Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού...

...και όχι των επιχειρηματικών ομίλων

Τους χώρους του ΧΥΤΑ Φυλής επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΠΟ Δυτικής Αθήνας, με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, ενόψει της συγκέντρωσης που διοργανώνει την Κυριακή 13 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στον κινηματογράφο «Μελίνα» (Φυλής 165, Καματερό), με σύνθημα «Να κλείσει η χωματερή στη Φυλή - Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων». Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Θα χαιρετίσουν ο Δημήτρης Τσιουμπρής, δημοτικός σύμβουλος Φυλής, και ο Δημήτρης Κατσαντώνης, δημοτικός σύμβουλος Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Χτες, τα μέλη της αντιπροσωπείας διαπίστωσαν για άλλη μία φορά από κοντά, πως η υγειονομική βόμβα όχι μόνο δεν πρόκειται να κλείσει - όπως προεκλογικά υποσχόταν η νυν Περιφερειακή Διοίκηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ - αλλά προχωρά με ταχείς ρυθμούς η επέκτασή της. Αλλωστε, από τις πρώτες κιόλας μέρες της Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, ήταν σαφής ο προσανατολισμός της σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα, είτε στη Φυλή είτε στο Γραμματικό είτε σε άλλες περιοχές όπου, τάχα, θα σταματούσαν τα έργα των «φαραωνικών εργοστασίων». Αντ' αυτού, ειδικά το Γραμματικό, πήρε έγκριση από την Περιφέρεια και προχωρά κανονικά.

Από τη χτεσινή περιοδεία
Από τη χτεσινή περιοδεία
Κατά την «ξενάγηση» της αντιπροσωπείας στον Αποτεφρωτήρα, στο εργοστάσιο, στα «κύτταρα» και στο λεγόμενο «στράγγισμα», δηλαδή τη Μονάδα Επεξεργασίας των επικίνδυνων υγρών αποβλήτων, διαπιστώθηκε πως το έργο συνεχίζει να επεκτείνεται, επιβαρύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την περιοχή και συνεχίζοντας να προκαλεί κίνδυνο για τη ζωή των κατοίκων στη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο. Παράλληλα, γίνεται σαφές πως όταν και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων υπάρχει ο παράγοντας «κέρδος» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε σωστή αξιοποίηση επιστημονικών μεθόδων γίνεται ούτε υπολογίζεται η υγεία των κατοίκων. Οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΧΥΤΑ σημείωναν πως η Φυλή λειτουργεί και σαν Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και ως Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ ). Ο λόγος είναι πως υπάρχει ήδη το εργοστάσιο επεξεργασίας - γεγονός που καθιστά το χώρο ως Υγειονομικής Ταφής - αλλά επειδή επεξεργάζεται μόνο 1.000 τόνους τη μέρα, τα υπόλοιπα απλά... θάβονται ολόκληρα.

Πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μπορεί να διασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής της εξουσίας και οικονομίας θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, των δημιουργών του πλούτου.

Τα αιτήματα για τα οποία καλεί το λαό να παλέψει είναι:

-- Να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής, να αποκατασταθεί ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

-- ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

-- ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στις συμβάσεις παραχώρησης.

-- Απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Αμέσως μετά την επίσκεψη, ο Γ. Γκιόκας δήλωσε: «Με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και της Περιφερειακής Αρχής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, και παρά τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, όχι μόνο δεν υπάρχει άμεσος και ορατός σχεδιασμός απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά αντίθετα δημιουργούνται και νέα "κύτταρα" ταφής απορριμμάτων, συντηρώντας ενεργή την υγειονομική βόμβα που εδώ και χρόνια υποβαθμίζει τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο.

Το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη μιας συνολικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, το λαϊκό εισόδημα, κάτι το οποίο προϋποθέτει εναντίωση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, που υλοποιούνται σήμερα, με διάφορες μορφές, αφού ο τομέας των απορριμμάτων θεωρείται από τους ομίλους και την ΕΕ, πεδίο μεγάλης κερδοφορίας. Και φυσικά προϋπόθεση γι' αυτά είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνική ιδιοκτησία, θα μπορούν να υλοποιούνται όλα αυτά τα μεγάλα και αναγκαία, για την ποιότητα ζωής του λαού, έργα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ