Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Οδικός χάρτης» το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Βερολίνο

Το ουκρανικό πυροβολικό εξακολουθεί να χτυπάει θέσεις των πολιτοφυλακών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στο γνωστό μοτίβο της ανταλλαγής θέσεων και μιας επιμέρους συμφωνίας (που πάντα παραβιάζεται) κατέληξαν την Τετάρτη αργά το βράδυ οι ηγέτες των Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας, Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, αντίστοιχα, στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία που συνεδρίασε στη γερμανική πρωτεύουσα. Κοινή διαπίστωση, όπως και άλλες φορές, ήταν η ανάγκη εφαρμογής της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, από το Φλεβάρη του 2015, ωστόσο η κυβέρνηση του Κιέβου και οι Γαλλία και Γερμανία κατηγορούν τη Ρωσία, που στηρίζει τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ότι την παραβιάζει, και η Ρωσία από την άλλη την ουκρανική πλευρά που πρωτίστως δεν τηρεί τα συμφωνημένα ούτε στα ζητήματα της ασφάλειας ούτε σε αυτά της πολιτικής διευθέτησης.

Ωστόσο κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη» που θα επεξεργαστούν οι υπουργοί Εξωτερικών των 4 χωρών έως τέλη Νοέμβρη. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και οπλισμού από άλλες 4 περιοχές στη γραμμή αντιπαράθεσης και διερεύνηση των όρων και προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στους δύο θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές. Προβλέπεται διεύρυνση της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και για τα δύο ζητήματα. Στο σημείο αυτό, η ουκρανική πλευρά, με δηλώσεις του Προέδρου της, Πέτρο Ποροσένκο, μιλάει για ανάπτυξη ένοπλης δύναμης του ΟΑΣΕ και έλεγχο των συνόρων με τη Ρωσία, κάτι που βεβαίως είναι μια ερμηνεία που δεν αποδέχεται η άλλη πλευρά.

Θυμίζουμε, πάντως, ότι τόσο η απομάκρυνση βαρέος οπλισμού όσο και η διενέργεια εκλογών και του ειδικού καθεστώτος σχετικής αυτονομίας προβλέπονταν στη συμφωνία του Μινσκ που έχει μείνει στα χαρτιά με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία δεν έχει προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως είχε δεσμευτεί.

Επίσης, στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, σημείωσε ότι έχει γίνει «πολύ μικρή πρόοδος στα ανθρωπιστικά θέματα και ότι έχει σχέση με την οργάνωση πληρωμών επιδομάτων και συντάξεων που οφείλει η Ουκρανία».

Ομως, πέρα από τα διπλωματικά παζάρια συνεχίζεται η σκληρή πραγματικότητα για το λαό της περιοχής, που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης της Ουκρανίας και ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 481 επιθέσεις από το ουκρανικό πυροβολικό σε διάφορες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ