ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Απλωσε το χάρτη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Ενίσχυση της συνοριοφύλαξης έναντι των προσφύγων και συνέχιση της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ ζήτησε η ελληνική αντιπροσωπεία

Copyright 2016 The Associated

Ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC), σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Αμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), που συνεδρίασε με βασικό αντικείμενο την υλοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν προηγουμένως σε πολιτικό επίπεδο - π.χ. στις Συνόδους Κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ - για στενότερη διασύνδεση των στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα στην κρίσιμη γεωστρατηγικά ζώνη της Μεσογείου και αλλού, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Από ελληνικής πλευράς μετείχε ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.

Η EUMC αποτελεί το ανώτατο στρατιωτικό όργανο στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ και παρέχει στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ συμβουλές και συστάσεις για κάθε στρατιωτικό θέμα εντός της ΕΕ.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η EUMC συνεδρίασε λίγο μετά τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, και ενώ επίκειται τη Δευτέρα, με παρόμοια ατζέντα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών, το οποίο συνεχίζεται την Τρίτη με συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, σε μια σκυταλοδρομία όπου όλοι οι παράγοντες και τα όργανα σπρώχνουν προς τις ίδιες επικίνδυνες κατευθύνσεις.

Οπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, στη σύνοδο της EUMC εστίασαν:

-- Στην «παγκόσμια στρατηγική ασφάλειας της ΕΕ», το σχέδιο για προώθηση θέσεων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε αντιπαράθεση με αντίστοιχα άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

-- Στις τρέχουσες, κύριες και υποστηρικτικές, επιχειρήσεις της ΕΕ, όπως απλώνονται σε Ευρώπη και Αφρική, με βασικότερες τη ναυτική επιχείρηση EUNAVFOR MED «Sophia» στην Κεντρική Μεσόγειο με πρόσχημα το Προσφυγικό και την αντίστοιχη EUNAVFOR Somalia, με πρόσχημα την πειρατεία, στα ανοιχτά του Κέρατος της Αφρικής και του δυτικού Ινδικού Ωκεανού.

-- Στη «συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ», πώς προχωρά η διασύνδεση των δυνάμεών τους, όπως περιγράφηκε και στην κοινή δήλωση ΕΕ - ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη, θέμα που εγείρει και αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.

Οι τοποθετήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας

Κατά το ελληνικό επιτελείο, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στις παρεμβάσεις του, σημείωσε ότι «θα πρέπει να ενισχυθεί σε στρατηγικό/επιχειρησιακό επίπεδο η δυνατότητα επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων, και κατά συνέπεια θα πρέπει να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής», φέρνοντας ως «πρότυπο» των επιδιωκόμενων συνεργασιών «την υφιστάμενη συνεργασία στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της FRONTEX».

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο πλαίσιο των «υφιστάμενων διακριτών ρόλων και δυνατοτήτων εκάστου οργανισμού», «είναι επιθυμητή η συνέχιση της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργειών επί αντικειμένων κοινού ενδιαφέροντος», σε θέματα όπως του υβριδικού πολέμου, της κυβερνοάμυνας, της ανάπτυξης επιχειρησιακών δυνατοτήτων και των ασκήσεων/συνεκπαιδεύσεων, και της έρευνας, ενώ σε ό,τι αφορά την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ σημείωσε: «Είναι προφανής η σκοπιμότητα συνέχισης της επιχείρησης EUNAVFORMED "SOPHIA" για την αποτροπή μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στην Κεντρική Μεσόγειο λόγω των παρατηρούμενων σχετικών αυξητικών τάσεων».

Σημειωτέον, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε και με τον διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αφρική (USAFRICOM), με τον οποίο συζήτησε «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Τέλος, προήδρευσε στην τελετή για την υπογραφή της προσχώρησης της Σερβίας στον ευρωενωσιακό σχηματισμό μάχης HELBROCHellas, Bulgaria, Romania, Cyprus Battle Group»), του οποίου η Ελλάδα αποτελεί το «έθνος - πλαίσιο».

ΒΟΥΛΗ
Επικύρωση συμφωνιών για την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Επικυρώθηκαν χτες με ευρεία πλειοψηφία από την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με μορφή νομοσχεδίων, τρεις ακόμα συμβάσεις που αφορούν, η πρώτη την «Κύρωση της Τροποποίησης υπ' αριθμ. 2 στη Συμφωνία Διοικητικής Φύσης», μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας της Γαλλίας και της Ελλάδας, «περί συνεργασίας στο πλαίσιο Τεχνολογικού Συστήματος Επίδειξης μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (Vehicule Aerien de Combat sans Pilote, UCAV)». Η δεύτερη προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Βουλγαρίας «εντός του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών της Αθήνας (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ - AMSCC)».

Η τρίτη σύμβαση αφορά την «κύρωση της Τεχνικής Συμφωνίας» ανάμεσα στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας, Τουρκίας, Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου και Ισπανίας «σχετικά με την επάνδρωση, χρηματοδότηση, διοίκηση και υποστήριξη του Στρατηγείου EUROCORPS (Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Σώμα) Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης NATO EUROCORPS (NRDC EC)».

Η πρώτη ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), το Ποτάμι, την Ενωση Κεντρώων, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών». Η δεύτερη και η τρίτη υπερψηφίστηκαν και πάλι απ' όλα τα αστικά κόμματα πλην της ΧΑ, κυρίως για λόγους διαχείρισης.

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταψήφισε και τις τρεις συμβάσεις. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Λιάνα Κανέλλη, επισήμανε: «Βάζετε τη χώρα με τα μπούνια στη φωτιά του πολέμου». Οπως ανέφερε, εξηγώντας την τρίτη σύμβαση, το Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης NATO EUROCORPS (NRDC EC) «έχει συμμετάσχει στους πολέμους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν και αφού πέρασε τις ΝΑΤΟικές εξετάσεις, ακολουθώντας τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής από εκείνη της Πράγας μέχρι σήμερα, έχει εξελιχθεί, ώστε να μπορεί να αναλάβει κάθε είδους αποστολή είτε ως ΝΑΤΟική δύναμη υψηλής ετοιμότητας, δηλαδή δύναμη αντίδρασης, είτε ως διακλαδική δύναμη επιχειρήσεων. Διαθέτει και ναυτική και αεροπορική εκπροσώπηση. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί βαθμιαία να φτάσει να διοικεί στρατεύματα μέχρι 60.000 άνδρες ανάλογα με τις ανάγκες της λύκοσυμμαχίας»!

Οσον αφορά το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ή αλλιώς AMSCC, η Λ. Κανέλλη επισήμανε ότι είναι υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ και «με τα χρήματα του ελληνικού λαού πρακτορεύει μεταξύ του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΝΑΤΟ και ΕΕ, καλύπτοντας τις ανάγκες των τελευταίων σε θαλάσσιες μεταφορές τεράστιου όγκου για τα αιματοκύλισμα των λαών που αποφασίζουν». Στην ουσία, τόνισε, «στο κυνήγι της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, που λέτε εσείς, των ντόπιων μονοπωλίων, που λέμε εμείς, κρατικές υπηρεσίες πετυχαίνουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Εξυπηρετούν το ελληνικό κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Είναι ο ορισμός του αστικού κράτους στο επίπεδο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής».

Για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, σημείωσε πως στο σχετικό πρόγραμμα η ΕΑΒ συμμετέχει ως υπεργολάβος, στοίχισε στη χώρα 20 εκατ., ενώ οι κερδισμένοι είναι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια τύπου «Dassault».

ΥΠΕΞ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Εντονη κινητικότητα για την «εξωστρέφεια» του κεφαλαίου

Τη Βηρυτό του Λιβάνου επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς από κοινού με τον Κύπριο ομόλογο του, Ι. Κασουλίδη, σε άλλη μια προσπάθεια για «συνεργασία» και «δικτύωση» - όπως λέγεται χαρακτηριστικά στην Αθήνα - μεταξύ των αστικών τάξεων της Ανατολικής Μεσογείου, που στο μεταξύ έχει πάρει φωτιά ακριβώς μέσα από τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σήμερα προγραμματίζεται να γίνουν δεκτοί από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Λιβάνου, Michel Naim Aoun, και να συναντηθούν με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Gebran Bassil, καθώς και με το Λιβανέζο Πρόεδρο της Βουλής, Nabih Berri.

Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων μεταξύ των τριών υπουργών περιλαμβάνεται η συνεργασία στους τομείς του Προσφυγικού (ο Λίβανος είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, σε ποσοστιαία βάση, προσφύγων στον κόσμο), της ασφαλείας, της οικονομίας, της Ενέργειας, ειδικά των ΑΠΕ, άλλο ένα πεδίο όπου μυρίζονται μπόλικο ψητό μια σειρά επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς και στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ επισημαίνουν το γεγονός ότι Λίβανος και Ιορδανία ήταν οι δύο χώρες στις οποίες επεκτάθηκε το σχήμα των πολυδιαφημισμένων τριμερών συνεργασιών με Ελλάδα και Κύπρο, εντός του 2015. Είχαν προηγηθεί αυτές με Ισραήλ και Αίγυπτο. Ενα θέμα αυτό, οι τριμερείς συνεργασίες, και άλλα ανοίγματα στο εξωτερικό για το οποίο γίνεται μπόλικη συζήτηση στο ΥΠΕΞ, πως θα προχωρήσει παραπέρα και τι αποδίδει μέχρι στιγμής.

Η ανασχηματισμένη πολιτική ηγεσία του υπουργείου ιεραρχεί ως στόχο της λεγόμενης «οικονομικής διπλωματίας» την «εξωστρέφεια», την αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους στο εξωτερικό, τα κομπρεμί με λιμνάζοντα κεφάλαια από άλλες χώρες.

Πολωνία, Βρετανία, Ινδονησία

Σε αυτήν τη βάση, κατά πληροφορίες ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, αναχωρεί για Πολωνία για υπογραφή ενός συμφώνου οικονομικής συνεργασίας και αμέσως μετά για Βρετανία, όπου εκτός τις επαφές σε πολιτικό επίπεδο, θα έχει επαφές με «επενδυτές», επιχειρηματίες, ενώ θα μιλήσει για τις «προοπτικές» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας σε εκδηλώσεις στο περιλάλητο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, ετοιμάζεται για ταξίδι στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής που συνδιοργανώνουν ΣΕΒ και ΕΒΕΑ. Στο ΥΠΕΞ φέρονται να έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, που επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα ότι υπάρχει εκεί έδαφος για επικερδείς συνεργασίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων Ελλάδας και Ινδονησίας.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Καταγγέλλει την πρωτοβουλία για ίδρυση διασπαστικής Ενωσης

Τη σύσταση νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, χαρακτηρίζοντας αυτήν των πρωτοβουλία «διχαστική». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αίτηση για τη σύσταση της νέας Ενωσης κατατέθηκε την 1η Νοέμβρη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, ενώ οι πρωτοβουλίες και η συλλογή υπογραφών ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα.

Οπως σημειώνει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων «οι καταστατικοί σκοποί της Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ακριβώς ίδιοι με τους σκοπούς της δικής μας Ενωσης. Οι ανώτεροι και ανώτατοι Δικαστές υπερεκπροσωπούνται στο ΔΣ της Ενωσης, καθώς 7 από τα 15 μέλη του ανήκουν σ' αυτούς. Μάλιστα βρίσκονται στις πιο κρίσιμες θέσεις του Προεδρείου (θέση Α' Αντιπροέδρου, Β' Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα). Ποιος είναι τότε ο λόγος δημιουργίας μιας νέας Ενωσης;».

Τέλος, στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ίδρυσης νέας Δικαστικής Ενωσης έχει ονοματεπώνυμο (σ.σ. δικαστικές πηγές ήθελαν την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή). Και είναι απογοητευτικό, συνάδελφοι που καταξιώθηκαν και αναδείχθηκαν μέσα από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να πρωτοστατούν τώρα στη διάσπασή της».

ΣΟΥΔΑ
Συνεχείς επισκέψεις αμερικανικών πλοίων

Συνεχίζεται η κινητικότητα αμερικανικών πλοίων στη Σούδα. Μετά από διαδοχικούς ελλιμενισμούς και άλλων πλοίων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, στην αμερικανική βάση «έδεσε» στις 3/11 και το πετρελαιοφόρο «USNS Kanawha», ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Αμερικανικού Στόλου, στις ναυτικές δηλαδή δυνάμεις των ΗΠΑ που ελέγχουν Ευρώπη και Αφρική. Κάποιες νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο πέρασε κατόπιν τη Διώρυγα του Σουέζ και ανοίχτηκε στην Ερυθρά Θάλασσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ