ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πρώτη συνεργασία Λυρικής Σκηνής - Εθνικού Θεάτρου

Vassilis Makris

Με αφορμή την πρώτη συνεργασία ανάμεσα στους δύο κορυφαίους καλλιτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας - το Εθνικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή - ο διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος, χορευτής και νέος Διευθυντής Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνης Φωνιαδάκης, πειραματίζεται πάνω στην έννοια «της απαρχής, της δημιουργίας αλλά και της ώσμωσης που δημιουργείται όταν στοιχεία πρωτόγνωρα μεταξύ τους έρθουν σε επαφή».

Για τις ανάγκες της παραγωγής «Γαλαξίας», που θα παρουσιαστεί, στο ΡΕΞ - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» (3 - 27/11) συμμετέχουν χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και χορευτές σύγχρονου χορού.

Η παράσταση εκκινεί από την ιδέα του σύμπαντος: μία σειρά από φυσικές αντιδράσεις, χημικές ενώσεις, βιολογικές και θερμικές μεταβολές, και άλλες διεργασίες, οργάνωσαν τα υλικά που προέκυψαν, προκειμένου να δημιουργήσουν τους γαλαξίες, τα αστέρια, τον πλανήτη μας. Το ανθρώπινο ον ένα ον που δεν αρκείται στο χώρο που τον περιβάλλει και στο χρόνο που του αναλογεί, διερωτάται από την πρώτη νοήμονά του μέρα ποια είναι η απώτατη καταγωγή του κόσμου του. Πού κρύβεται το μυστικό του σύμπαντος; Εχει σχέση με το νόημα της ζωής;

Κείμενα επιστημονικά, διάλογοι αστροναυτών, στίχοι, ορισμοί διαστημικών αντικειμένων, κ.ά., μαζί με τη μουσική των Γκυαίργκυ Λίγκετι, Ιάννη Ξενάκη, Ζυλιέν Ταρρίντ, συνοδεύουν τους χορευτές και τους δύο ηθοποιούς στο «αστρικό» τους ταξίδι.

Συμμετέχουν: Οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου:Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Λεωνή Ξεροβάσιλα.Οι χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Μάγδα Κούκου - Φέρρα, Στέλιος Κατωπόδης, Μάικλ Ντούλαν, Θανάσης Σολωμός. Οι χορευτές σύγχρονου χορού:Γιάννης Λάβνερ, Πιερ Μαζεντί, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μάρω Σταυρινού.

Τα «θεατρικά» του Δημήτρη Λέντζου

Τα «θεατρικά» του Δημήτρη Λέντζου, παρουσιάζονται αύριο, Τετάρτη 26 Οκτώβρηου, στο Polis Art Cafe, από τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Πρόκειται για τα έργα «Ο γιος μου ο Ελπήνορας», «Bar Greco», «Εξ αδιαιρέτου», «Το συμπαντού», «Δεύτερος κατακλυσμός», «ΚΤΕΛ Πελοποννήσου», «Η διαδρομή», «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός», «Στη σιωπή», «Ο τέταρτος». Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Πέτρος Αποστολόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Πάνος Λαμπρίδης, Κωστής Σαββιδάκης, Τάκης Σπηλιώπουλος, Ελένη Τζαγκαράκη. Τραγούδια σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου θα ερμηνεύσουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Θανάσης Βούτσας, Γιώργος Καγιαλίκος, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Πάνος Λαμπρίδης, Γιάννης Λεκόπουλος, Φίλιππος Πλακιάς, Ελένη Τζαγκαράκη, Νεφέλη Φασούλη. Στο πιάνο οι συνθέτες Νεοκλής Νεοφυτίδης και Νίκος Πλατύραχος. Εναρξη: 20.30. Polis Art Cafe: Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα, τηλ. 210.3249.588.

«Σωτηρία» ξανά

Το έργο «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου με την καθηλωτική ερμηνεία της Εφης Σταμούλη, στο ρόλο της Μπέλλου, η παράσταση που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει στις 4 Νοέμβρη στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Σκηνικά - Κοστούμια: Ολγα Χατζηιακώβου. Φωτισμοί: Μαρία Λαζαρίδου. Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου. Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ειρήνη Μουρελάτου, Εφη Σταμούλη. Ωρες παραστάσεων: Τετάρτη: 18.00, Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00.

Η «Νοσταλγός» συνεχίζει

Ο Θίασος «Λώτινος Ηλιος» και η σκηνοθέτρια Αννα Παπαμάρκου, μετά την επιτυχημένη περσινή παρουσίαση, αλλά και την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία της θεατρικής μεταφοράς του αριστουργήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, παρουσιάζουν τη «Νοσταλγό», σε ένα νέο κύκλο 18 παραστάσεων στο θέατρο «Αλκμήνη», κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Αριέττα Μουτούση, που πλαισιώνεται από δύο νέους ηθοποιούς, την Μαρία Λογοθέτη και τον Δημήτρη Λιόλιο, ενώ στο ρόλο του μπαρμπα - Μοναχάκη εμφανίζεται κινηματογραφικά ο Θοδωρής Κατσαφάδος. Σκηνικά: Λένα Λέκκου. Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου.

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Λαμπριανός. Κίνηση: Εριφύλη Στεφανίδου.

Στη θεατρική μεταφορά του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Νοσταλγός» η μνήμη ξυπνά και ζητά λύτρωση στο παρόν. Η Λιαλιώ ταξιδεύει και πάλι πέρα... Τότε, που ήταν νέα, παντρεμένη με συνομήλικο του πατέρα της. Τότε, που φλεγόταν από τη νοσταλγία για το πατρικό της σπίτι. Μια φεγγαρόλουστη νύχτα έκλεψε μια βάρκα μαζί με τον νεαρό ερωτευμένο Μαθιό. Η αθώα βαρκάδα εξελίχθηκε σε αγωνιώδες ταξίδι φυγής, καθώς ο σύζυγος τούς καταδίωξε. Η νοσταλγός ήταν αποφασισμένη να φτάσει πάση θυσία στην απέναντι όχθη και να επιστρέψει στην πατρίδα... Η Λιαλιώ συμβολίζει κάθε ψυχή που ασφυκτιά μέσα στην αδιέξοδη πραγματικότητα και αναζητά την επιστροφή στην αθωότητα και την ακεραιότητα. Είναι η ψυχή που έχει τόση θέρμη και αφοσίωση στην αλήθειά της, ώστε να μεταμορφώνεται η ίδια σε βάρκα και πανί και σε άνεμο ευνοϊκό, που την οδηγεί πίσω στη δική της «Ιθάκη»...

Η διασημότερη φάλτσα σοπράνο

KAROL JAREK

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Ο Αδαής και ο Παράφρων», του Τόμας Μπέρνχαρντ, ο Γιάννος Περλέγκας επιλέγει να σκηνοθετήσει, στο θέατρο «Θησείον», το έργο «Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς» του Stephen Temperley, με πρωταγωνιστές την Nαταλία Τσαλίκη και τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο.

«Η τέχνη δεν μπορεί να κυβερνιέται από την περίσκεψη και τη σύνεση». Αυτό ισχυρίζεται η Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς, η διασημότερη φάλτσα σοπράνο στην ανθρώπινη ιστορία, προκειμένου να δικαιολογήσει την εμμονή της να τραγουδά δημοσίως, και μάλιστα Μότσαρτ. Πολλά χρόνια μετά το θάνατό της, ο ακομπανιατέρ της στο πιάνο, ένας διαλυμένος ψυχολογικά μουσικός, ο Κόσμε Μακ Μουν, προσπαθεί ακόμα να εξηγήσει το φαινόμενο Τζένκινς. Μια σπουδή πάνω στο ανέφικτο ιδεώδες της μουσικής, της τυραννίας του «σωστού» και του «λάθους». Το ζήτημα της πίστης και της έλλειψής της, η φθορά που προκαλούν η αρρώστια και η αποτυχία και η τέχνη ως αντίδοτο κατά του θανάτου και της ερωτικής απουσίας.

Ενα φανταστικό ενθύμιο της Αμερικής των χρόνων 1929 - 1944, όπου δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, που ο καθένας κουβαλά το δικό του στίγμα, συναντιούνται και ενώνονται μέσα στη μουσική βρίσκοντας καταφύγιο μακριά από το φόβο και την αποδοκιμασία.

Μετάφραση: Γιάννος Περλέγκας - Προμηθέας Αλειφερόπουλος. Σκηνικά / κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα. Κίνηση: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Επιμέλεια ήχου / βίντεο: Αφροδίτη Ρήγα. Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος.

Συνεργασία Καμεράτας - Φατζόλι

Ο διάσημος κόντρα τενόρος Φράνκο Φατζόλι συμπράττει με την Καμεράτα και τον πολυβραβευμένο μαέστρο Γιώργο Πέτρου, την Τετάρτη 2 Νοέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Αργεντινός κόντρα τενόρος Φράνκο Φατζόλι έχει χαρακτηριστεί μία από τις πιο ξεχωριστές λυρικές φωνές της σύγχρονης εποχής. Προϊόν της συνεργασίας αυτής ο πρώτος δίσκος του Fagioli αλλά και της Καμεράτα με τη δισκογραφική εταιρεα Deutsche Gramophone, με έργα Ροσσίνι, η οποία κυκλοφορεί διεθνώς από το τέλος του Σεπτέμβρη.

Η Καμεράτα και ο Fagioli θα βρεθούν αμέσως μετά στο Παρίσι, όπου στις 4 Νοέμβρη θα παρουσιάσουν το ίδιο πρόγραμμα σε μια από τις σημαντικότερες παριζιάνικες αίθουσες: το θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων.

H Καμεράτα, με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό της διευθυντή, ξεκινάει από το Παρίσι τις φετινές της ευρωπαϊκές εξορμήσεις που θα τη φέρουν σε μουσικά κέντρα όπως η όπερα της Λοζάνης, η όπερα του Μονπελιέ, η όπερα του Βισμπάντεν, η όπερα της Καρλσρούης, το εαρινό Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και το φεστιβάλ Χέντελ της Χάλε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ