Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε πρώτο πλάνο οι «οικονομικές παράμετροι» μιας λύσης

Με το Κυπριακό ασχολήθηκε το Γιούρογκρουπ, ενώ συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη μέρα οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί στην Ελβετία

Από τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, στη βάση του νέου διχοτομικού σχεδίου, που συνεχίζονται στην Ελβετία
Από τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, στη βάση του νέου διχοτομικού σχεδίου, που συνεχίζονται στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ.--

«Στο φουλ» συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό καθώς, χτες, συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί με επίκεντρο το Εδαφικό (και όχι μόνο), στο πλαίσιο της νέας διχοτομικής λύσης που προωθείται με δύο «συνιστώντα κράτη» και μια επανενωμένη Κύπρο, που θα συμβάλλει στην ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» και «ασφάλεια» της ευρύτερης περιοχής. Οι συνομιλίες έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μεθαύριο, Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) ασχολήθηκε με τις οικονομικές προεκτάσεις της λύσης. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι η επανένωση της νήσου θα έχει θετικές οικονομικές συνέπειες, αλλά «πρέπει να υπάρξει σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία επί του εδάφους τους επόμενους μήνες», εξηγώντας ότι οι «πολύ καλές» προσπάθειες που έχουν γίνει όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις (σ.σ. αντιλαϊκά μέτρα) στην Κύπρο πρέπει να συνεχιστούν με έμφαση στα δημόσια οικονομικά.

Σήμα για προετοιμασία των επόμενων αντιλαϊκών επιθέσεων έδωσε και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να επιμείνουν στη «συνετή δημοσιονομική πολιτική», αλλά και υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη στην Κύπρο είναι πλέον στέρεη, αν και πρόσθεσε πως συνεχίζει να υπάρχει υψηλός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του ESM (Μηχανισμός Ευρωπαϊκής Σταθερότητας), Κλάους Ρέγκλινγκ, συμφώνησε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για τη «δύσκολη κατάσταση με το κοινοβούλιο», προφανώς προσδοκώντας μικρότερες ενδοαστικές τριβές.

Από τη δική του μεριά, ο Κύπριος υπουργός Χάρης Γεωργιάδης επισήμανε ότι με τον τερματισμό της κατοχής θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές για την Κύπρο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και τη ναυτιλία με το άνοιγμα, όπως είπε, της τουρκικής αγοράς.

Ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα

«Πηγές» των Ηνωμένων Εθνών σημείωναν σε κυπριακά ΜΜΕ ότι στη σύντομη παρέμβαση που έκανε στην πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ασφάλειας, αναγνωρίζοντας τη διαφωνία των δύο πλευρών, αλλά και ότι συμφωνούν πως σίγουρα βάση για τη συζήτηση δεν είναι το σύστημα του 1960, αλλά και πως η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να λειτουργεί σε βάρος της άλλης.

Οπως είναι φυσικό, τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και η Αγκυρα. Τουρκικές εφημερίδες όπως η «Χαμπέρτουρκ» σχολίαζαν ότι ο Ακιντζί «δίνει μεγάλη σημασία στη στήριξη της Τουρκίας και πιστεύει ότι τώρα είναι η περίοδος να αυξηθεί ο ρόλος της».

Στην ίδια την Κύπρο, καθημερινά συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την επόμενη μέρα των συνομιλιών. Σε εκπομπή του σταθμού «ΑΣΤΡΑ», ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι προσδοκίες του ΑΚΕΛ από τις συνομιλίες στην Ελβετία είναι να επιτευχθεί πρόοδος στο Εδαφικό και να ανοίξει ο δρόμος να συζητηθεί η ασφάλεια και οι εγγυήσεις σε μια αντιπροσωπευτική διεθνή Σύνοδο για το Κυπριακό. Συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό το κεφάλαιο του Περιουσιακού να διασυνδεθεί με το Εδαφικό, καθώς η ύπαρξη νέων συγκλίσεων στο Εδαφικό θα γεφυρώσουν τις διαφορές και στο Περιουσιακό. Απευχόμαστε, πρόσθεσε μεταξύ άλλων, το αδιέξοδο στις συνομιλίες, γιατί έχουν περάσει 42 χρόνια και ένα αδιέξοδο θα προκαλέσει πολλά προβλήματα για την επόμενη μέρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, διευκρίνισε σε δική του παρέμβαση ότι δεν ενοχλεί το κόμμα του το γεγονός ότι στην Ελβετία γίνεται διαπραγμάτευση για τα υπόλοιπα κεφάλαια, αλλά για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο Εδαφικό. Δεν θα υπάρχει λόγος να συζητήσουμε ασφάλεια και εγγυήσεις εάν δεν συμφωνήσουμε το Εδαφικό, ανέφερε.

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, επρόκειτο να μεταβεί στην Αττάλεια, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Κρήτη τον περασμένο Αύγουστο. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν ότι στο επίκεντρο της επίσκεψης και της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ επρόκειτο να βρεθούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και η προσφυγική κρίση και ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ έχει αποστείλει στον Τούρκο ομόλογό του κείμενο με τις θέσεις του για τη λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, το ταξίδι δεν επιβεβαιώνεται από τις αρμόδιες πηγές στην Αθήνα, οι οποίες επιμένουν ότι αμέσως μετά τη Βηρυτό, που επισκέπτεται προηγούμενα ο Ν. Κοτζιάς, επιστρέφει στην Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ