Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αποχωρεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Την απόφασή της να αποχωρήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, επικαλούμενη τις ενίοτε «ασύμβατες» υποχρεώσεις της σε σχέση με την ειρηνική επίλυση συρράξεων και την ερμηνεία που δίνεται σε αυτές από το ΔΠΔ και την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.

Είναι η δεύτερη αφρικανική χώρα μετά το Μπουρούντι που αποχωρεί από το ΔΠΔ εξαιτίας των κατηγοριών που έχουν απαγγείλει δικαστές του, έως τώρα, αποκλειστικά και μόνο σε έξι Αφρικανούς ηγέτες ή ανώτερους αξιωματούχους.

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Μασούτα, ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο που θα υποβληθεί προς έγκριση στο Κοινοβούλιο μέσα στις επόμενες βδομάδες. Νωρίτερα, το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε πως η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών, Μάιτε Νκοάνα Μασαμπάνε, υπέγραψε ήδη έγγραφο για την αποχώρηση της Νότιας Αφρικής από το ΔΠΔ τονίζοντας ότι η Νότια Αφρική «διαπίστωσε πως οι υποχρεώσεις της σε σχέση με την ειρηνική επίλυση συρράξεων ορισμένες φορές είναι ασύμβατες με την ερμηνεία των υποχρεώσεων που δίνεται από το ΔΠΔ και την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης» του 1998.

Τον Ιούνη του 2015, η Νότια Αφρική αρνήθηκε να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Σουδανού Προέδρου όταν εκείνος μετέβη στη χώρα για να συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης.

Αξιωματούχοι της Ουγκάντας δήλωσαν χτες πως δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει η χώρα τους από το ΔΠΔ με αφορμή πρόσφατη δυσαρέσκεια που εξέφρασε ενάντιά του ο Ουγκαντέζος Πρόεδρος, Γιοβέρι Μουσεβένι, που το είχε χαρακτηρίσει «άχρηστο».

Πριν από την αποχώρηση του Μπουρούντι και της Ν. Αφρικής η Συνθήκη για την ένταξη στο ΔΠΔ είχε υπογραφεί από 124 χώρες, ωστόσο, από τη λίστα αυτή απουσιάζουν ισχυρές διεθνείς και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ