Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
74η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Καταγγελία της ισραηλινής κατοχής και αντιπαραθέσεις

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η ισραηλινή κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών και η καταπίεση του παλαιστινιακού λαού, τα αιτήματα για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η φτώχεια αλλά και οι προσπάθειες των Αφρικανών μεταναστών να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τις ομιλίες ηγετών που μίλησαν χτες, για τρίτη συνεχή μέρα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ανεβαίνοντας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης κατήγγειλε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Ισραηλινού απερχόμενου πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να προσαρτήσει κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης. Απέρριψε το σχέδιο αυτό, προειδοποιώντας ότι θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ. Κατήγγειλε, επίσης, τους ρατσιστικούς νόμους και την καταπίεση που επιβάλλουν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές σε βάρος των Παλαιστινίων, συγκρίνοντάς τους με το παλιό ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. «Ο κόσμος σιωπά μπροστά στις ρατσιστικές πρακτικές και νόμους του Ισραήλ», τόνισε, καταγγέλλοντας σε επόμενη φάση την πολιτική των ΗΠΑ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο επικείμενο δήθεν «ειρηνευτικό» σχέδιο της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που δείχνει, όπως τόνισε, «λύση ενός κράτους και όχι λύση στη βάση δύο, βιώσιμων κρατών». Προέβλεψε ότι η κατοχή της Παλαιστίνης, αργά ή γρήγορα, θα τερματιστεί και απαίτησε την εφαρμογή «έστω και μιας απόφασης του ΟΗΕ, γιατί διαφορετικά όλες οι αποφάσεις θα αποδειχθούν μάταιες»...

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, που εμμέσως πλην σαφώς κατήγγειλε τις αναφορές του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση υπέρ του πατριωτισμού και κατά της παγκοσμιοποίησης. «Είναι μία θέση εσφαλμένη και επικίνδυνη», τόνισε ο Τουσκ, δηλώνοντας πως «είναι εύκολο να μετατρέψει κανείς την περηφάνια για τον πολιτισμό της χώρας του σε περιφρόνηση για τον πολιτισμό ενός άλλου».

Ο Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Φέλιξ Αντουάν Τσισεκέντι, επισήμανε αφενός το πρόσφατο κύμα επιθέσεων ξενοφοβίας και ρατσισμού στη Νότια Αφρική σε βάρος άλλων Αφρικανών μεταναστών και αφετέρου το γεγονός ότι «τα 29 από τα 59 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας μας συνδέονται με τις ειρηνευτικές αποστολές κυανοκράνων του ΟΗΕ». Επιπλέον, αναφέρθηκε εκτενώς στο δράμα χιλιάδων Αφρικανών και άλλων μεταναστών, που χάνουν τη ζωή τους επιχειρώντας να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο, λέγοντας ότι αυτό «προκαλεί τη συνείδησή μας και επιβάλλει την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων». Σε ανάλογο κύμα κινήθηκαν οι ομιλίες των Προέδρων των Σιέρα Λεόνε και Ακτής Ελεφαντοστού, οι οποίοι υποστήριξαν πως οι χώρες τους σταθεροποιούνται μετά τους αιματηρούς εμφύλιους και είναι έτοιμες για μπίζνες.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κατήγγειλε την Τουρκία πως επιβάλλει «απαράδεκτους όρους» στους κατά καιρούς γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές «κάνουν το ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο πιο απαραίτητη από ποτέ». Διεμήνυσε πως δεν σκοπεύει να δεχτεί «τη διπλωματία των κανονιοφόρων» και τις τακτικές εκβιασμού, ώστε να διαπραγματευτεί υπό πίεση.

Νωρίτερα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και ειδικών συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε πληθώρα διμερών και πολυμερών συναντήσεων. Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, ανακοίνωσαν νέα διμερή εμπορική συμφωνία. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συμφωνία «συμφωνία - φαινόμενο που θα ανοίξει την ιαπωνική αγορά σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα 9 δισ. δολαρίων».

Τέλος, τις διπλωματικές και άλλες εξελίξεις στη Συρία, ζητήματα που αφορούν διεθνώς τον έλεγχο όπλων, αλλά και την τεταμένη κατάσταση στον Περσικό συζήτησαν χτες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συμφωνώντας ότι η πρόοδος στην επίλυση διεθνών κρίσεων «εξαρτάται από την ετοιμότητα των χωρών - μελών να κάνουν κοινές προσπάθειες στη βάση του διεθνούς Δικαίου και των αρχών και στόχων της Χάρτας του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ