Κυριακή 11 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζήτημα ανθρωπισμού και δικαιοσύνης

Καθώς η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο «για τη μεταναστευτική πολιτική» βαδίζει προς το τέλος της, το εύλογο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι: Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της κυβέρνησης; Μια απλή ανάγνωση του νομοσχεδίου δείχνει ότι η κυβέρνηση επανεισάγει ουσιαστικά τις ρυθμίσεις του νόμου 1975, που είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΝΔ και μάλιστα καθιστώντας πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο, το οποίο στρέφεται ενάντια στους μετανάστες και στους Ελληνες εργαζόμενους.

Παρά το γεγονός ότι νομιμοποιείται ένα μικρό μέρος των μεταναστών, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν σε ομηρία και τίθενται εκτός νόμου. Από την άλλη, με τις αυστηρές και πολύπλοκες γραφειοκρατικές προϋποθέσεις που τίθενται για την έλευση νέων μεταναστών οδηγούνται ουσιαστικά τυχόν μελλοντικοί μετανάστες στην επιλογή να έρθουν στη χώρα μας παράνομα. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς: Μήπως αυτό γίνεται ακριβώς για να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί που θα εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί, που θα γίνονται αντικείμενο στυγνής, απάνθρωπης εκμετάλλευσης από τους εργοδότες και από τα διάφορα κυκλώματα; Μήπως είναι επιλογή της κυβέρνησης να προσφέρει πάμφθηνα εργατικά χέρια, για να ευνοήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά και για να ρίξει και τα μεροκάματα των Ελλήνων εργαζομένων μέσω του ανταγωνισμού με τη μαύρη εργασία των αλλοδαπών που αντικειμενικά σε τέτοιες συνθήκες προκύπτει; Η απάντηση μπορεί να δοθεί εύκολα απ' τον καθένα.

Γι' αυτό η κυβέρνηση αρνείται τη μόνη ρεαλιστική λύση που ζητήματος που είναι η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας. Αυτή δεν είναι μόνο μια λύση ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης για τους μετανάστες. Είναι επίσης η μόνη λύση που συμφέρει τον ελληνικό λαό. Η νομιμοποίηση των μεταναστών θα εξάλειφε σε σημαντικό βαθμό τον ανταγωνισμό της εγχώριας και αλλοδαπής εργατικής δύναμης. Θα βοηθούσε τους εργαζόμενους. Ελληνες και μετανάστες, να αντιτάξουν ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, θα πλούτιζε τον ελληνικό λαό με την ανταλλαγή των λαϊκών πολιτιστικών παραδόσεων των μεταναστών, θα δυνάμωνε τα αισθήματα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συλλογικής αντίστασης στην ελληνική κοινωνία, θα εξάλειφε την όποια παραβατικότητα που σχετίζεται με την κατάσταση παρανομίας, τη φτώχεια και την αισχρή εκμετάλλευση. Θα βοηθούσε ακόμη στη σχετική αναζωογόνηση του μικροεμπορίου, των φορολογικών εσόδων και της κοινωνικής ασφάλισης από την άνοδο των αποδοχών των νόμιμων πλέον μεταναστών.

Κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος γνωρίζει ότι αιτία της μετανάστευσης είναι η απελπισία στην οποία οδηγούν η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, οι πόλεμοι, η «νέα τάξη πραγμάτων» των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού, δηλαδή. Αυτοί οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τους αγαπημένους τους τόπους και πρόσωπα και να ξενιτεύονται. Οσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες αυτές, τέτοια φαινόμενα θα ανθούν.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, κάθε προοδευτικός και λογικός άνθρωπος γνωρίζει ότι οι μετανάστες είναι κομμάτι της δικής μας εργατικής τάξης, είναι τελικά σάρκα από τη σάρκα μας, αίμα από το αίμα μας. Ας αρνηθούμε το ραφιναρισμένο ρατσισμό του νομοσχεδίου, την υποκριτική αντιρατσιστική ρητορεία κυβέρνησης και ΕΕ. Ας βάλουμε φραγμό στη λογική της ζούγκλας, του «ο θάνατός σου η ζωή μου». Ας υψώσουμε τη σημαία της ανθρωπιάς, του αλληλοσεβασμού, της ταξικής αλληλεγγύης. Ο αγώνας για τη νομιμοποίηση των μεταναστών θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Οι καταδοτικές διατάξεις του, που υποχρεώνουν πολίτες και δημόσιους λειτουργούς να καταδίδουν τους παράνομους αλλοδαπούς, θα μείνουν στα χαρτιά.

Ενα καλύτερο μέλλον μας περιμένει, Ελληνες και ξένους εργάτες αδελφωμένους, αν το εργατικό και λαϊκό κίνημα γνωρίσουν μια νέα ανάταση, αν η «νέα τάξη» υποστεί πλήγματα, σε μια Ελλάδα όπου την εξουσία θα κατακτήσει ο λαός, όπου η οικονομία θα υπηρετεί τον εργαζόμενο, όπου η εργασία δε θα αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και η προκοπή και η ευημερία θα είναι κοινός τόπος για όλους: Ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, εθνική καταγωγή, θρησκεία...


Του
Δημήτρη ΚΑΛΤΣΩΝΗ
Ο Δημήτρης Καλτσώνης, είναι Δρ. Νομικής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ