Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επικύρωση συμφωνιών για την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Επικυρώθηκαν χτες με ευρεία πλειοψηφία από την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με μορφή νομοσχεδίων, τρεις ακόμα συμβάσεις που αφορούν, η πρώτη την «Κύρωση της Τροποποίησης υπ' αριθμ. 2 στη Συμφωνία Διοικητικής Φύσης», μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας της Γαλλίας και της Ελλάδας, «περί συνεργασίας στο πλαίσιο Τεχνολογικού Συστήματος Επίδειξης μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (Vehicule Aerien de Combat sans Pilote, UCAV)». Η δεύτερη προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Βουλγαρίας «εντός του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών της Αθήνας (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ - AMSCC)».

Η τρίτη σύμβαση αφορά την «κύρωση της Τεχνικής Συμφωνίας» ανάμεσα στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας, Τουρκίας, Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου και Ισπανίας «σχετικά με την επάνδρωση, χρηματοδότηση, διοίκηση και υποστήριξη του Στρατηγείου EUROCORPS (Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Σώμα) Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης NATO EUROCORPS (NRDC EC)».

Η πρώτη ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), το Ποτάμι, την Ενωση Κεντρώων, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών». Η δεύτερη και η τρίτη υπερψηφίστηκαν και πάλι απ' όλα τα αστικά κόμματα πλην της ΧΑ, κυρίως για λόγους διαχείρισης.

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταψήφισε και τις τρεις συμβάσεις. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Λιάνα Κανέλλη, επισήμανε: «Βάζετε τη χώρα με τα μπούνια στη φωτιά του πολέμου». Οπως ανέφερε, εξηγώντας την τρίτη σύμβαση, το Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης NATO EUROCORPS (NRDC EC) «έχει συμμετάσχει στους πολέμους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν και αφού πέρασε τις ΝΑΤΟικές εξετάσεις, ακολουθώντας τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής από εκείνη της Πράγας μέχρι σήμερα, έχει εξελιχθεί, ώστε να μπορεί να αναλάβει κάθε είδους αποστολή είτε ως ΝΑΤΟική δύναμη υψηλής ετοιμότητας, δηλαδή δύναμη αντίδρασης, είτε ως διακλαδική δύναμη επιχειρήσεων. Διαθέτει και ναυτική και αεροπορική εκπροσώπηση. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί βαθμιαία να φτάσει να διοικεί στρατεύματα μέχρι 60.000 άνδρες ανάλογα με τις ανάγκες της λύκοσυμμαχίας»!

Οσον αφορά το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ή αλλιώς AMSCC, η Λ. Κανέλλη επισήμανε ότι είναι υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ και «με τα χρήματα του ελληνικού λαού πρακτορεύει μεταξύ του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΝΑΤΟ και ΕΕ, καλύπτοντας τις ανάγκες των τελευταίων σε θαλάσσιες μεταφορές τεράστιου όγκου για τα αιματοκύλισμα των λαών που αποφασίζουν». Στην ουσία, τόνισε, «στο κυνήγι της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, που λέτε εσείς, των ντόπιων μονοπωλίων, που λέμε εμείς, κρατικές υπηρεσίες πετυχαίνουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Εξυπηρετούν το ελληνικό κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Είναι ο ορισμός του αστικού κράτους στο επίπεδο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής».

Για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, σημείωσε πως στο σχετικό πρόγραμμα η ΕΑΒ συμμετέχει ως υπεργολάβος, στοίχισε στη χώρα 20 εκατ., ενώ οι κερδισμένοι είναι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια τύπου «Dassault».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναλαμβάνει αποστολές ως Διακλαδικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (2018-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ