ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Οι Σοσιαλιστές διευκολύνουν μια νέα κυβέρνηση Ραχόι

Την επιλογή να δώσει ψήφο ανοχής στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και ηγέτης του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, ώστε να μη γίνουν 3 εκλογές σε διάρκεια 1 χρόνου, επέλεξε το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας, με την απόφαση που πήρε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή. Αυτό ήταν το βασικό σκεπτικό για την επικράτηση, με 139 ψήφους, του «ναι» σε αποχή στην σχετική ψηφοφορία στη Βουλή για να γίνει ο Ραχόι πρωθυπουργός έναντι του «όχι» με 91 ψήφους.

Η αντιπαράθεση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα εκφράζει την διαπάλη που γίνεται σε τμήματα της αστικής τάξης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, όπου η καπιταλιστική κρίση διαρκεί. Η παραίτηση του προηγούμενου Γενικού Γραμματέα του κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, στις αρχές του μήνα γιατί οδηγούσε το κόμμα σε εσωτερικές διαδικασίες και νέες εκλογές, ήταν ένα στοιχείο της κόντρας αλλά αυτό που επείγει για την ντόπια αστική τάξη και την ΕΕ είναι να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση προϋπολογισμού με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, αναγκαία προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος του κεφαλαίου. Μέτρα, βεβαίως που όποια παραλλαγή κυβέρνησης αστικής διαχείρισης και να επιλέγονταν θα κινούνταν στην ίδια στρατηγική. Και αυτό ισχύει και για τους «Ποδέμος Ουνίδος» (εκλογικός συνδυασμός «Ποδέμος» και Ενωμένης Αριστεράς, το σχήμα της νέας σοσιαλδημοκρατίας όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) που μιλάνε για «πισωγύρισμα» όπως και για τους «Πολίτες» (το φιλελεύθερο συνονθύλευμα τύπου «Ποτάμι») που παζάρευαν και με το Λαϊκό Κόμμα και με τους Σοσιαλιστές.

Ο συσχετισμός, με βάση τις τελευταίες εκλογές του Ιούνη, έχει διαμορφωθεί στην 350μελή Βουλή ως εξής: 137 βουλευτές το Λαϊκό Κόμμα, 85 οι Σοσιαλιστές, 71 «Ποδέμος Ουνίδος» με σύμμαχα σχήματα, 32 οι «Πολίτες» και διάφορα εθνικιστικά κόμματα τις υπόλοιπες έδρες. Ο Ραχόι που αναμένεται αυτές τις μέρες να κληθεί από τον βασιλιά Φίλιππο να σχηματίσει κυβέρνηση, μπορεί να το κάνει ως κυβέρνηση μειοψηφίας, με την αποχή των σοσιαλδημοκρατών στη δεύτερη ψηφοφορία της Βουλής.

ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΖΟΥΓΚΛΑΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΕ
Ανησυχία ειδικά για τους ασυνόδευτους ανηλίκους

Πρόσφυγες στην «ουρά» για αποχώρηση από το Καλέ, χτες, ανήσυχοι για τις τύχες τους

Emilio_Morenatti

Πρόσφυγες στην «ουρά» για αποχώρηση από το Καλέ, χτες, ανήσυχοι για τις τύχες τους
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ξεκίνησε χτες το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης της «ζούγκλας» του Καλέ, του «αυτοσχέδιου» καταυλισμού προσφύγων στη βόρεια Γαλλία, όπου τα τελευταία χρόνια κατέφευγαν χιλιάδες κατατρεγμένοι, κυρίως από αφρικανικές χώρες, που διωγμένοι από τον ιμπεριαλισμό έφταναν στη συγκεκριμένη γαλλική περιφέρεια, αναζητώντας περάσματα για άλλους προορισμούς, κύρια προς τη Μ. Βρετανία.

Για την επιχείρηση επιστρατεύτηκαν πάνω από 1.250 αστυνομικοί, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν καταλύσει εκεί θα οδηγούνταν σε καταυλισμούς σε άλλες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, η ανησυχία είναι μεγάλη, με βάση και τις συστηματικές προσπάθειες (και) της γαλλικής αστικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει το Μεταναστευτικό στο πλαίσιο και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αλλά και εν μέσω σφοδρών αστικών διεργασιών, μπροστά και στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, που, σύμφωνα με ΜΚΟ, στα τέλη του καλοκαιριού υπολογίζονταν στο 10% του συνολικού πληθυσμού του καταυλισμού, τον οποίο πολλοί ανεβάζουν στις 10.000 (σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση δεν ξεπερνούν τις 6.500).

Η επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να διαρκέσει μια βδομάδα. Χτες, η Γαλλίδα υπουργός Στέγασης, Εμανουέλ Κοσέ, επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για την άρνησή της να δεχτεί ανήλικους, υποστηρίζοντας ότι «πολλές εκατοντάδες» θα πρέπει να γίνουν δεκτοί «άμεσα» στη γειτονική χώρα. Πάντως, οι τύχες των χιλιάδων διωγμένων από τον ιμπεριαλισμό, δεν απασχολούν τους εκπροσώπους των (γαλλικών και άλλων) μονοπωλίων από την πλευρά προστασίας αυτών των ζωών. Αντίθετα. Ολο και πιο απροκάλυπτα, αστικά επιτελεία τους χρησιμοποιούν ως μοχλό προώθησης επιδιώξεων που συνδέονται και με τη γεωπολιτική αναμέτρηση στη Μέση Ανατολή, στη Β. Αφρική κ.τ.λ.

ΜΑΛΤΑ
Συντριβή αεροσκάφους ναυλωμένου από το γαλλικό υπουργείο Αμυνας

Το αεροσκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες μετά τη συντριβή του

Ed De Gaetano

Το αεροσκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες μετά τη συντριβή του
ΒΑΛΕΤΑ.--

Το θάνατο των πέντε ατόμων που επέβαιναν σε αυτό προκάλεσε χτες το πρωί η συντριβή ενός αεροσκάφους τύπου «Fairchild Metroliner Mark III» στη Μάλτα, το οποίο είχε ναυλώσει το γαλλικό υπουργείο Αμυνας.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 7.20 το πρωί και ελάχιστη ώρα μετά συνετρίβη, με αποτέλεσμα αργότερα να προκληθεί και μια τεράστια πυρκαγιά. Αρχικά, πληροφορίες από τη Μάλτα έκαναν λόγο για αεροπλάνο υπαγμένο σε αποστολή της Frontex, ενώ ντόπια ΜΜΕ μετέδιδαν ότι αυτό κατευθυνόταν στη Λιβύη. Πάντως, στη συνέχεια η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι το αεροπλάνο «δεν είχε καμία σχέση με τις δραστηριότητες της ΕΕ». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας Ζαν Υβ-λε Ντριάν επιβεβαίωσε πως το αεροσκάφος πραγματοποιούσε «αναγνωριστικές αποστολές στη Μεσόγειο για λογαριασμό του γαλλικού υπουργείου Αμυνας», αρνούμενος ωστόσο - σύμφωνα με το δίκτυο BFM - να συγκεκριμενοποιήσει τον προορισμό του σκάφους ή τον ακριβή χαρακτήρα της πτήσης. Από τους πέντε επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν οι τρεις ανήκαν στο προσωπικό του γαλλικού υπουργείου Αμυνας και οι άλλοι δύο ήταν μέλη του προσωπικού της ιδιοκτήτριας λουξεμβουργιανής εταιρείας CAE. Μεταξύ άλλων, ανέφερε και ότι διατάχτηκε εσωτερική έρευνα «για τον προσδιορισμό των αιτίων του δυστυχήματος, σε συντονισμό με τις τοπικές αρχές».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Εντείνονται οι κόντρες μέσα στο κυβερνών «Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο» (ANC) μετά και από την εισαγγελική απόφαση για παραπομπή του υπουργού Οικονομικών, Πράβιν Γκόρντχαν, σε δίκη με κατηγορίες για διαφθορά, υπόθεση την οποία συνεργάτες αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι του υπουργού θεωρούν πολιτική πλεκτάνη. Την Κυριακή, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ANC, Τζάκσον Μτέμπου, είπε σε μέλη της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, παρόντος και του Προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, πως θα πρέπει όλοι να παραιτηθούν και πως εάν δεν γίνουν αλλαγές στο κόμμα και την κυβερνητική πολιτική, τότε το ANC κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές του 2019, ενώ χαρακτήρισε τη διακυβέρνησή του «χειρότερη από αυτή του απαρτχάιντ».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η AT&T ήταν η μόνη εταιρεία που προσέγγισε τον όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης με μια προσφορά εξαγοράς, δήλωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της «Time Warner», Τζεφ Μπιουκς, ένα 48ωρο μετά την ανακοίνωση του τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου πως θα εξαγοράσει την «Time Warner» έναντι 85,4 δισ. δολαρίων. Νωρίτερα χτες, η μετοχή της «Time Warner» κατέγραψε στην προσυνεδριακή της διαπραγμάτευση πτώση 1,4% με μέση τιμή πώλησης στα 88,19 δολάρια, ενώ απώλειες της τάξης του 2,3% σημείωσε και η μετοχή της AT&T με τιμή πώλησης στα 36,62 δολάρια. Η εξέλιξη αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους υποψήφιους Προέδρους των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, με την πρώτη να εκφράζει «ανησυχίες» και τον δεύτερο να δηλώνει πως, εάν εκλεγεί, θα αποτρέψει τη συγχώνευση.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι με στόχο την επιστροφή στις πατρίδες τους μετά από δυόμισι χρόνια ομηρίας από Σομαλούς πειρατές βρίσκονταν χτες 26 ναυτικοί, οι περισσότεροι από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, που αποτελούσαν πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους «FV Naham 3» και οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Οι πληροφορίες για απελευθέρωση με καταβολή λύτρων 1,5 εκατ. δολαρίων δεν επιβεβαιώθηκαν άμεσα από την ταϊβανέζικη πλοιοκτήτρια εταιρεία. Αντίθετα, οι απελευθερωθέντες ναυτικοί επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για εφιαλτικές κακουχίες αλλά και την πείνα και δίψα που έζησαν μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι.

ΚΑΪΡΟ.-- Η Αίγυπτος είναι αντιμέτωπη «με άνευ προηγουμένου προκλήσεις», που απαιτούν την «αποφασιστική απάντηση» των δυνάμεων ασφαλείας, σημείωσε χτες, μιλώντας σε κυβερνητικές εφημερίδες, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μάγκντι Αμπντέλ Γκαφάρ. Ο Γκαφάρ κατηγόρησε στη συνέχεια τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» πως συνεχίζουν να καταστρώνουν σχέδια για πρόκληση χάους στη χώρα και να «συνωμοτούν με σκοπό να δημιουργήσουν αμφιβολίες πάνω στην ικανότητα του κράτους και των θεσμών να ικανοποιήσουν τις λαϊκές προσδοκίες». Αφορμή έδωσε ανακοίνωση που ανάρτησαν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» σε ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο καλώντας τον αιγυπτιακό λαό «να ξεσηκωθεί και να ανατρέψει» την κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον δύο χωρικοί σκοτώθηκαν (ανάμεσά τους και ένα παιδί) από «απρόκλητα» πυρά του ινδικού στρατού, χτες, στο Κασμίρ, σύμφωνα με πηγές του πακιστανικού στρατού, που πρόσθεσε ότι Πακιστανοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ