ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φιέστα» για τη μετεγκατάσταση 111 Σύρων

Την ίδια στιγμή οι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας παραμένουν χιλιάδες και διαβιούν κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες

Από την αναχώρηση των προσφύγων

Eurokinissi

Από την αναχώρηση των προσφύγων
Με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν χιλιάδες σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «στήνει» φιέστες με αφορμή την μετεγκατάσταση 111 Σύρων από τη Ελλάδα στη Φινλανδία. Ετσι, χτες, με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλα, αναχώρησαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Φινλανδία, οι 111 Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι για διάστημα 3 έως 11 μηνών. Μεταξύ αυτών ήταν 16 οικογένειες αποτελούμενες από 59 άτομα, καθώς και 52 μεμονωμένα άτομα, από τα οποία 36 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μέρα που η πρώτη ομάδα προσφύγων έφυγε για το Λουξεμβούργο, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα. Σε αυτόν τον ένα χρόνο έχουν φύγει 5.000 άνθρωποι για μετεγκατάσταση στην υπόλοιπη ΕΕ, ενώ είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση άλλοι 7.500 πρόσφυγες που δεν τούς δέχονται κράτη - μέλη ή καθυστερούν την αποδοχή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕ είχε αναλάβει την υποχρέωση, μέσα σε αυτόν το χρόνο, να πραγματοποιήσει 30.000 μετεγκαταστάσεις.

«Η χαρά μας συνοδεύεται και από έναν θυμό για την ασυνέπεια που έχουν δείξει ευρωπαϊκά κράτη - μέλη και για την προσπάθεια που γίνεται από κάποια άλλα κράτη - μέλη να σταματήσουν τη μετεγκατάσταση», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας, ζητώντας από την ΕΕ «να σταματήσει αυτήν την υποκρισία με τους πρόσφυγες και να είναι εντάξει με τις ευθύνες που έχει αναλάβει». Δηλώσεις που μόνο υποκριτικές μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού η κυβέρνηση επιμένει να εξωραΐζει το περιεχόμενο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που προβλέπει ακριβώς αυτόν τον εγκλωβισμό και να καλλιεργεί στο λαό συνείδηση ότι κάτι έχει να περιμένει ως λύση από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, ανέφερε ότι 266 ασυνόδευτοι ανήλικοι περιμένουν αυτήν τη στιγμή απάντηση από χώρες της ΕΕ για να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. «Αρκετές χώρες δεν δίνουν θέσεις για ασυνόδευτα με την αιτιολογία ότι δεν έχουν κατάλληλες δομές για να τα φιλοξενήσουν», εξήγησε, λέγοντας ότι ακόμα πιο αργά προχωράει η διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης. Ορισμένοι από τους 7.500 πρόσφυγες που είναι σε αναμονή για να μετεγκατασταθούν περιμένουν απάντηση στο αίτημά τους ακόμα και για έξι μήνες, τόνισε η Μ. Σταυροπούλου, είτε γιατί οι άλλες χώρες δεν προσφέρουν θέσεις, είτε γιατί έχουν σταλεί τα αιτήματά τους και υπάρχει καθυστέρηση στην απάντηση ή και γιατί, αν και έχουν λάβει θετική απάντηση, καθυστερεί η οργάνωση του ταξιδιού.

«Είμαστε πια σε θέση να καταγράφουμε κάθε μέρα σχεδόν 200 άτομα υποψήφια για μετεγκατάσταση, δηλαδή περίπου 1.000 άτομα τη βδομάδα. Κι αυτό σημαίνει ότι, αν έχουμε την αναγκαία ανταπόκριση από τα άλλα κράτη - μέλη, περίπου 1.000 άτομα θα μπορούσαν να φεύγουν κάθε βδομάδα και να αρχίσουν τη ζωή τους σε μια άλλη χώρα», υπογράμμισε η διευθύντρια της υπηρεσίας ασύλου. Την ερχόμενη Πέμπτη προγραμματίζεται να αναχωρήσουν 170 πρόσφυγες για τη Γαλλία.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.398, στη Χίο 4.191 και στη Σάμο 2.200. Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.789.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας

Από τη συνάντηση στο Δημαρχείο Πάτρας
Από τη συνάντηση στο Δημαρχείο Πάτρας
Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Νικόλαο Γκουσίδη, είχε χτες στο Δημαρχείο της Πάτρας ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης, παρουσία της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνας Γεροπαναγιώτη. Η συνάντηση των δύο πλευρών είχε ως θέμα την προσωρινή εγκατάσταση, σε ξενοδοχειακή μονάδα του Ρίου, προσφύγων από τη Συρία, που είναι οικογένειες με παιδιά και βρέφη και που το επόμενο διάστημα πρόκειται να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί η Υπατη Αρμοστεία. Παράλληλα, ο Ν. Γκουσίδης επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει άλλη δομή προσωρινής φιλοξενίας στην πόλη της Πάτρας.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή τόνισε στον τελευταίο ότι θα συνεχίσει, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, να είναι αλληλέγγυα και να στηρίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή. Επίσης, υπογράμμισε πως είναι κάθετα αντίθετη με την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων, που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το μαζικό εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας. Τέλος, σημειώνεται πως η δημοτική αρχή της Πάτρας απαιτεί την απευθείας μεταφορά τους, με σύντομες διαδικασίες, από τις γειτονικές χώρες πρώτης υποδοχής και την Ελλάδα στις χώρες του τελικού προορισμού τους.

Νέα επεισόδια στη Χίο

Συμπλοκές με τραυματίες σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα της Χίου ανάμεσα σε Αφγανούς - Ιρανούς και Ιρακινούς κουρδικής καταγωγής. Τα επεισόδια έληξαν μετά από επέμβαση των ΜΑΤ, ενώ πέντε πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι, πιθανά από αιχμηρό αντικείμενο. Εγιναν έξι προσαγωγές, από τις οποίες η μία μετατράπηκε σε σύλληψη. Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου στη Μυτιλήνη, για μια ακόμα φορά, έγινε διαμαρτυρία από ομάδες μεταναστών και προσφύγων για τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στο νησί και την καθυστέρηση της εξέτασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει.

Εξάλλου, ένταση σημειώθηκε στην κυριακάτικη συγκέντρωση της Σάμος - SOS κατά των προσφύγων και μεταναστών, με αφορμή ότι την ίδια στιγμή διοργανώθηκε συγκέντρωση υπέρ των προσφύγων. Υπενθυμίζεται πως η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της είχε καταγγείλει την κίνηση Σάμος - SOS «για απόπειρα τρομοκράτησης του λαού, για υποκίνηση βίαιης αντιμετώπισης των προσφύγων, για καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας και αντιδραστικών ανακλαστικών». Καλούσε, δε, το λαό και τη νεολαία του νησιού να απομονώσουν κάθε προσπάθεια εκφασισμού που επιχειρείται με αφορμή το Προσφυγικό και να παλέψουν για τα πραγματικά τους προβλήματα, μέσα από τα σωματεία και τις λαϊκές οργανώσεις. Επιπλέον, το ΕΚ Σάμου κατήγγειλε ότι η Επιτροπή Αγώνα Σάμος - SOS «προσπαθεί οργανωμένα να εξαπατήσει τους εργαζόμενους και το λαό, ότι για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε φταίνε οι πρόσφυγες και μετανάστες», ενώ η Επιτροπή Ειρήνης καλούσε το λαό και τη νεολαία του νησιού να τους απομονώσουν και να συσπειρωθούν στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, να εντείνουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, παράλληλα με την πάλη τους για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, που είναι η αιτία όλων των δεινών τους.

Κλειστά τα Τέμπη

Κλειστή θα είναι η Εθνική Οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης στα Τέμπη την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Νοέμβρη, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας στην Κοιλάδα. Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές.

ΠΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Συγκέντρωση με σύνθημα «Να κλείσει η χωματερή στη Φυλή - Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων», διοργανώνει την Κυριακή 13 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Μελίνα» (Φυλής 165, Καματερό), η ΠΟ Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Θα χαιρετίσουν ο Δημήτρης Τσιουμπρής, δημοτικός σύμβουλος Φυλής και ο Δημήτρης Κατσαντώνης, δημοτικός σύμβουλος Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Στο πλαίσιο των εξορμήσεων και περιοδειών για την προετοιμασία της εκδήλωσης, την Τρίτη 8/11, στις 10 π.μ., αντιπροσωπεία της ΠΟ Δυτικής Αθήνας, με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Ομόφωνη αθώωση για τη «Μαρφίν»

Την ομόφωνη αθώωση του Θοδωρή Σίψα, που κατηγορούνταν για τη φονική επίθεση στο υποκατάστημα της τράπεζας «Μαρφίν» στη Σταδίου (τρεις υπάλληλοι είχαν χάσει τη ζωή τους), και του Παύλου Ανδρεάδη ή Αντρέεβ, που κατηγορούνταν για την εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στις 5 Μάη του 2010, μέρα πανεργατικής απεργίας, αποφάσισε χτες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Αρχικά, οι κατηγορούμενοι και άλλα πρόσωπα ενεπλάκησαν στην υπόθεση μέσω μίας ανώνυμης επιστολής... Στο δικαστήριο δεν υπήρξε κανένας μάρτυρας που να τους αναγνώρισε. Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους. Και οι δύο από την αρχή είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε σχέση με τους εμπρησμούς. Ο Θ. Σίψας από την αρχή αμφισβητούσε τα στοιχεία της Αστυνομίας, ενώ ο Παύλος Ανδρεάδης επανέλαβε ότι δεν ήταν καν στην πορεία, δούλευε εκείνη τη μέρα.

Αλλη μία νύχτα με ρίψεις «μολότοφ» εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, στα Εξάρχεια, ήταν το βράδυ του Σαββάτου. Ειδικότερα, λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, ομάδα ατόμων έριξε βόμβες «μολότοφ» εναντίον διμοιρίας που βρισκόταν στην οδό Τοσίτσα. Η Αστυνομία προσήγαγε έναν 24χρονο. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες «μολότοφ» σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ