιγμές του τρίτου και τελευταίου ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε χτες τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στο Πανεπιστήμιο του Λας Βέγκας.

«Λέω πως θα σας κρατήσω σε σασπένς», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε εάν θα αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, δίνοντας «λαβή» στην Δημοκρατική υποψήφια Πρόεδρο, Χίλαρι Κλίντον, να εξάρει την «αμερικανική δημοκρατία», για την επιτυχή διεξαγωγή «ελεύθερων εκλογών» τα τελευταία 240 χρόνια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε παράλληλα η προσπάθεια του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου να κατηγορήσει την αντίπαλό του ανάμεσα στα άλλα για τις «εγκληματικές», όπως είπε, «δραστηριότητες του Ιδρύματος Κλίντον», σημειώνοντας ότι μόνο και μόνο γι' αυτό «δεν θα έπρεπε να της επιτραπεί η υποψηφιότητα στις εκλογές». Ασκησε πιέσεις για θέματα οικονομίας και φορολογίας υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών «είναι κακές» και θα «τετραπλασιάσουν» τη φορολογία για όλους και όχι μόνο για τους πολύ πλούσιους, όπως υποστηρίζει η Κλίντον. Δεν παρέλειψε να επισημάνει για πολλοστή φορά τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν από εμπορικές συμφωνίες που σύναψαν οι ΗΠΑ σε διμερές ή περιφερειακό επίπεδο, αναγκάζοντάς την να πει πως η ίδια δεν θα ξανασκεφθεί την απόρριψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης Ατλαντικού - Ειρηνικού (Τrans Pacific Partnership - ΤΡΡ).

Η Κλίντον τάχθηκε υπέρ μίας μεταναστευτικής πολιτικής που θα ελέγχει όσους εισέρχονται στις ΗΠΑ αλλά δεν θα κλείσει την πόρτα σε γυναικόπαιδα, ούτε θα χωρίζει οικογένειες όσων μεταναστών βρίσκονται ήδη στη χώρα, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι χώρα μεταναστών». Ο Τραμπ την κατηγόρησε για μεταναστευτική πολιτική «ανοικτών θυρών» και ισχυρίστηκε ότι προσκαλούν πλήθη μεταναστών και προσφύγων, λέγοντας ότι μεταξύ τους «αρκετοί είναι και υποστηρικτές του "Ισλαμικού Κράτους"». Επανέλαβε την πρότασή του για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, λέγοντας ότι θα απελάσει «μερικούς κακούς, πολύ κακούς ανθρώπους» από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα όσους σχετίζονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ξεχώρισε για μία ακόμη φορά η κόντρα τους για τη Συρία. Η Κλίντον επέμεινε πως η πρόταση για τη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη Βόρεια Συρία θα βοηθούσε «να σωθούν ζωές» και να επισπευσθεί ο τερματισμός των συγκρούσεων. Οι ΗΠΑ, είπε, θα μπορούσαν να πετύχουν μία συμφωνία «με πολλή διαπραγμάτευση» και να «ξεκαθαρίσουμε στους Ρώσους και τους Σύρους ότι αυτό είναι το καλύτερο για τους ανθρώπους στο έδαφος». Ο Τραμπ, αντίθετα, σημείωσε πως διαφωνεί με την πρόταση της Κλίντον και την πολιτική Ομπάμα στη Συρία τονίζοντας ότι το Χαλέπι έχει μετατραπεί σε «ανθρωπιστικό εφιάλτη». «Ισως να ήταν καλύτερο να διατηρηθεί ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, στην εξουσία από το να τον αντικαταστήσουμε», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι Ασαντ και Ρωσία αντιτίθενται αμφότεροι στο «Ισλαμικό Κράτος». Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση «εάν δεν είχαν κάνει τίποτε στη Συρία».

Κόντρα υπήρξε ξανά στο θέμα των στρατιωτικών σχέσεων των ΗΠΑ με άλλες χώρες. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναρωτήθηκε «γιατί θα πρέπει οι ΗΠΑ να πληρώνουν για την υπεράσπιση πλούσιων χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία και η Γερμανία».

Απαντώντας σε αναφορά της Κλίντον ότι προσπαθεί να μειώνει τις γυναίκες για να αισθάνεται ο ίδιος καλύτερα, ο Τραμπ την ρώτησε γιατί παίρνει λεφτά «από κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, χώρες που μεταχειρίζονται τόσο άσχημα τις γυναίκες», ενώ υποτίθεται νοιάζεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το άσχημο κλίμα μεταξύ των υποψηφίων επιτάθηκε με τον χαρακτηρισμό του Τραμπ «απαίσια γυναίκα» προς την Κλίντον και σφραγίστηκε με την άρνηση αμφοτέρων να δώσουν τα χέρια στο τέλος της τελευταίας τηλεοπτικής τους αναμέτρησης.

Οι μετρήσεις του CNN ανέδειξαν για μία ακόμη φορά «νικήτρια» του ντιμπέιτ την Κλίντον, υποστηρίζοντας πως αυτή ήταν η γνώμη του 52% των ερωτηθέντων. Ενα 39% των ερωτηθέντων Αμερικανών θεώρησε νικητή τον Ντ. Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ