ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Τη Δευτέρα η συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής

Κάλεσμα συμμετοχής σε φοιτητές - σπουδαστές απευθύνει το ΜΑΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση τη Δευτέρα 31/10, στις 8.30 π.μ., στη στάση Μετρό «Αμπελόκηποι» διοργανώνει το ΠΑΜΕ, καθώς εκείνη τη μέρα θα βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής, με την υπόθεση της επίθεσης σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ στο Πέραμα, από τα τάγματα εφόδου χρυσαυγιτών. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία σε μαζική καταδίκη και απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Κάλεσμα συμμετοχής σε φοιτητές και σπουδαστές απευθύνει και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Οπως αναφέρει, «η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση γιατί είναι ναζιστική! Ο μόνος που μπορεί να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή και το φασισμό είμαστε εμείς μέσα από τους συλλόγους μας σε συμμαχία με τους εργαζόμενους γονείς μας! Το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι που τους ενοχλεί, μπαίνει καρφί στο μάτι των αφεντικών τους, που είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες! Να απαντήσουμε στην προσπάθεια αθώωσής τους στη συνείδησή μας! Να οργανώσουμε συνολικά τη μάχη για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει!».

Τέλος, προκλητική και επικίνδυνη χαρακτηρίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Βοιωτίας την ενέργεια του Δημάρχου της Θήβας και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να προσκαλέσει χρυσαυγίτη βουλευτή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτώβρη.

«Οι απόγονοι του Χίτλερ και των ταγμάτων ασφαλείας δεν έχουν καμία θέση στην πόλη μας», τονίζει το Συνδικάτο. Υπενθυμίζει ότι η συνοδεία του συγκεκριμένου βουλευτή «επιτέθηκε άνανδρα και απροκάλυπτα πέρσι τέτοια εποχή σε συναγωνιστή Θηβαίο πολίτη, που τόλμησε να σηκώσει ανάστημα και να διαμαρτυρηθεί ενάντια στα ναζιστικά αποβράσματα». Καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και το λαό της Θήβας να μη δεχθούν να σταθούν δίπλα με τους θύτες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή και την εγκληματική της δράση. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η ΣΕΑΑΝ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αποφασιστικότητα για αντιλαϊκές «δομικές μεταρρυθμίσεις»

Με «τεκμηριωμένη κριτική» στην κυβέρνηση διεκδικεί την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου

Με αντικείμενο συζήτησης την «πορεία της χώρας, τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα καθώς και θέματα πολιτικής επικαιρότητας», συνεδρίασε χτες το λεγόμενο «Ατυπο συντονιστικό όργανο κοινοβουλευτικού έργου της ΝΔ», υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη.

Θέλοντας να παρουσιάσει εαυτόν και το κόμμα του ως την πιο αξιόπιστη επιλογή για το κεφάλαιο, ώστε να τους εμπιστευτεί την κυβερνητική διαχείριση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε - σύμφωνα με διαρροές - ότι «μαζί με τη δυναμική και τεκμηριωμένη κριτική προς την κυβέρνηση, η ΝΔ καταθέτει τις δικές της θετικές προτάσεις δημιουργώντας ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα, καθώς αναδεικνύεται ως η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση».

Προκλητικά, η ΝΔ αναφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία «που καταρρέουν», στη ΔΕΗ και τις Αστικές Συγκοινωνίες που «βρίσκονται μπροστά σε τραγική κατάσταση», παραγράφοντας για τον εαυτό της τις ευθύνες που μοιράζεται μαζί με τη σημερινή κυβέρνηση για την άθλια κατάσταση στο Ασφαλιστικό και τις αστικές συγκοινωνίες, ενώ για τις τηλεοπτικές άδεις και τη συνεδρίαση του ΣτΕ, εν αναμονή της απόφασής του, ειπώθηκε ότι η ΝΔ σκοπεύει να καταθέσει πρόταση νόμου για «τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με ξένους δημοσιογράφους, δεσμεύτηκε για την αναστήλωση του αστικού πολιτικού συστήματος, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, στη στήριξη της οποίας θέλει να κάνει συμμέτοχο το λαό. Οπως είπε, «στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Ο τρόπος που θα το πετύχουμε είναι λέγοντας την αλήθεια. Δεν θέλουμε να υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε. Αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Τσίπρας».

Σε άλλο σημείο, μίλησε για «αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις», εντάσσοντας εκεί τις ιδιωτικοποιήσεις και τη «μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Δημοσίου». Ειδικά για το δεύτερο είπε ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει και μπορεί να γίνει «πιο αποδοτικός», τονίζοντας τη σημασία της «αξιολόγησης» και της «διαφάνειας» στη λειτουργία του. Τέλος, σε μια νύξη για το μείγμα «δημοσιονομικής προσαρμογής» που προκρίνει, υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας κατά 2 δισ. ευρώ, με αντίστοιχη «εξοικονόμηση» από «περικοπές δαπανών».

Συνάντηση Παπανδρέου - Θεοχαρόπουλου

Συνάντηση είχαν χτες ο νυν πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλο, καθώς συνεχίζονται τα παζάρια για τη σύμπηξη ενός τρίτου πόλου, υπολογίσιμου στην αστική διαχείριση, από υλικά της «παλιάς», πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει στον «προοδευτικό χώρο» μια συμφωνία «σε κοινή πλατφόρμα, που θα κάνει τη διαφορά στο επίπεδο των ιδεών και των προτάσεων, προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής παράταξης».

Σ' αυτό το πνεύμα πρότεινε τη δημιουργία ενός «φόρουμ τακτικών συναντήσεων των ηγετών του χώρου, για τη διαμόρφωση αυτής της κοινής πλατφόρμας πολιτικών αλλαγών στη χώρα». Στο ίδιο πλαίσιο προανήγγειλε συνάντησή του και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. O Θ. Θεοχαρόπουλος, επίσης, μίλησε για «αναγκαιότητα ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου της κεντροαριστεράς σαφώς οριοθετημένου τόσο από τις αδιέξοδες πολιτικές και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Καταλογίζει «ανικανότητα» στην κυβέρνηση

«Ανικανότητα» και «ιδεοληψίες» χρεώνει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, για το γεγονός ότι καθυστερεί να υλοποιήσει «ό,τι έχει αποφασιστεί σε σχέση με τις επενδύσεις, την απελευθέρωση της αγοράς και τις εξαγωγές», το σύνολο δηλαδή των αντιλαϊκών - φιλομονοπωλιακών αναδιαρθρώσεων. Ωστόσο, μιλώντας χτες στον ραδιοφωνικό «Σκάι», απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, τις ξόρκισε κιόλας, από την άποψη ότι θα επιβραδύνουν τις προσπάθειες αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας: «Ο κ. Τσίπρας έχει προτεραιότητα να φτιάξει κάποιους μηχανισμούς, στο κράτος, στην αστυνομία, παντού, για να είναι πραγματικά ένα κόμμα εξουσίας - έστω κι αν είναι κόμμα της αντιπολίτευσης - και μετά να πάει σε εκλογές. Αυτή η κουβέντα όμως για τις εκλογές δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή τη χώρα. Να είμαστε λίγο λογικοί σε σχέση με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με τις διαπραγματεύσεις. Δεν έχουμε αυτό το περιθώριο να χάσουμε έδαφος στην Ευρώπη», είπε.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Και με τη «βούλα» του ΣτΕ η ιδιωτικοποίηση

Σύμφωνη με το Σύνταγμα θεωρεί το Συμβούλιο της Επικρατείας την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική «Fraport», απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν καταθέσει μαζικοί φορείς ζητώντας την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης. Ετσι, η ιδιωτικοποίηση θα ολοκληρωθεί κανονικά πιθανότατα εντός του ερχόμενου Φλεβάρη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας. Υπενθυμίζουμε ότι η κοινοπραξία που έχει συστήσει η «Fraport» με τον όμιλο Κοπελούζου, προβλέπει την παραχώρηση για 40 χρόνια 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε Θεσσαλονίκη, Ακτιο, Καβάλα, Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κω, Μύκονο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο και Ζάκυνθο. Πρόκειται για αεροδρόμια - «φιλέτα» με ετήσια αυξητική τάση υποδοχής εκατομμυρίων επιβατών, όπου το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από το εξωτερικό και σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία που έχουν καταθέσει αρμόδιοι φορείς τα έσοδά τους ξεπερνούν το όποιο αντίτιμο καταβάλει η κοινοπραξία.

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Συνάντηση εμπειρογνωμόνων για τους πεσόντες του '40

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 2η συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - Αλβανίας, με τη συμμετοχή 12μελούς αλβανικής αντιπροσωπείας. Συζητήθηκαν τεχνικά θέματα εφαρμογής της συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας του 2009, σχετικά με την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι έπεσαν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940 - 1941. Οι τέτοιες συζητήσεις γίνονται φυσικά στον απόηχο ζητημάτων, όπως αυτό των «τσάμηδων» που εγείρουν τα Τίρανα με πλάτες και της ΕΕ, αλλά και της διαφωνίας με την Αθήνα στον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Ιόνιο, στην ενδοαστική κόντρα για κατοχύρωση καλύτερων θέσεων στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Εκδρομή για το Συνέδριο της FIR στην Πράγα

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), ενόψει του Συνεδρίου της FIR που γίνεται στην Πράγα (Τσεχία), στις 19/11, διοργανώνει 8ήμερη εκδρομή με πούλμαν, από 16 έως 23 Νοέμβρη. Η εκδρομή περιλαμβάνει 7 διανυκτερεύσεις στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη (δύο διανυκτερεύσεις), Νόβι Σαντ και Βελιγράδι (Σερβία), Πράγα (Τσεχία, δύο διανυκτερεύσεις), Βουδαπέστη (Ουγγαρία). Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν άμεσα συμμετοχή στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο 210.8222.952 (10.00 - 14.00, καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ