Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΙΝΑΣ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ
Νέα δεδομένα στην όξυνση των ανταγωνισμών

Πεκίνο - Μανίλα συμφώνησαν και για τη συνεργασία των δύο ακτοφυλακών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Από τη συνάντηση των Προέδρων Κίνας - Φιλιππίνων, Σι Τζινπίνγκ - Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αντίστοιχα

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση των Προέδρων Κίνας - Φιλιππίνων, Σι Τζινπίνγκ - Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αντίστοιχα
ΜΑΝΙΛΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα ώθηση στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών στη Νοτιοανατολική Ασία και γενικά στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού δίνουν τα σημάδια αναθέρμανσης των σχέσεων Κίνας - Φιλιππίνων. Μετά τις προχτεσινές αναφορές του Προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, περί «διαζυγίου από τις ΗΠΑ», ήταν η σειρά του υπουργού Εμπορίου της χώρας, Ραμόν Λοπέζ, να διευκρινίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσει η εμπορική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Λοπέζ τόνισε πως οι οικονομικές σχέσεις Ουάσιγκτον - Μανίλα θα συνεχιστούν ιδιαίτερα σε εμπορικό επίπεδο. Πάντως, στη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Ντουτέρτε επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των μονοπωλίων που εκπροσωπεί η κυβέρνησή του, για ανάπτυξη διαφόρων επιχειρηματικών και γεωπολιτικών διαύλων. Σύμφωνα με το φιλιππινέζικο Τύπο, οι 13 διμερείς συμφωνίες που υπογράφτηκαν, υπολογίζεται ότι έχουν συνολική αξία πάνω από 13,5 δισ. δολάρια και αφορούν και συνεργασίες σε τομείς της παραγωγής, τον τουρισμό, το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ.τ.λ.

Οσον αφορά τις επιδιώξεις του Πεκίνου, είναι φυσικό η γοργά αναπτυσσόμενη αγορά των Φιλιππίνων να είναι ελκυστική για πολλούς από τους ανερχόμενους κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, τόνισε προ ημερών πως η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει «έναν ενεργό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των Φιλιππίνων».

Μηχανισμός «διαβουλεύσεων» για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση Σι - Ντουτέρτε, το θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (όπου υπάρχουν σημαντικές εδαφικές διαφορές και πρόσφατα δικαιώθηκε προσφυγή της προηγούμενης φιλιππινέζικης κυβέρνησης στο Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο) δε συζητήθηκε εκτενώς. Ωστόσο, οι δυο πλευρές συμφώνησαν αφενός να λύσουν τα εκκρεμή ζητήματα μέσω «διμερούς διαλόγου» και συγκρότησαν μηχανισμό διμερών «διαβουλεύσεων», αφετέρου στις συμφωνίες που υπέγραψαν ξεχωρίζει ίσως αυτή που αφορά τη συνεργασία ανάμεσα στις ακτοφυλακές τους, «για την αντιμετώπιση επειγόντων θαλάσσιων συμβάντων, όπως και ανθρωπιστικών και περιβαλλοντολογικών ανησυχιών... όπως η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας στη θάλασσα, αλλά και η προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σε συμφωνία με διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας του 1982 (UNCLOS - Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο στη Θάλασσα).

Αντίδραση από τις ΗΠΑ

Βέβαια, όπως είναι λογικό, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αυτές. Χτες, η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μανίλα, Μόλι Κοσίνα, ανέφερε ότι οι τελευταίες δηλώσεις Ντουτέρτε προκαλούν «περιττή αστάθεια», ενώ πρόσθεσε πως «η αμερικανική πλευρά θα τιμήσει τη διμερή συμμαχία και προσδοκά το ίδιο να κάνουν και οι Φιλιππίνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ