Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνομιλίες Τραμπ - Ζελένσκι με «μπηχτές» στους Ευρωπαίους

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της «επίμαχης» συνομιλίας τους για τον γιο του Τζο Μπάιντεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΙΕΒΟ.--

Στον απόηχο της δημοσίευσης της «επίμαχης» τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τον περασμένο Ιούλη σχετικά με τον γιο του Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκαν προχτές το βράδυ οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Από τη δημοσίευση της συνομιλίας, προκύπτει ότι ο Ντ. Τραμπ ζήτησε από τον Βολ. Ζελένσκι λίγο μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, να διατάξει έρευνα σχετικά με πιθανή εμπλοκή του γιου του πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν (διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές), σε σκάνδαλο διαφθοράς σε ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου.

Ο Βολ. Ζελένσκι υπογράμμισε με νόημα πως προτεραιότητά του είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα, αλλά και ο τερματισμός του πολέμου στο Ντονμπάς με «επανάκτηση των εδαφών μας, της Κριμαίας, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ». Ο ίδιος φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι «μόνο οι συνεργατικές προσπάθειες της ΕΕ και των ΗΠΑ θα συμβάλουν στον τερματισμό του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία». Θυμίζουμε ότι ο Ζελένσκι έχει διατυπώσει την πρόταση να συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», στο οποίο συμμετέχουν οι Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία και Ουκρανία.

«Χάσατε την Κριμαία κατά τη διάρκεια άλλης διοίκησης (σ.σ. του Μπ. Ομπάμα), όχι με κυβέρνηση Τραμπ», σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Ζελένσκι.

Στην τηλεφωνική συνομιλία του Ιούλη, ο Ντ. Τραμπ λέει στον Ζελένσκι ότι «οι ΗΠΑ κάνουν πολύ περισσότερα για την Ουκρανία» απ' ό,τι «οι ευρωπαϊκές χώρες» και κατηγόρησε τη Γερμανία και προσωπικά την Αγκελα Μέρκελ ότι «δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για σας». Αντίστοιχα, στην προχτεσινή συνάντηση, μεταξύ άλλων, «συζητήσαμε ότι οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία, αλλά ότι άλλες χώρες θα πρέπει να τη βοηθήσουν πολύ περισσότερο», είπε ο Ντ. Τραμπ, υπαινισσόμενος και την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία.

Από την άλλη, ο Τραμπ εκτίμησε ότι «ο (Ρώσος) Πρόεδρος (Βλαντιμίρ) Πούτιν πραγματικά θα ήθελε να κάνει κάτι και ελπίζω εσείς και ο Πρόεδρος Πούτιν να συναντηθείτε και να λύσετε το πρόβλημά σας».

Ο Ζελένσκι, ο οποίος εμφανίζεται στην τηλεφωνική συνομιλία να συμφωνεί με τον Τραμπ ότι οι Ευρωπαίοι (Γερμανία και Γαλλία κυρίως) δεν κάνουν ό,τι θα μπορούσαν για την Ουκρανία, ιδιαίτερα στο θέμα της αυστηροποίησης των αντιρωσικών κυρώσεων, δήλωσε προχτές μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ: «Είμαι ευγνώμων για τη βοήθεια (σ.σ. των Ευρωπαίων) στην Ουκρανία», αλλά «είπα την αλήθεια επειδή ο "Nord Stream 2" αποτελεί μεγάλη απειλή για την ενεργειακή μας ασφάλεια, επειδή ενδέχεται να χάσουμε περίπου 3 δισ. δολάρια τέλη διαμετακόμισης», αν καταργηθεί η Ουκρανία ως χώρα διέλευσης ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Επιπλέον, «ο "Nord Stream 2" είναι ένα είδος σταδιακής άρσης των κυρώσεων», πρόσθεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ενδοαστική σύγκρουση στις ΗΠΑ

Ο Ντ. Τραμπ αρνείται τις κατηγορίες των Δημοκρατικών ότι προσπάθησε να εξαναγκάσει τον Βολ. Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα για διαφθορά για τον Χάντερ Μπάιντεν, απειλώντας με διακοπή της στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ.

«Γίνεται πολύς λόγος για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο (Τζο) Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν γι' αυτό. Αρα ό,τι κάνετε με τον γενικό εισαγγελέα θα είναι καλό», είπε ο Τραμπ στο τηλεφώνημα, σύμφωνα με την περίληψη που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πάντως, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, δήλωσε χτες πως η έρευνα σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ θα επικεντρωθεί στην υπόθεση της Ουκρανίας, μην αποκλείοντας να εξεταστούν αργότερα «και άλλα περιστατικά», στα οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να καταχράστηκε την εξουσία του.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, από την πλευρά της, κατήγγειλε «την υστερία» των Δημοκρατικών. Πάντως, η όλη υπόθεση δείχνει τη σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα ο συμβολισμός τού να «σηκωθεί» ενώ στις ΗΠΑ είναι οι περισσότεροι ηγέτες του κόσμου - λόγω της ΓΣ του ΟΗΕ - είχε τη δική του σημασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ