Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Εντείνονται οι κόντρες μέσα στο κυβερνών «Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο» (ANC) μετά και από την εισαγγελική απόφαση για παραπομπή του υπουργού Οικονομικών, Πράβιν Γκόρντχαν, σε δίκη με κατηγορίες για διαφθορά, υπόθεση την οποία συνεργάτες αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι του υπουργού θεωρούν πολιτική πλεκτάνη. Την Κυριακή, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ANC, Τζάκσον Μτέμπου, είπε σε μέλη της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, παρόντος και του Προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, πως θα πρέπει όλοι να παραιτηθούν και πως εάν δεν γίνουν αλλαγές στο κόμμα και την κυβερνητική πολιτική, τότε το ANC κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές του 2019, ενώ χαρακτήρισε τη διακυβέρνησή του «χειρότερη από αυτή του απαρτχάιντ».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η AT&T ήταν η μόνη εταιρεία που προσέγγισε τον όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης με μια προσφορά εξαγοράς, δήλωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της «Time Warner», Τζεφ Μπιουκς, ένα 48ωρο μετά την ανακοίνωση του τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου πως θα εξαγοράσει την «Time Warner» έναντι 85,4 δισ. δολαρίων. Νωρίτερα χτες, η μετοχή της «Time Warner» κατέγραψε στην προσυνεδριακή της διαπραγμάτευση πτώση 1,4% με μέση τιμή πώλησης στα 88,19 δολάρια, ενώ απώλειες της τάξης του 2,3% σημείωσε και η μετοχή της AT&T με τιμή πώλησης στα 36,62 δολάρια. Η εξέλιξη αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους υποψήφιους Προέδρους των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, με την πρώτη να εκφράζει «ανησυχίες» και τον δεύτερο να δηλώνει πως, εάν εκλεγεί, θα αποτρέψει τη συγχώνευση.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι με στόχο την επιστροφή στις πατρίδες τους μετά από δυόμισι χρόνια ομηρίας από Σομαλούς πειρατές βρίσκονταν χτες 26 ναυτικοί, οι περισσότεροι από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, που αποτελούσαν πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους «FV Naham 3» και οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Οι πληροφορίες για απελευθέρωση με καταβολή λύτρων 1,5 εκατ. δολαρίων δεν επιβεβαιώθηκαν άμεσα από την ταϊβανέζικη πλοιοκτήτρια εταιρεία. Αντίθετα, οι απελευθερωθέντες ναυτικοί επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για εφιαλτικές κακουχίες αλλά και την πείνα και δίψα που έζησαν μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι.

ΚΑΪΡΟ.-- Η Αίγυπτος είναι αντιμέτωπη «με άνευ προηγουμένου προκλήσεις», που απαιτούν την «αποφασιστική απάντηση» των δυνάμεων ασφαλείας, σημείωσε χτες, μιλώντας σε κυβερνητικές εφημερίδες, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μάγκντι Αμπντέλ Γκαφάρ. Ο Γκαφάρ κατηγόρησε στη συνέχεια τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» πως συνεχίζουν να καταστρώνουν σχέδια για πρόκληση χάους στη χώρα και να «συνωμοτούν με σκοπό να δημιουργήσουν αμφιβολίες πάνω στην ικανότητα του κράτους και των θεσμών να ικανοποιήσουν τις λαϊκές προσδοκίες». Αφορμή έδωσε ανακοίνωση που ανάρτησαν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» σε ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο καλώντας τον αιγυπτιακό λαό «να ξεσηκωθεί και να ανατρέψει» την κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον δύο χωρικοί σκοτώθηκαν (ανάμεσά τους και ένα παιδί) από «απρόκλητα» πυρά του ινδικού στρατού, χτες, στο Κασμίρ, σύμφωνα με πηγές του πακιστανικού στρατού, που πρόσθεσε ότι Πακιστανοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ