Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
IΣΡΑΗΛ
Απειλές από τον Λίμπερμαν

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέες φωτιές στις τεταμένες ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις βάζει η πρώτη συνέντευξη Ισραηλινού υπουργού σε παλαιστινιακή εφημερίδα, που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Αλ Κουντς», με πρωταγωνιστή τον ακροδεξιό Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

O Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς «ανίκανο ηγέτη», επειδή, όπως είπε, δεν μπόρεσε να πάρει δύσκολες αποφάσεις ώστε να υπογράψει μία ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Στη συνέχεια, εκτόξευσε απειλές κατά ηγετικών στελεχών της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι «εάν επιβάλουν έναν πόλεμο στο Ισραήλ, θα είναι και ο τελευταίος τους, γιατί θα τους καταστρέψουμε εντελώς». Σε άλλο σημείο, υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι «έτοιμο να επενδύσει» στην κατασκευή ενός αεροδρομίου, λιμανιού και βιομηχανικού πάρκου στη Λωρίδα της Γάζας, «εάν η "Χαμάς" σταματήσει να φτιάχνει σήραγγες και να εκτοξεύει ρουκέτες».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως υποστηρίζει τάχα τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών και την ανταλλαγή εδαφών, δηλώνοντας πως το Ισραήλ «δεν χρειάζεται ορισμένες περιοχές όπως το αραβικό χωριό Ουμ ελ Φαχμ». Επέμεινε, όμως, στη διατήρηση των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη.

Η συνέντευξη προκάλεσε αντιδράσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη Γάζας και Δυτικής Οχθης.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις «ρατσιστικές απόψεις» του Λίμπερμαν και την υποκρισία του, επειδή λέει πως υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ενώ «μεγεθύνει την κατοχή». Επιπλέον, το παλαιστινιακό υπουργείο Πληροφοριών επέκρινε και τον δημοσιογράφο της «Αλ Κουντς» που πήρε τη συνέντευξη, διότι «έδωσε βήμα στο δολοφόνο Λίμπερμαν».

Ο Φάθι Χαμάντ, αξιωματούχος της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, απέρριψε τις απειλές του Ισραηλινού υπουργού, σημειώνοντας ότι η ισλαμική οργάνωση «δεν φοβάται τίποτε», καλώντας τον Λίμπερμαν να το εκλάβει αυτό ως «ισχυρό μήνυμα από τη Γάζα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ