Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φιέστα» για τη μετεγκατάσταση 111 Σύρων

Την ίδια στιγμή οι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας παραμένουν χιλιάδες και διαβιούν κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες

Από την αναχώρηση των προσφύγων

Eurokinissi

Από την αναχώρηση των προσφύγων
Με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν χιλιάδες σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «στήνει» φιέστες με αφορμή την μετεγκατάσταση 111 Σύρων από τη Ελλάδα στη Φινλανδία. Ετσι, χτες, με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλα, αναχώρησαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Φινλανδία, οι 111 Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι για διάστημα 3 έως 11 μηνών. Μεταξύ αυτών ήταν 16 οικογένειες αποτελούμενες από 59 άτομα, καθώς και 52 μεμονωμένα άτομα, από τα οποία 36 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μέρα που η πρώτη ομάδα προσφύγων έφυγε για το Λουξεμβούργο, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα. Σε αυτόν τον ένα χρόνο έχουν φύγει 5.000 άνθρωποι για μετεγκατάσταση στην υπόλοιπη ΕΕ, ενώ είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση άλλοι 7.500 πρόσφυγες που δεν τούς δέχονται κράτη - μέλη ή καθυστερούν την αποδοχή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕ είχε αναλάβει την υποχρέωση, μέσα σε αυτόν το χρόνο, να πραγματοποιήσει 30.000 μετεγκαταστάσεις.

«Η χαρά μας συνοδεύεται και από έναν θυμό για την ασυνέπεια που έχουν δείξει ευρωπαϊκά κράτη - μέλη και για την προσπάθεια που γίνεται από κάποια άλλα κράτη - μέλη να σταματήσουν τη μετεγκατάσταση», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας, ζητώντας από την ΕΕ «να σταματήσει αυτήν την υποκρισία με τους πρόσφυγες και να είναι εντάξει με τις ευθύνες που έχει αναλάβει». Δηλώσεις που μόνο υποκριτικές μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού η κυβέρνηση επιμένει να εξωραΐζει το περιεχόμενο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που προβλέπει ακριβώς αυτόν τον εγκλωβισμό και να καλλιεργεί στο λαό συνείδηση ότι κάτι έχει να περιμένει ως λύση από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, ανέφερε ότι 266 ασυνόδευτοι ανήλικοι περιμένουν αυτήν τη στιγμή απάντηση από χώρες της ΕΕ για να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. «Αρκετές χώρες δεν δίνουν θέσεις για ασυνόδευτα με την αιτιολογία ότι δεν έχουν κατάλληλες δομές για να τα φιλοξενήσουν», εξήγησε, λέγοντας ότι ακόμα πιο αργά προχωράει η διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης. Ορισμένοι από τους 7.500 πρόσφυγες που είναι σε αναμονή για να μετεγκατασταθούν περιμένουν απάντηση στο αίτημά τους ακόμα και για έξι μήνες, τόνισε η Μ. Σταυροπούλου, είτε γιατί οι άλλες χώρες δεν προσφέρουν θέσεις, είτε γιατί έχουν σταλεί τα αιτήματά τους και υπάρχει καθυστέρηση στην απάντηση ή και γιατί, αν και έχουν λάβει θετική απάντηση, καθυστερεί η οργάνωση του ταξιδιού.

«Είμαστε πια σε θέση να καταγράφουμε κάθε μέρα σχεδόν 200 άτομα υποψήφια για μετεγκατάσταση, δηλαδή περίπου 1.000 άτομα τη βδομάδα. Κι αυτό σημαίνει ότι, αν έχουμε την αναγκαία ανταπόκριση από τα άλλα κράτη - μέλη, περίπου 1.000 άτομα θα μπορούσαν να φεύγουν κάθε βδομάδα και να αρχίσουν τη ζωή τους σε μια άλλη χώρα», υπογράμμισε η διευθύντρια της υπηρεσίας ασύλου. Την ερχόμενη Πέμπτη προγραμματίζεται να αναχωρήσουν 170 πρόσφυγες για τη Γαλλία.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.398, στη Χίο 4.191 και στη Σάμο 2.200. Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.789.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ