Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με τα «σκονάκια» της αστικής τάξης η κυβερνητική αντιπροσωπεία

Η επικύρωση της διατλαντικής συμφωνίας ΤΤΙΡ, δηλαδή του «εμπορικού ΝΑΤΟ», αλλά «διορθωμένη» και ...υπό όρους, η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP και των άλλων αγωγών (IGB, IGI POSΕIDON), αλλά και η παραπέρα καταστολή σε βάρος των προσφύγων στο όνομα «της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων», θα είναι τα θέματα τα οποία θα θέσει η «ελληνική αποστολή» στο τραπέζι της ετήσιας 56ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (LVI COSAC), που θα γίνει στην Μπρατισλάβα από 13 έως 15 Νοέμβρη.

Η προετοιμασία της «ελληνικής αποστολής» και οι θέσεις που θα προβάλει στη διάσκεψη, καθορίστηκαν χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με τη σφραγίδα, πέρα από επιμέρους διαφοροποιήσεις διαχειριστικού χαρακτήρα, πλην της κυβέρνησης και όλων των άλλων αστικών κομμάτων.

Τους άξονες των ελληνικών θέσεων, τις οποίες διαπερνούν τα παζάρια για την προώθηση των στόχων και των σχεδιασμών της αστικής τάξης για την αναβάθμιση του ειδικού της βάρος στην ευρύτερη περιοχή όπου «τρέχουν» οι επικίνδυνοι για τους λαούς ανταγωνισμοί και συγκρούσεις, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.

Οσον αφορά τη διατλαντική συμφωνία, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι υπάρχουν ζητήματα που «δημιουργούν εύλογες ανησυχίες, παρά τα παράλληλα προφανή οφέλη που μπορεί να έχει η εφαρμογή της TTIP» και αυτά είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ, σημειώνοντας ότι η «θέση της ελληνικής κυβέρνησης» είναι «να γίνουν σημαντικές επεμβάσεις, που να άρουν τις αμφιβολίες και τους κινδύνους, που υπάρχουν σ' αυτά τα επίπεδα».

Για το Ενεργειακό ανέφερε: «Προφανώς, θεωρούμε ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ πρέπει να είναι η πλήρης εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου, η ανάπτυξη των υποδομών Ενέργειας. Θεωρούμε, ιδιαίτερα, κρίσιμα ζητήματα σε αυτό το πλαίσιο την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού TAP και των άλλων αγωγών, τον IGB και τον IGI POSΕIDON, που αφορούν, κυρίως, τους διαύλους μεταβίβασης του αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης».

Ενώ, για το ζήτημα της «ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων», ανέφερε ότι οι προσπάθειες που γίνονται τώρα είναι το θέμα της ανάπτυξης στελεχών Frontex, όχι μόνο στα θαλάσσια, αλλά και στα βόρεια σύνορα, προς αποτροπή δευτερογενών ροών εξόδου, η εγκατάσταση ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος εισόδου και εξόδου, που θα επιτρέπει, αποτελεσματικότερα, την ηλεκτρονική καταγραφή των ημερομηνιών εισόδου και εξόδου των υπηκόων τρίτων χωρών στο χώρο Σένγκεν και ένα συμπληρωματικό σύστημα ταξιδιωτικών πληροφοριών και αδειών, το οποίο προωθείται σε επίπεδο της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Με τους άξονες που έθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος συμφώνησαν όλα τα αστικά κόμματα. Μάλιστα, από το Ποτάμι ο Ν. Ψαριανός χαρακτήρισε τη Συνθήκη Σένγκεν ως το «μοναδικό σύμβολο» της ΕΕ για την «ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων»! Η ναζιστική Χρυσή Αυγή πρότεινε τον προσανατολισμό των συμμαχιών της αστικής τάξης με άλλα καπιταλιστικά κράτη όπως η Ρωσία.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Στην αντίπερα όχθη, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, όσον αφορά τη διατλαντική συμφωνία, αναφέρθηκε στις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την TTIP, αλλά και στην προσπάθεια που κάνουν ΗΠΑ και ΕΕ να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό Κίνας και Ινδίας. Τόνισε ότι η συμφωνία δεν παίρνει διορθώσεις και οι συνέπειές της «θα είναι δραματικές για την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Θα σημάνει ένταση της εκμετάλλευσης, δραματική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και το σάρωμα των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει».

Για το Μεταναστευτικό σημείωσε ότι αυτό που προωθείται είναι η κλιμάκωση «της καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την ΕΕ». «Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί μετά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τώρα βάζει την υπογραφή της και στη δημιουργία ενός ακόμη κατασταλτικού ευρωενωσιακού μηχανισμού που δρα στα σύνορα της χώρας».

Για το Ενεργειακό επισήμανε ότι η ΕΕ εντείνει την ιμπεριαλιστική της επιθετικότητα «σε περιοχές γεωστρατηγικής σημασίας στα ανατολικά σύνορά της, στην Κεντρική Ασία, στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή για την κάλυψη εναλλακτικών ενεργειακών δρόμων», ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση «για λογαριασμό της αστικής τάξης συμμετέχει ενεργά στην επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ, επιδιώκοντας να αναβαθμίσει το γεωπολιτικό και το γεωοικονομικό ρόλο στην περιοχή». Τόνισε, τέλος, ότι και τα τρία αυτά ζητήματα πρέπει να συμπεριληφθούν στα ζητήματα της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ