ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Επιταχύνουν την «αξιολόγηση», «αμπαλάρουν» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ο δρομολογούμενος συμβιβασμός ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους ανοίγει την πόρτα σε νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια
Ο δρομολογούμενος συμβιβασμός ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους ανοίγει την πόρτα σε νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια
Με εντατικούς ρυθμούς και συνοπτικό χρονοδιάγραμμα «προοδεύουν» οι συνεννοήσεις και τα παζάρια της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των οποίων αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η παραμονή τους θα διαρκέσει μια βδομάδα.

Επόμενος «σταθμός» για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» θεωρείται η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις 28 Νοέμβρη, ενώ τόσο η συγκυβέρνηση όσο και το κουαρτέτο αποσκοπούν στο άμεσο κλείδωμα της επικαιροποιημένης αντιλαϊκής συμφωνίας, ενδεχομένως και στο πλαίσιο της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 5 Δεκέμβρη.

Κλίμα πρόσκαιρου συμβιβασμού Ευρωζώνης - ΔΝΤ για το κρατικό χρέος

Την ίδια ώρα, ολοένα και κοντύτερα έρχεται η επίτευξη ενός πρόσκαιρου συμβιβασμού ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, σε μια εξέλιξη που αποτελεί το προανάκρουσμα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, που βέβαια θα συνδυασθεί με την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου με την πλευρά του εν λόγω ιμπεριαλιστικού οργανισμού και «συμπληρωματικά» με το υπάρχον μνημόνιο με την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, «η ελάφρυνση χρέους δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί προκαταβολικά, αλλά υπάρχει ανάγκη να εξηγήσουμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο τον τύπο και το εύρος των μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστούν». Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία προσέγγισης με την πλευρά της Ευρωζώνης, με κοινή συνισταμένη την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτό το φόντο, το ΔΝΤ φαίνεται να αποσύρει την πρόταση για την «εμπροσθοβαρή ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, σε ρόλο «λαγού», έχει βάλει στο τραπέζι την επιβολή μέτρων, όπως η περαιτέρω συμπίεση των σημερινών συντάξεων, η διάλυση του αφορολόγητου ορίου σε μισθούς και συντάξεις, τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά και στα προνοιακά επιδόματα της λαϊκής οικογένειας, σε συνδυασμό βέβαια με τα μέτρα άμεσης ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου.

Παράλληλα, στις χτεσινές δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αναφερόμενος στο αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, τόνισε: «Οσο πιο σύντομα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, τόσο πιο γρήγορα θα βάλουμε το αίτημα για νέο πρόγραμμα στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο. Δεν υπάρχει σκληρή προθεσμία για αυτό, αλλά όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο».

Επανέλαβε ότι το Δεκέμβρη θα παρουσιασθεί η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, στην οποία θα ενσωματώνεται και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους. Ουσιαστικά, πρόκειται για την «παράλληλη αξιολόγηση» που διενεργεί η πλευρά του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση συμβιβασμού με την Ευρωζώνη, σημείωσε πως «είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε τα νέα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο επόμενο Γιούρογκρουπ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Ταυτόχρονα, επανήλθε στην πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, στους κρατικούς προϋπολογισμούς μετά το 2018.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατευθύνσεις της πολιτικής των ΗΠΑ, με τον νέο Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε πως «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις. Ας περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές και τότε θα κρίνουμε». Αναφερόμενος στη συνεργασία ΗΠΑ - ΔΝΤ, τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου και πως δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή για πολύ μεγάλο διάστημα, ωφελώντας πολύ λίγους». Βέβαια, δεν τους «κόφτει» η άνιση καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά τα αστρονομικά εμπορικά πλεονάσματα, κρατών όπως η Γερμανία, ζήτημα το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε πεδίο ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης και στο εσωτερικό της ΕΕ, με στόχο την απόσπαση μεριδίων και κερδών από το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο συνεχίζει σε πορεία υποχώρησης.

Ανάκαμψη με προϋπόθεση την αντιλαϊκή πολιτική

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συντάσσει τη δική της ανάλυση «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους, παράλληλα με αυτή του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, «η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξαρτάται από το αν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ πρέπει να έχει στα χέρια της συγκεκριμένα μέτρα για το δημόσιο χρέος, πριν προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας». Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι σταδιακά θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, ωστόσο για την πλήρη άρση τους, προηγουμένως πρέπει να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση», να προχωρήσει η συζήτηση γα το κρατικό χρέος και να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει μία δοκιμαστική έκδοση ομολόγων την επόμενη χρονιά (...)». «Ωστόσο, προϋπόθεση για κάτι τέτοιο αποτελεί η ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Οπως προκύπτει, ο «οδικός χάρτης» στην προοπτική της ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου έχει ως όρο και προϋπόθεση την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων και της δεύτερης «αξιολόγησης».

Παράλληλα, ο Γ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο βρίσκεται πολύ κοντά στις προτάσεις που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδας για το χρέος και τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, χαρακτήρισε ρεαλιστικό το στόχο που έχει τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% έως το 2019.

Τη ίδια ώρα, προχωρά και το άνοιγμα της δευτερογενούς αγοράς τραπεζικών δανείων, καθώς, όπως είπε, η ΤτΕ έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Μάλιστα, η ΤτΕ πρόκειται να χορηγήσει άδεια σε έξι από αυτές ενώ θ' ακολουθήσουν και άλλες στη συνέχεια.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, συναντήθηκε χτες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Φραγκιαδάκη. Ο Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στην ενδοαστική διαπάλη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής και του μεγαλομετόχου της, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τόνισε πως «διαπιστώνεται η δημιουργία σοβαρού ρήγματος, εξέλιξη την οποία η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χώρα και το τραπεζικό σύστημα δεν αντέχουν άλλες αναταράξεις και μάλιστα αναίτιες».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επενδύει στην επίσκεψη Ομπάμα για ώθηση σε στόχους του κεφαλαίου

Σαν έμπρακτη στήριξη στην προώθηση των στόχων του κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του και αναβάθμιση της θέσης του στην περιοχή, «σερβίρει» την επίσκεψη Ομπάμα η κυβέρνηση, «καρφώνοντας» τη Νέα Δημοκρατία ότι απαξιώνοντάς την υπονομεύει την επίδρασή της στην υλοποίηση των στόχων αυτών.

«Η επίσκεψη Ομπάμα είναι ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Εκτίθενται διεθνώς όσοι επιδιώκουν την υποβάθμισή της», αναφέρει σε σημείωμά του το Μέγαρο Μαξίμου. Εξηγώντας τις προσδοκίες του εγχώριου κεφαλαίου, προσθέτει ότι «είναι γνωστή η στάση των ΗΠΑ και ιδιαιτέρως του Προέδρου Ομπάμα υπέρ των ελληνικών θέσεων σε μια σειρά από κομβικά θέματα. Μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ως αποφασιστικό βήμα για το πέρασμα σε μια εποχή ανάπτυξης και ευημερίας».

«Επίσης, στο Κυπριακό, εκεί που για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχει διαμορφωθεί το έδαφος ώστε όλες οι πλευρές να καταλήξουν από κοινού σε μια ουσιαστική και πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη λύση για το ζήτημα», συμπληρώνει, την ώρα που όλα δείχνουν ότι η λύση που δρομολογείται μακράν απέχει απ' το να χαρακτηριστεί δίκαιη και βιώσιμη.

Η κυβέρνηση συνδέει την επίσκεψη Ομπάμα και με το ζήτημα της αναβάθμισης της αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, μιλώντας για την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ισχυριζόμενη προκλητικά ότι «Η Ελλάδα (...) έχει καταφέρει να αποκτήσει έναν οργανικό ρόλο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν, με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», όπως βαφτίζει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, και βαφτίζοντας ως «εθνικούς» στόχους τους στόχους του κεφαλαίου, προσάπτει στη ΝΔ ότι «δεν θέλει την αποτυχία της κυβέρνησης αλλά της ίδιας της χώρας. Θέλει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση, εκτροχιασμό του προγράμματος και αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Στρατηγική της είναι η υλοποίηση ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας, το οποίο θέλει να χρεώσει στη σημερινή κυβέρνηση. Αυτό είναι το 4ο μνημόνιο, το οποίο επιδιώκει να εφαρμόσει, προσφέροντάς το ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους».

Διαβεβαιώνει, τέλος, το εγχώριο κεφάλαιο για την αποφασιστικότητά της να «συνεχίσει να δίνει τις μάχες για τα συμφέροντα της χώρας, διαμορφώνοντας στέρεες συμμαχίες στο υψηλότερο επίπεδο».

Τέλος, σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια «καλλωπισμού» της αντιλαϊκής διαχείρισης Ομπάμα, ισχυρίζεται ότι με την ομιλία του «θα υπογραμμίζει την παρακαταθήκη της υπεράσπισης των προοδευτικών αξιών σε παγκόσμια κλίμακα και θα είναι ένα καθολικό μήνυμα υπέρ των πανανθρώπινων ιδανικών της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και «Αναμένουμε την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, ενός φίλου της χώρας, ενός ξεχωριστού προοδευτικού ηγέτη που η πορεία του συμβόλισε την αλλαγή και την πρόοδο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ