ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ψευδοκράτος συνεχίζει προκλητικά να διεκδικεί διεθνή αναγνώριση

Εκπρόσωποί του επιμένουν στην ανάγκη να υπάρχουν «εναλλακτικές», εφόσον δεν βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη 2016

Τουρκία - Κατεχόμενα συντηρούν σταθερά διάφορες «εναλλακτικές» διχοτόμησης (φωτ. από συνάντηση του Ακιντζί και του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου)

Copyright 2016 The Associated

Τουρκία - Κατεχόμενα συντηρούν σταθερά διάφορες «εναλλακτικές» διχοτόμησης (φωτ. από συνάντηση του Ακιντζί και του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Ενώ «ανεβαίνουν» διαρκώς οι ρυθμοί των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ήδη ανακοινώθηκε ότι αρχές Νοέμβρη θα γίνει συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί εκτός Κύπρου για το Εδαφικό, το ψευδοκράτος συνεχίζει τις προκλήσεις, επιμένοντας να μιλά για «εναλλακτικές» (παραπέμποντας ουσιαστικά σε απευθείας και άμεση διχοτόμηση), σε περίπτωση που δεν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις άμεσα, αλλά και διεκδικώντας αναγνώριση από ακόμα μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Στην ίδια βάση, βέβαια, στρώνεται το έδαφος για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και διπλωματικών σχέσεων που μελλοντικά δεν θα είναι δύσκολο να αξιοποιήσει και μια τουρκοκυπριακή «συνιστώσα πολιτεία», εντός του πλαισίου που προχωρούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις προς μια διχοτόμηση τύπου σχεδίου «Ανάν», όπως βεβαιώνουν όλες οι ενδείξεις (π.χ. η δυνατότητα που θα έχουν τα δύο μέρη να συνάπτουν και χωριστές συμφωνίες με άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς).

Μετά την εμφάνιση του επικεφαλής του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στη φετινή ΓΣ του ΟΗΕ, όπου έγινε δεκτός λες και ήταν κανονικός ηγέτης κράτους, αντίστοιχη υποδοχή τυγχάνει και ο «υπουργός εξωτερικών» του, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, που πριν μερικές μέρες συμμετείχε στην 43η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν (OIC). O OIC έχει αποδώσει στο ψευδοκράτος την ιδιότητα του «παρατηρητή» («observer») με την ονομασία «Τουρκοκυπριακό κράτος» («Turkish Cypriot State»).

Από το βήμα της συνάντησης, ο Ερτουγρούλογλου απέδωσε στην «ελληνοκυπριακή πλευρά» «έλλειψη πολιτικής βούλησης για να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με την τουρκοκυπριακή πλευρά» και υπογράμμισε: «Αν δεν επιτευχθεί διευθέτηση ως τα τέλη του 2016... ο τουρκοκυπριακός "λαός", που άδικα έχει διαχωριστεί από τον υπόλοιπο κόσμο για πάνω από πέντε δεκαετίες, δεν μπορεί να μείνει όμηρος ενός αβέβαιου μέλλοντος, εγκλωβισμένου σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις...». Ο ίδιος συσχέτισε τη «βιωσιμότητα μιας λύσης» με την «ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής πλευράς», εννοώντας προφανώς τη διασφάλιση συνθηκών που θα διαμορφώσουν συνθήκες πιο ευνοϊκές για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεις σε Τουρισμό, Ενέργεια κ.τ.λ. «Ετσι, γίνονται ακόμα πιο άμεσα και σημαντικά τα συγκεκριμένα μέτρα του Οργανισμού (σ.σ. OIC) για την εξάλειψη συνθηκών που εμποδίζουν τους Τουρκοκύπριους, αποκλείοντας την ενσωμάτωσή τους με τον υπόλοιπο κόσμο», συνέχισε επιμένοντας: «Είναι τώρα η ώρα, η αδελφότητα των μουσουλμανικών χωρών να δράσουν και να οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα, καθιστώντας τους Τουρκοκύπριους ικανούς να ενταχθούν στη διεθνή κοινότητα».

Να σημειωθεί ότι ειδικά τον τελευταίο χρόνο, εκπρόσωποι του ψευδοκράτους με τη συνεχή στήριξη της κυβέρνησης της Τουρκίας έκαναν συναντήσεις σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Γερμανία), με επαφές με στελέχη κυβερνήσεων αλλά και επιχειρηματικών οργανώσεων και επίκεντρο διάφορα πιθανά επιχειρηματικά σχέδια που θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Γαλλικές πιέσεις για Μεταναστευτικό ένεκα Brexit...

ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός, Αλέν Ζιπέ, απείλησε χτες το Λονδίνο με καταγγελία των γαλλο-βρετανικών συμφωνιών του Λε Τουκέ του 2003, που επέτρεπε στις βρετανικές υπηρεσίες να ελέγχουν διαβατήρια στο Καλαί της Γαλλίας και το αντίθετο, «μετακινώντας» στην ουσία τα βρετανικά σύνορα στην ηπειρωτική Γαλλία, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ζιπέ, που είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Συντηρητικών στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης, σημείωσε πως θα επιδιώξει «τη μετακίνηση των συνόρων με τη Βρετανία από το Καλαί στη νότια Αγγλία», σε μία ένδειξη της αυξανόμενης πίεσης που αντιμετωπίζει το Λονδίνο μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

«Το πρώτο μέλημα είναι η καταγγελία των συμφωνιών του Λε Τουκέ», δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ, αναφερόμενος στις συμφωνίες που εγκαθίδρυσαν το σημερινό σύστημα συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε η επιλογή των ανθρώπων που η Βρετανία θέλει ή απορρίπτει, να γίνεται στο γαλλικό έδαφος. Αυτό είναι δουλειά της Βρετανίας».

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρομπέρτο Αζεβέντο, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), μιλώντας σε επιχειρηματικό σεμινάριο στο Οσλο της Νορβηγίας, σημείωσε ότι οι μελλοντικοί όροι για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον Οργανισμό θα εξαρτηθούν κατά πολύ από τους όρους του «διαζυγίου» με την ΕΕ. Σημείωσε πως η Βρετανία είναι μέλος του ΠΟΕ, αλλά μόλις αποχωρήσει από την ΕΕ, ο κατάλογος με τις δεσμεύσεις της Ενωσης - μια λίστα με τους δασμούς, τις ποσοστώσεις και τα δικαιώματα σε επιδοτήσεις - δεν ισχύουν πλέον για τη Βρετανία.

Ο Αζεβέντο υπογράμμισε έτσι ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από τους όρους του διαχωρισμού στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ». Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση πως η διεθνής οικονομία «σε αυτό το χρονικό σημείο δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω αναταραχή. Οσο λιγότερη αναταραχή έχουμε, τόσο το καλύτερο...».

Δύσκολη νίκη των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές

Με δυσκολία κατάφεραν οι κυβερνώντες Συντηρητικοί στη Βρετανία να διατηρήσουν την έδρα του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις τοπικές εκλογές, που διεξήχθησαν την Πέμπτη στην εκλογική του περιφέρεια, Γουίτνεϊ, στη νότια Αγγλία. Ωστόσο, το κόμμα είδε τα ποσοστά του να μειώνονται σημαντικά, καθώς οι ψηφοφόροι στράφηκαν προς ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Οπως ανακοινώθηκε, σε αυτές τις τοπικές εκλογές, οι Συντηρητικοί συγκέντρωσαν 17.313 ψήφους, βλέποντας το ποσοστό τους να μειώνεται από το 60% στο 45%, σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών πέρυσι. Ετσι, ο υποψήφιός τους, Ρόμπερτ Κουρτς, ένας δικηγόρος 37 ετών, κέρδισε την έδρα του Κάμερον. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το πιο σταθερά φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Βρετανίας, με 11.611 ψήφους και ποσοστό 30%.

Σύμφωνα με τον Τιμ Φάρον, επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί «ξεκάθαρη απόρριψη του σκληρού Βrexit που προτείνουν οι Τόρις».

  • Η Βρετανία κατέγραψε δημοσιονομικό έλλειμμα - εξαιρουμένων των κρατικών τραπεζών - 10,6 δισ. λιρών τον περασμένο μήνα, κατά 14,5% υψηλότερο από το έλλειμμα στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αναφέρει η τελευταία έκθεση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει εμπόδια στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.
ΗΠΑ
Αντιδράσεις από τις δηλώσεις Τραμπ για το εκλογικό αποτέλεσμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες «αναταράξεις» στο τεταμένο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, ελάχιστες βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη προκαλεί η νέα δήλωση του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ πως θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα μόνον εάν νικήσει ο ίδιος, καθώς οι αμφιβολίες που εγείρει για την αξιοπιστία του αμερικανικού εκλογικού συστήματος δεν αποκλείεται να «κοστίσουν» την πλειοψηφία βουλευτών του κόμματος στο Κογκρέσο.

Τόσο η Δημοκρατική υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον, όσο και ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έσπευσαν να καταδικάσουν τις δηλώσεις του Τραμπ με την πρώτη να χαρακτηρίζει τις σχετικές δηλώσεις του «τρομακτικές» και τον δεύτερο να θεωρεί πως είναι «επικίνδυνες», ιδιαίτερα «όταν προσπαθούμε να σπείρουμε την αμφιβολία στο μυαλό των ανθρώπων σχετικά με τη νομιμότητα των εκλογών αφού αυτό υποβαθμίζει τη δημοκρατία μας».

Οι αντιδράσεις αυτές ξεκίνησαν όταν προχτές τα ξημερώματα, στη διάρκεια του τρίτου και τελευταίου ντιμπέιτ, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να πει πως θα αναγνωρίσει το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών του Νοέμβρη, δηλώνοντας αργότερα αφενός ότι θα δεχτεί «ένα καθαρό αποτέλεσμα», αφετέρου ότι διατηρεί το νομικό δικαίωμά του να προσβάλλει δικαστικά τη διαδικασία, στην περίπτωση μιας μικρής διαφοράς υπέρ της Κλίντον.

Στο μεταξύ το κακό κλίμα στις σχέσεις των δύο υποψηφίων αποτυπώθηκε, ανάμεσα στα άλλα, και στο «φιλανθρωπικό» δείπνο που στήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη προς τιμήν του πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Αλφρεντ Σμιθ. Ο Τραμπ αστειεύτηκε με το ενδεχόμενο να στείλει την Κλίντον στη φυλακή, ενώ η ίδια αναφέρθηκε στα σχόλια που έχει κάνει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος για τις γυναίκες, προσπαθώντας να εκτιμήσει πώς θα βαθμολογούσε την ελκυστικότητα του Αγάλματος της Ελευθερίας μεταξύ τεσσάρων και πέντε βαθμών, χαριτολογώντας με την κλίμακα αξιολόγησης της ελκυστικότητας των γυναικών που έχει ο δισεκατομμυριούχος. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι αντάλλαξαν χειραψίες, πράγμα που απέφυγαν στην τελευταία τηλεοπτική τους αντιπαράθεση.

ΥΕΜΕΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πυραυλικές επιθέσεις με φόντο «εύθραυστη» εκεχειρία

ΣΑΝΑΑ.--

Εύθραυστη αποδεικνύεται μία ακόμη εκεχειρία στην Υεμένη, καθώς λίγο μετά την εφαρμογή της (μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη) σημειώθηκε πυραυλική επίθεση από τη συγκεκριμένη εμπόλεμη χώρα στις πόλεις Τζατζάν και Νατζράν της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Σαουδαράβων πολιτών.

Η Σ. Αραβία που ηγείται συνασπισμού ο οποίος πραγματοποιεί από τον Μάρτη του 2015 ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη και προκάλεσε πριν από μία βδομάδα πάνω από 140 νεκρούς στην κηδεία υπουργού Εσωτερικών της Υεμένης στην πρωτεύουσα Σαναά, απάντησε με νέες αεροπορικές επιδρομές σκοτώνοντας, σύμφωνα με μαχητές σιιτών Χούτι, τουλάχιστον τρία άτομα.

Κατά τα άλλα, η τριήμερη «εκεχειρία» υποτίθεται πως παραμένει σε ισχύ. Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, έκανε έκκληση στους σιίτες Χούτι να σεβαστούν την εκεχειρία, επιρρίπτοντας σε αυτούς την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση σε δύο σαουδαραβικές πόλεις. Επιπλέον, δικαιολόγησε πλήρως την επιθετική τακτική της Σ. Αραβίας σε βάρος της Υεμένης, λέγοντας ότι «έχει το δικαίωμα να είναι ελεύθερη από πυραύλους που εκτοξεύονται από την Υεμένη» και κάλεσε τους Χούτι να αποσύρουν τα στρατεύματα και τους πυραύλους τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ