Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σταθερά στο προσκήνιο η συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων

Σήμερα η συνάντηση Αναστασιάδη - Γκουτέρες. Ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί μίλησε σε συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε πρώτο πλάνο παραμένουν όλα τα σχέδια για την «αξιοποίηση» του μεγάλου φυσικού πλούτου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που δίνουν τον τόνο και στις διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης σε όλες τις επαφές που συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σημειωτέον ότι σήμερα αναμένεται και η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ τελικά η συνάντηση του δεύτερου με τον κατοχικό ηγέτη Μ. Ακιντζί ορίστηκε για την επόμενη Δευτέρα, 30 του μήνα.

Χτες, ο Ακιντζί συνάντησε την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, την οποία - σύμφωνα με ανακοίνωση της «τουρκοκυπριακής προεδρίας» - ενημέρωσε για τις εξελίξεις αλλά και ειδικά για τις «δυσκολίες που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προκαλέσει ως προς τη διαμόρφωση όρων αποτελεσματικής συμμετοχής και πολιτικής ισότητας (των δύο πλευρών)».

Ακόμα, ο Ακιντζί μίλησε σε συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - ενδεικτικό κι αυτό των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους και ανάδειξής του σε πολυεπίπεδο συνομιλητή - όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρός της και πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Ξεχωρίζοντας το θέμα του ενεργειακού πλούτου, ο Ακιντζί επισήμανε πως όλοι αποδέχονται ότι δικαίωμα σε αυτόν έχουν και οι «δύο πλευρές», προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν τρεις επιλογές: `Η ένα «μορατόριουμ» (προσωρινό «πάγωμα» ερευνών κ.τ.λ.) μέχρι τη «λύση» του Κυπριακού ή δημιουργία κοινής επιτροπής για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ή «θα γίνει αυτό που συμβαίνει τώρα, ο καθένας θα πράττει χωριστά».

Επίσης, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι η πολιτική ισότητα έχει γίνει στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για τη λύση (του Κυπριακού), αναφέροντας ότι «είτε θα προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση μιας ομοσπονδιακής λύσης δύο συνιστωσών πολιτειών, βασισμένης στην πολιτική ισότητα, είτε σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτό, η μόνιμη διαίρεση θα καταστεί πιο φανερή». Πρόσθεσε ότι «σε κάθε συνεταιρισμό είναι αναπόφευκτο οι αποφάσεις να λαμβάνονται από κοινού, ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις», ενώ επανέλαβε και ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά» έχει προκαλέσει σύγχυση, διατυπώνοντας διάφορες προτάσεις, αφού «μεταξύ των όσων είπε, δημιουργώντας σύγχυση, είναι δύο κράτη, συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη ομοσπονδία, από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά και αντί της εκ περιτροπής προεδρίας να γίνει εκ περιτροπής πρωθυπουργία».

Τέλος, είπε ότι για να μην επιμηκυνθεί η διαδικασία για άλλα 50 χρόνια ακόμη, υπάρχει η ανάγκη να ξεκαθαριστεί και να καθοριστεί ότι δεν θα πρόκειται για (μια διαδικασία διαπραγματεύσεων) ανοικτού τέλους, η οποία θα πρέπει να προγραμματιστεί και να σχεδιαστεί καλά.

Σειρά επαφών συνεχίζει όμως και ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, που είδε τον γγ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) Γιουσούφ ελ-Ουσεϊμίν, ενώ σήμερα αναμένεται να πάρει μέρος και στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του OIC, όπου η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» συμμετέχει ως «παρατηρητής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ