Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ψευδοκράτος συνεχίζει προκλητικά να διεκδικεί διεθνή αναγνώριση

Εκπρόσωποί του επιμένουν στην ανάγκη να υπάρχουν «εναλλακτικές», εφόσον δεν βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη 2016

Τουρκία - Κατεχόμενα συντηρούν σταθερά διάφορες «εναλλακτικές» διχοτόμησης (φωτ. από συνάντηση του Ακιντζί και του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου)

Copyright 2016 The Associated

Τουρκία - Κατεχόμενα συντηρούν σταθερά διάφορες «εναλλακτικές» διχοτόμησης (φωτ. από συνάντηση του Ακιντζί και του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Ενώ «ανεβαίνουν» διαρκώς οι ρυθμοί των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ήδη ανακοινώθηκε ότι αρχές Νοέμβρη θα γίνει συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί εκτός Κύπρου για το Εδαφικό, το ψευδοκράτος συνεχίζει τις προκλήσεις, επιμένοντας να μιλά για «εναλλακτικές» (παραπέμποντας ουσιαστικά σε απευθείας και άμεση διχοτόμηση), σε περίπτωση που δεν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις άμεσα, αλλά και διεκδικώντας αναγνώριση από ακόμα μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Στην ίδια βάση, βέβαια, στρώνεται το έδαφος για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και διπλωματικών σχέσεων που μελλοντικά δεν θα είναι δύσκολο να αξιοποιήσει και μια τουρκοκυπριακή «συνιστώσα πολιτεία», εντός του πλαισίου που προχωρούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις προς μια διχοτόμηση τύπου σχεδίου «Ανάν», όπως βεβαιώνουν όλες οι ενδείξεις (π.χ. η δυνατότητα που θα έχουν τα δύο μέρη να συνάπτουν και χωριστές συμφωνίες με άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς).

Μετά την εμφάνιση του επικεφαλής του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στη φετινή ΓΣ του ΟΗΕ, όπου έγινε δεκτός λες και ήταν κανονικός ηγέτης κράτους, αντίστοιχη υποδοχή τυγχάνει και ο «υπουργός εξωτερικών» του, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, που πριν μερικές μέρες συμμετείχε στην 43η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν (OIC). O OIC έχει αποδώσει στο ψευδοκράτος την ιδιότητα του «παρατηρητή» («observer») με την ονομασία «Τουρκοκυπριακό κράτος» («Turkish Cypriot State»).

Από το βήμα της συνάντησης, ο Ερτουγρούλογλου απέδωσε στην «ελληνοκυπριακή πλευρά» «έλλειψη πολιτικής βούλησης για να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με την τουρκοκυπριακή πλευρά» και υπογράμμισε: «Αν δεν επιτευχθεί διευθέτηση ως τα τέλη του 2016... ο τουρκοκυπριακός "λαός", που άδικα έχει διαχωριστεί από τον υπόλοιπο κόσμο για πάνω από πέντε δεκαετίες, δεν μπορεί να μείνει όμηρος ενός αβέβαιου μέλλοντος, εγκλωβισμένου σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις...». Ο ίδιος συσχέτισε τη «βιωσιμότητα μιας λύσης» με την «ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής πλευράς», εννοώντας προφανώς τη διασφάλιση συνθηκών που θα διαμορφώσουν συνθήκες πιο ευνοϊκές για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεις σε Τουρισμό, Ενέργεια κ.τ.λ. «Ετσι, γίνονται ακόμα πιο άμεσα και σημαντικά τα συγκεκριμένα μέτρα του Οργανισμού (σ.σ. OIC) για την εξάλειψη συνθηκών που εμποδίζουν τους Τουρκοκύπριους, αποκλείοντας την ενσωμάτωσή τους με τον υπόλοιπο κόσμο», συνέχισε επιμένοντας: «Είναι τώρα η ώρα, η αδελφότητα των μουσουλμανικών χωρών να δράσουν και να οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα, καθιστώντας τους Τουρκοκύπριους ικανούς να ενταχθούν στη διεθνή κοινότητα».

Να σημειωθεί ότι ειδικά τον τελευταίο χρόνο, εκπρόσωποι του ψευδοκράτους με τη συνεχή στήριξη της κυβέρνησης της Τουρκίας έκαναν συναντήσεις σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Γερμανία), με επαφές με στελέχη κυβερνήσεων αλλά και επιχειρηματικών οργανώσεων και επίκεντρο διάφορα πιθανά επιχειρηματικά σχέδια που θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά στο προσκήνιο η συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων (2019-09-27 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για τη συνάντηση στις 16 του Απρίλη (2018-04-06 00:00:00.0)
Αναζήτηση «κατάλληλης προετοιμασίας» για νέες επαφές (2017-09-26 00:00:00.0)
«Ανεβάζουν στροφές» για τα αντιλαϊκά παζάρια (2016-11-04 00:00:00.0)
Πυρετώδεις διεργασίες εν αναμονή εξελίξεων (2016-09-20 00:00:00.0)
Συναντήσεις, προετοιμασίες και προκλήσεις Ερογλου (2014-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ