Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον αντικομμουνισμό

Από τη Συνάντηση Ευρώπης του ΠΣΕ στη Βασιλεία της Ελβετίας 20 - 21 Σεπτέμβρη
Από τη Συνάντηση Ευρώπης του ΠΣΕ στη Βασιλεία της Ελβετίας 20 - 21 Σεπτέμβρη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιφερειακή Συνάντηση Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στις 21 και 22 Σεπτέμβρη στην Βασιλεία της Ελβετίας. Τη Συνάντηση φιλοξένησε το Ελβετικό Κίνημα Ειρήνης, το οποίο γιόρτασε ταυτόχρονα τα 70 χρόνια ζωής και δράσης του. Στη Συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από το Ελβετικό Κίνημα, τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα Ειρήνης από Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Κύπρο, Ιταλία, Δανία, Γερμανία με καλεσμένη την Επιτροπή για την Διεθνή Αλληλεγγύη και Ειρήνη της Βενεζουέλας (COSI).

Την ΕΕΔΥΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρός της, Σταύρος Τάσσος, ενώ το ΠΣΕ εκπροσωπήθηκε από τον εκτελεστικό γραμματέα του, Ηρακλή Τσαβδαρίδη. Την ευρωπαϊκή Σύνοδο του ΠΣΕ απασχόλησαν θέματα όπως η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, η ερχόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο (Δεκέμβρης 2019), τα 70χρονα του ΠΣΕ και η συμπλήρωση το ερχόμενο έτος των 70 χρόνων της «Εκκλησης της Στοκχόλμης» αλλά και των 75 χρόνων από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, το 2020, αντίστοιχα. Ειδική συζήτηση πραγματοποιήθηκε για την κατάσταση στη Βενεζουέλα όπου υπογραμμίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων εναντίον της χώρας και του λαού της από τις ΗΠΑ, τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον λαό και τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Η συνάντηση ενέκρινε ψήφισμα για τη Διεθνή Μέρα Ειρήνης του ΟΗΕ όπου, μεταξύ άλλων, καταδικάζει το απαράδεκτο και αντιδραστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που όχι μόνο εξισώνει τον κομμουνισμό με τον ναζισμό, αλλά χρεώνει ανιστόρητα την ευθύνη για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην ΕΣΣΔ και τον Κόκκινο Στρατό.

Επίσης, εγκρίθηκε ψήφισμα της Συνάντησης για την καταδίκη της ανανέωσης της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, στο οποίο, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται ότι με τη συμφωνία αυτή «επιδιώκεται να ισχυροποιηθεί η θέση της Ελλάδας ως ορμητηρίου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, και να εξασφαλιστεί η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στις αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στο εξωτερικό, όπως έχει ήδη συμβεί σε 12 τέτοιες περιπτώσεις.

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής. Επίσης, υπήρξε ψήφισμα για το Κυπριακό.

Στην εορταστική εκδήλωση για τα 70χρονα του Ελβετικού Κινήματος Ειρήνης και του ΠΣΕ μίλησε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, ο οποίος τόνισε πως το ΠΣΕ στάθηκε «όρθιο», υπερασπιζόμενο τον αντιιμπεριαλιστικό του χαρακτήρα παρά τις αντίθετες προβλέψεις και προσπάθειες αντιπάλων και «φίλων», πάντα στο πλευρό των φτωχών και καταπιεσμένων για έναν κόσμο δίχως ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκμετάλλευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ