Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Παραμένει πολύπλευρο και περίπλοκο το αλισβερίσι

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αστικά επιτελεία συνέχιζαν και χτες την προσπάθεια διαμόρφωσης εντυπώσεων, μακριά από την ουσία του σκληρού παζαριού ΗΠΑ - Τουρκίας, με αφορμή το ότι τελικά οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Τουρκίας, Ντ. Τραμπ και Ρ. Τ. Ερντογάν, δεν είχαν επίσημη συνάντηση στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Εδώ και μέρες η τουρκική πλευρά εμφάνιζε ως δεδομένη μια τέτοια διμερή, ενώ τη Δευτέρα ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Τούρκο ομόλογό του «άνθρωπο που έχει γίνει φίλος μου».

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News», ο Ερντογάν σημείωσε ότι «για μας, το θέμα (σ.σ. των ρωσικών πυραύλων "S-400" που αγόρασε η Αγκυρα παρά την έντονη δυσαρέσκεια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ) σίγουρα δεν πρέπει να βλάψει τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας». Ισχυρίστηκε ότι επί Τραμπ οι διμερείς σχέσεις ενισχύθηκαν και πρόσθεσε ότι η μακρά τους ιστορία «είναι χτισμένη σε πολύ ισχυρούς δεσμούς».

Ενδεικτική ήταν η συνάντηση που είχε ο Ερντογάν, την περασμένη Κυριακή, στη Νέα Υόρκη, με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος - σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» - είπε: «Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος, όχι μόνο όταν πρόκειται για τη Συρία, αλλά όσον αφορά όλη την περιοχή...». Και εξέφρασε ελπίδες ότι «μπορούμε να καταφέρουμε μια πιο στρατηγική σχέση με την Τουρκία... να προσπαθήσουμε να επιστρέψουν (οι Τούρκοι) πίσω στο πρόγραμμα (παραγωγής) των "F-35", ακόμα και να μιλήσουμε για ένα πρόγραμμα ελεύθερου εμπορίου».

Στο μεταξύ, τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Ντέιβιντ Μάικλ Σάτερφιλντ (που ορίστηκε μόλις πριν κάποιες βδομάδες), έχει επιδοθεί σε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν, με βασικό θέμα και τη σύναψη νέων διμερών οικονομικών συμφωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ