Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Εκλογές την Κυριακή

ΒΙΕΝΝΗ.--

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Αυστρία, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν πρώτο το Λαϊκό Κόμμα και έτσι ο απερχόμενος καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι πιθανό να επανεκλεγεί. Θυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος (OVP) και του εθνικιστικού - «ευρωσκεπτικιστικού» Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) κατέρρευσε το Μάη, εξαιτίας του σκανδάλου «Ιμπιζα», όπου ο πρώην πρόεδρος του FPO και πρώην αντικαγκελάριος, Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, εμφανιζόταν σε βίντεο να διαπραγματεύεται με υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία κρατικές συμβάσεις και άλλες επενδύσεις, με αντάλλαγμα τη στήριξη του κόμματός του στις εκλογές του 2017.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το OVP έρχεται πρώτο με ποσοστό μεταξύ 33%-35% της πρόθεσης ψήφου, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες του SPO εμφανίζονται δεύτεροι με περίπου 23% και στην τρίτη θέση το FPO με 20%. Οι Πράσινοι - που στις τελευταίες εκλογές βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% για την είσοδο στη Βουλή - εμφανίζονται μεταξύ 11%-12% και το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) στο 8%. Το κόμμα «Τώρα» (πρώην Λίστα Πιλτς), που είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και είχε μπει στη Βουλή με 4,4%, περιορίζεται τώρα στο 2%.

Πάντως, ο Σ. Κουρτς αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τον κυβερνητικό εταίρο που θα επιλέξει για τον κυβερνητικό συνασπισμό, που πολύ πιθανόν θα προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς να έχει αποκλείσει μια συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους φιλελεύθερους του ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και τους Πράσινους.

Αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες, υπό την Πάμελα Ρέντι - Βάγκνερ, έχουν εκφράσει επιθυμία επιστροφής της συγκυβέρνησης με το Λαϊκό Κόμμα. Θυμίζουμε ότι μέχρι τις εκλογές του 2017 συγκυβερνούσαν Σοσιαλδημοκράτες - Λαϊκό Κόμμα με σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, τον Κρίστιαν Κερν. Αντίστοιχα, οι Πράσινοι, που συγκυβερνούν με το OVP σε αρκετές περιοχές της Αυστρίας, επιθυμούν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ