ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...
... `Η μήπως ο «τρομονόμος» των αλλοδαπών;

Ο Τζο Βαλένζια, από τις Φιλιππίνες, μιλά στη συντάκτρια του «Ρ»
Ο Τζο Βαλένζια, από τις Φιλιππίνες, μιλά στη συντάκτρια του «Ρ»
Θα μπορούσε κανείς κάλλιστα - μια και η επικαιρότητα επιτρέπει τέτοιου είδους συνειρμούς - να χαρακτηρίσει το νέο νομοσχέδιο, που προωθεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση για τους αλλοδαπούς της χώρας μας, «ο "τρομονόμος" των μεταναστών». Γιατί δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο τα σημεία του νέου νομοσχεδίου, τα οποία στοιχειοθετούν αυτή την άκρως ρεαλιστική εκτίμηση.

Κι είναι, ίσως, η πρώτη φορά μέσα σ' αυτή την τελευταία δεκαετία που οι μετανάστες στη χώρα μας δεν είναι τόσο απελπιστικά μόνοι. Στο πλευρό τους σήμερα βρίσκονται εκτός απ' τους μόνιμους συμπαραστάτες τους, που είναι οι δεκάδες μαζικοί φορείς του τόπου, εργατικά σωματεία, αλλά και η πλειοψηφία του νομικού κόσμου της χώρας, που μόλις πριν λίγες μέρες, με ουσιαστική κριτική στα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, αποφάνθηκε πως όχι μόνο δε θα λύσει κανένα απ' τα μυριάδες προβλήματα των μεταναστών, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει άλλα τόσα.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, της όλης ιστορίας είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μαζί με το νέο «τρομονόμο» που προσπαθεί να περάσει σχεδόν ταυτόχρονα η «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση, ανοίγουν ουσιαστικά το δρόμο για να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού και... αλλοδαπού λαού. Γιατί εάν σήμερα οι επιχειρήσεις - «σκούπα» της αστυνομίας είναι ένα καθημερινό γεγονός, μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το φαινόμενο είναι βέβαιο πως θα πάρει μορφή μαζικής υστερίας! Γιατί εάν σήμερα οι μετανάστες είναι αντικείμενο στυγνής, στυγνότατης εκμετάλλευσης, μετά τις σχετικές υπογραφές θα είναι τελείως έρμαια στα χέρια των εργοδοτών, που η κυβέρνηση τους επιτρέπει τώρα να παίξουν ακόμη και το ρόλο του «προστάτη ιδιοκτήτη» τους! Οσο για την ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να τη μετατρέψει σε κοινωνία χαφιέδων, που καθημερινά οι πολίτες της θα επισκέπτονται τα αστυνομικά τμήματα για να καταγγέλλουν πού και πότε είδαν «ξένο πράγμα» να κινείται! Στη «λογική» αυτή κινείται και η υποχρέωση των δημόσιων υπηρεσιών να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αλλοδαπούς, και μόνο εάν εισάγονται εκτάκτως για νοσηλεία, θα τους προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες! Κι αν όλα αυτά δεν επιβεβαιώνουν τη φράση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή - την είπε την προηγούμενη Τρίτη στη Βουλή, σε σχετική συζήτηση που έγινε για το νομοσχέδιο - πως «από τις προτεινόμενες διατάξεις προκύπτει ότι η μετανάστευση συνεχίζει να αντιμετωπίζεται σαν έγκλημα», τότε τι άλλο να πει κανείς.

Νομοσχέδιο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το σχολείο των παιδιών από τις Φιλιππίνες
Το σχολείο των παιδιών από τις Φιλιππίνες
Η κριτική που γίνεται γενικά στη φιλοσοφία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών θα παραμείνει σε καθεστώς παρανομίας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι αυτό που πολύ σωστά τονίστηκε στη συζήτηση της Βουλής απ' τους βουλευτές του ΚΚΕ: «Η διαιώνιση της απάνθρωπης εκμετάλλευσής τους με χαμηλές αμοιβές εργασίας».

Εάν τώρα κάτσει κανείς να «ξεψαχνίσει» το νέο σχέδιο νόμου - έτσι όπως έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας την προηγούμενη Τετάρτη - θα βρεθεί ουσιαστικά μπροστά σε μια προσπάθεια κατάφωρης παραβίασης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη βούλα του νόμου!

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 19 (παράγραφος 1), όπου τονίζεται πως «η θεώρηση εισόδου για έναν μετανάστη ισχύει μόνο όταν αυτός απασχοληθεί σε συγκεκριμένο εργοδότη και για συγκεκριμένο είδος εργασίας», ουσιαστικά δημιουργείται ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας του αλλοδαπού από συγκεκριμένο εργοδότη, ενώ, όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο, δεν παρέχεται στον αλλοδαπό η δυνατότητα να βρει μετά άλλον εργοδότη.

Στα άρθρα 34 και 35, που αναφέρονται στην είσοδο και παραμονή καλλιτεχνών για απασχόληση στα κέντρα διασκέδασης, δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης προστασία από τα κυκλώματα πορνείας, ενώ δεν ορίζονται τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που χαρακτηρίζουν τους αλλοδαπούς καλλιτέχνες.

Ο Σαμσεντίν Ιντρίσου, από το Φόρουμ Μεταναστών της ΕΕ (Ελληνικό Τμήμα)
Ο Σαμσεντίν Ιντρίσου, από το Φόρουμ Μεταναστών της ΕΕ (Ελληνικό Τμήμα)
Στο άρθρο 46 ορίζεται, σε σχέση με τη διοικητική απέλαση, προθεσμία τουλάχιστον 24 ωρών για να υποβάλει ο αλλοδαπός τις αντιρρήσεις του στην αστυνομική αρχή. Πρόκειται για μια πολύ σύντομη προθεσμία, που ουσιαστικά στερεί στο μετανάστη τη δυνατότητα υποβολής θεμελιωμένων αντιρρήσεων, μετά από συνεννόηση με δικηγόρο της επιλογής του. Που σημαίνει πως όλοι θα απελαύνονται...

Το άρθρο 53, κυριολεκτικά «φασιστικής εμπνεύσεως» κι επιεικώς απαράδεκτο, είναι αυτό που μας γυρίζει σε άλλες εποχές, που δυστυχώς απ' ό,τι φαίνεται δε μέλλει να ξεχαστούν. Τι προβλέπει αυτό το άρθρο; Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οργανισμοί και επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας υποχρεούνται να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους αλλοδαπούς! Μόνο αν εισάγονται εκτάκτως για νοσηλεία, θα έχουν ιατρικές υπηρεσίες! Νομίζουμε πως εδώ τα όποια σχόλια περιττεύουν... Μόνο να σημειώσουμε πως αυτή η διάταξη έρχεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Με το άρθρο 56 απαγορεύεται η εκμίσθωση ακινήτων σε αλλοδαπούς που δεν έχουν άδεια παραμονής. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, διευθυντές ξενοδοχείων και κλινικών κλπ. υποχρεούνται να γνωστοποιούν την ύπαρξη τέτοιων αλλοδαπών στις αστυνομικές αρχές (ο χαφιεδισμός, δηλαδή, και με το νόμο!), διαφορετικά θα έχουν σοβαρές κυρώσεις (φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια, χρηματικές ποινές και πρόστιμα). Σ' αυτό το άρθρο υπάρχει και μια εντελώς αόριστη (ως προς τη λέξη «διευκόλυνση») και επικίνδυνη παράγραφος(6), η οποία προβλέπει ότι όποιος διευκολύνει την παράνομη παραμονή αλλοδαπών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 500.000 δραχμών!

Οι επιχειρήσεις -«σκούπα» - εάν ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο - θα πάρουν έκταση μαζικής υστερίας!
Οι επιχειρήσεις -«σκούπα» - εάν ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο - θα πάρουν έκταση μαζικής υστερίας!
Να σημειωθεί ακόμη πως προβλέπονται σημαντικές ποινικές κυρώσεις φυλάκισης ενός έτους και για τους λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται παράνομα, στους οποίους μάλιστα περιλαμβάνονται και οι πρόσφυγες, ενώ δεν υπάρχει καν διαχωρισμός του οικονομικού μετανάστη και πρόσφυγα, ούτε γίνεται κουβέντα για διαφοροποιούμενη κατά κατηγορία μεταχείριση.

Ενα δείγμα του τι σημαίνει «μεταχείριση ανθρώπου σαν ζώου»...
Ενα δείγμα του τι σημαίνει «μεταχείριση ανθρώπου σαν ζώου»...
ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
«Το νομοσχέδιο μάς κάνει σύγχρονους σκλάβους»...

Ο Τζο απ' τις Φιλιππίνες ήρθε στη χώρα μας στις αρχές του 1984 κι ανήκει σίγουρα στις πρώτες «φουρνιές» των πολιτικών προσφύγων που ζήτησαν τότε και πήραν τελικά πολιτικό άσυλο στην πατρίδα μας, ο Σαμσεντίν απ' την Γκάνα βρίσκεται πλέον μια δεκαετία στην Ελλάδα κι έχει ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών του στο «δικό μας» Πολυτεχνείο, ενώ ο Ηλίας απ' το Μπαγκλαντές, δύο χρόνια τώρα κατάφερε να αποκτήσει το πολυπόθητο χαρτί της νομιμότητάς του. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, παράνομος και φοβισμένος, ζούσε με άλλους έξι συμπατριώτες του σ' ένα σκοτεινό υπόγειο κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Νικολάου και «πούλαγε» τον ιδρώτα του κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί...

Οι τρεις αυτοί άνθρωποι εκπροσωπούν σήμερα τις Μεταναστευτικές Κοινότητες των χωρών τους, που μαζί με άλλες εφτά ακόμη Κοινότητες, συγκρότησαν πρόσφατα Συντονιστική Επιτροπή, η οποία ήδη κατέθεσε οχτώ προτάσεις που «δε λύνουν βέβαια οριστικά τα προβλήματά μας, δημιουργούν, όμως, τις προϋποθέσεις για τη λύση τους», ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικότατες κινητοποιήσεις - αρχής γενομένης την ερχόμενη Τρίτη - ώστε να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο «που μάλλον σαν ζώα, παρά σαν ανθρώπους μας βλέπει». Ο Τζο, ο Σαμσεντίν και ο Ηλίας ανοίγουν την καρδιά τους στο «Ρ» και τα όσα λένε μάλλον αποτελούν μια μικρή κουκκίδα μέσα στο χάος των τόσων προβλημάτων τους...

Περισσότεροι από 30.000 υπολογίζονται οι Φιλιππινέζοι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας, οι περισσότεροι απ' τους οποίους - όπως τονίζει ο Τζο Βαλένζια - «ενώ είναι 10 ή και 15 χρόνια στην Ελλάδα δεν έχουν αποκτήσει ακόμη τα απαραίτητα χαρτιά για τη νομιμοποίησή τους». Σ' ένα διώροφο κτίριο, κοντά στην πλατεία Αμερικής, 125 Φιλιππινεζάκια - «τα περισσότερα γεννημένα στην Ελλάδα» - διδάσκονται σύμφωνα με το σύστημα εκπαίδευσης των Φιλιππίνων γιατί «έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα πως δεν υπάρχει προοπτική για μας στην Ελλάδα». Το σχολείο αυτό λειτουργεί απ' το πρωί έως αργά το απόγευμα - «οι γονείς τους δεν εργάζονται μόνο 8 ώρες, όπως οι περισσότεροι Ελληνες» - και όλα τα έξοδα καλύπτονται καθαρά απ' την Κοινότητα των Φιλιππινέζων Μεταναστών «Κασάπι», δηλαδή απ' τις ίδιες τις τσέπες των γονιών - μεταναστών. «Είναι βασικό για μας να διατηρήσουμε - αφού όλα τα 'χουμε χάσει - τουλάχιστον την κουλτούρα μας», θα πει ο Τζο. Οσο για το νομοσχέδιο θα πει, πως μόνο στεναχώρια και απογοήτευση έχει προκαλέσει στους μετανάστες, αφού «δε λύνει τα προβλήματά μας αλλά μάς βλέπει σαν πρόβλημα και κυρίως δε μας αντιμετωπίζει σαν ανθρώπους που έχουν δικαιώματα και αξιοπρέπεια». Μόνη ελπίδα για τον Φιλιππινέζο, είναι «να εκδηλωθεί η αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων και της νεολαίας στον αγώνα μας».

Απ' την πλευρά του ο Σαμσεντίν Ιντρίσου, εκπρόσωπος του Φόρουμ Μεταναστών της ΕΕ (ελληνικό τμήμα), ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου όλων των αρμοδίων με τους φορείς των αλλοδαπών, τα συνδικάτα και τα κινήματα αλληλεγγύης. Το δεύτερο αίτημά του έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις - σκούπα της αστυνομίας: «Πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα», λέει χαρακτηριστικά. Προτιμά η συζήτησή μας να επικεντρωθεί στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας: «Το φαινόμενο Καζάκου απέδειξε, με τον πιο ακραίο ίσως τρόπο, ό,τι καθημερινά όλοι μας βιώνουμε: Το ρατσισμό της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αρνείται να παραδεχτεί πως πάσχει απ' αυτό το μικρόβιο». Και καταλήγει τις σκέψεις του με τα εξής σκληρά λόγια: «Ολοι οι μετανάστες πριν έρθουν στην Ελλάδα πίστευαν ότι εδώ θα έβρισκαν και θα είχαν δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Δυστυχώς έχουν απογοητευτεί, γιατί η χώρα δε στάθηκε αντάξια απέναντι σ' αυτές τις αξίες. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι Ελληνες πως ο ξένος, το "διαφορετικό" δεν είναι απειλή. Και μόνο αν προσπαθήσουν, να το γνωρίσουν θα καταλάβουν ότι Ελληνες και ξένοι μπορούμε να συμβιώσουμε αρμονικά».

Ο Ηλίας Αχμέτ, τέλος, εκπροσωπώντας τους 7.000 μετανάστες απ' το Μπαγκλαντές που ζουν στη χώρα μας, θα υπενθυμίσει την εκμετάλλευση την οποία δέχονται οι ξένοι εργάτες στην Ελλάδα. Χαμηλοί μισθοί, ανύπαρκτα ένσημα - άρα και ιατρική περίθαλψη - φόβος και κυνήγι απ' την αστυνομία κάθε βράδυ στα λεγόμενα στέκια τους. «Οι αστυνομικοί μάς αντιμετωπίζουν λες κι είμαστε ζώα. Με το νέο νομοσχέδιο, φαντάζεστε τι πρόκειται να γίνει; Θα μας μεταμορφώσει όλους μας σε σκλάβους που θα φοβόμαστε να φτάσουμε μέχρι το περίπτερο για να αγοράσουμε τα τσιγάρα μας», είναι οι απογοητευμένες κουβέντες του...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

Ζήτημα ανθρωπισμού και δικαιοσύνης

Καθώς η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο «για τη μεταναστευτική πολιτική» βαδίζει προς το τέλος της, το εύλογο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι: Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της κυβέρνησης; Μια απλή ανάγνωση του νομοσχεδίου δείχνει ότι η κυβέρνηση επανεισάγει ουσιαστικά τις ρυθμίσεις του νόμου 1975, που είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΝΔ και μάλιστα καθιστώντας πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο, το οποίο στρέφεται ενάντια στους μετανάστες και στους Ελληνες εργαζόμενους.

Παρά το γεγονός ότι νομιμοποιείται ένα μικρό μέρος των μεταναστών, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν σε ομηρία και τίθενται εκτός νόμου. Από την άλλη, με τις αυστηρές και πολύπλοκες γραφειοκρατικές προϋποθέσεις που τίθενται για την έλευση νέων μεταναστών οδηγούνται ουσιαστικά τυχόν μελλοντικοί μετανάστες στην επιλογή να έρθουν στη χώρα μας παράνομα. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς: Μήπως αυτό γίνεται ακριβώς για να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί που θα εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί, που θα γίνονται αντικείμενο στυγνής, απάνθρωπης εκμετάλλευσης από τους εργοδότες και από τα διάφορα κυκλώματα; Μήπως είναι επιλογή της κυβέρνησης να προσφέρει πάμφθηνα εργατικά χέρια, για να ευνοήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά και για να ρίξει και τα μεροκάματα των Ελλήνων εργαζομένων μέσω του ανταγωνισμού με τη μαύρη εργασία των αλλοδαπών που αντικειμενικά σε τέτοιες συνθήκες προκύπτει; Η απάντηση μπορεί να δοθεί εύκολα απ' τον καθένα.

Γι' αυτό η κυβέρνηση αρνείται τη μόνη ρεαλιστική λύση που ζητήματος που είναι η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας. Αυτή δεν είναι μόνο μια λύση ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης για τους μετανάστες. Είναι επίσης η μόνη λύση που συμφέρει τον ελληνικό λαό. Η νομιμοποίηση των μεταναστών θα εξάλειφε σε σημαντικό βαθμό τον ανταγωνισμό της εγχώριας και αλλοδαπής εργατικής δύναμης. Θα βοηθούσε τους εργαζόμενους. Ελληνες και μετανάστες, να αντιτάξουν ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, θα πλούτιζε τον ελληνικό λαό με την ανταλλαγή των λαϊκών πολιτιστικών παραδόσεων των μεταναστών, θα δυνάμωνε τα αισθήματα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συλλογικής αντίστασης στην ελληνική κοινωνία, θα εξάλειφε την όποια παραβατικότητα που σχετίζεται με την κατάσταση παρανομίας, τη φτώχεια και την αισχρή εκμετάλλευση. Θα βοηθούσε ακόμη στη σχετική αναζωογόνηση του μικροεμπορίου, των φορολογικών εσόδων και της κοινωνικής ασφάλισης από την άνοδο των αποδοχών των νόμιμων πλέον μεταναστών.

Κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος γνωρίζει ότι αιτία της μετανάστευσης είναι η απελπισία στην οποία οδηγούν η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, οι πόλεμοι, η «νέα τάξη πραγμάτων» των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού, δηλαδή. Αυτοί οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τους αγαπημένους τους τόπους και πρόσωπα και να ξενιτεύονται. Οσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες αυτές, τέτοια φαινόμενα θα ανθούν.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, κάθε προοδευτικός και λογικός άνθρωπος γνωρίζει ότι οι μετανάστες είναι κομμάτι της δικής μας εργατικής τάξης, είναι τελικά σάρκα από τη σάρκα μας, αίμα από το αίμα μας. Ας αρνηθούμε το ραφιναρισμένο ρατσισμό του νομοσχεδίου, την υποκριτική αντιρατσιστική ρητορεία κυβέρνησης και ΕΕ. Ας βάλουμε φραγμό στη λογική της ζούγκλας, του «ο θάνατός σου η ζωή μου». Ας υψώσουμε τη σημαία της ανθρωπιάς, του αλληλοσεβασμού, της ταξικής αλληλεγγύης. Ο αγώνας για τη νομιμοποίηση των μεταναστών θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Οι καταδοτικές διατάξεις του, που υποχρεώνουν πολίτες και δημόσιους λειτουργούς να καταδίδουν τους παράνομους αλλοδαπούς, θα μείνουν στα χαρτιά.

Ενα καλύτερο μέλλον μας περιμένει, Ελληνες και ξένους εργάτες αδελφωμένους, αν το εργατικό και λαϊκό κίνημα γνωρίσουν μια νέα ανάταση, αν η «νέα τάξη» υποστεί πλήγματα, σε μια Ελλάδα όπου την εξουσία θα κατακτήσει ο λαός, όπου η οικονομία θα υπηρετεί τον εργαζόμενο, όπου η εργασία δε θα αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και η προκοπή και η ευημερία θα είναι κοινός τόπος για όλους: Ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, εθνική καταγωγή, θρησκεία...


Του
Δημήτρη ΚΑΛΤΣΩΝΗ
Ο Δημήτρης Καλτσώνης, είναι Δρ. Νομικής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Κοινοτήτων για την Τρίτη, 13/3/2001, στις 6.30 το απόγευμα. Οι μετανάστες ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου της κυβέρνησης με όλους τους φορείς των αλλοδαπών. Καλούν δε, όλους τους Ελληνες εργαζόμενους, να σταθούν στο πλευρό τους και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, γιατί «μόνο έτσι ο αγώνας μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ