ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μετεκλογικές διεργασίες και διαμαρτυρίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι μετεκλογικές διεργασίες στις ΗΠΑ, με επίκεντρο το επιτελείο συνεργατών του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιεί από την Πέμπτη, με στόχο τη συγκρότηση της νέας του κυβέρνησης και τη βολιδοσκόπηση των προθέσεων συνεργασίας του (υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία Κογκρέσου).

Μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, και άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών. Τα περισσότερα στελέχη του ηγετικού πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων είχαν τηρήσει αποστάσεις από την προεκλογική εκστρατεία του δισεκατομμυριούχου, οπότε ο ίδιος, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων.

Τον Ντ. Τραμπ συνόδευε ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον Πολ Ράιαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας, τη «διόρθωση των παροχών της δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνει καλύτερη και περισσότερο προσβάσιμη».

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, έδειξε πρόθυμος να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με τον Τραμπ, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει, εκ μέρους του, «ενθουσιασμένος με τη δυναμική μιας ενωτικής κυβέρνησης των Ρεπουμπλικάνων και αδημονία συνεργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Ντ. Τραμπ συναντήθηκε επίσης με τον Μιτς Μακόνελ, ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, σε σχέση με τις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του, στις οποίες συμπεριέλαβε τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό, την αναδιοργάνωση του συστήματος παροχής δημόσιας Υγείας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Νέες διαμαρτυρίες

Οσο εντείνονται οι επαφές του επιτελείου του Ντ. Τραμπ για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την εκλογή του. Κάποιες χιλιάδες βγήκαν προχτές το βράδυ έως τα ξημερώματα χτες σε δρόμους στη Νέα Υόρκη, Σικάγο και Λος Αντζελες, αλλά και στο Πόρτλαντ του Ορεγκον.

Ο Ντ. Τραμπ, από την πλευρά του, ενώ την πρώτη νύχτα διαδηλώσεων είχε χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές «επαγγελματίες που υποκινούνται από τα Μέσα Ενημέρωσης» χτες έριξε τους τόνους, δηλώνοντας μέσα από το λογαριασμό του στο «τουίτερ»: «Μου αρέσει που μικρές ομάδες διαδηλωτών έχουν πάθος για τη σπουδαία μας χώρα. Θα έρθουμε όλοι μαζί και είμαστε υπερήφανοι»...

ΙΝΔΙΑ
Νεκροί εργάτες μετά από πυρκαγιά

Το «εργοστάσιο» όπου οι εργάτες κάηκαν σαν τα ποντίκια, ενώ κοιμούνταν

Copyright 2016 The Associated

Το «εργοστάσιο» όπου οι εργάτες κάηκαν σαν τα ποντίκια, ενώ κοιμούνταν
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Δεκατρείς εργάτες σκοτώθηκαν μετά από φωτιά που ξέσπασε χτες τα ξημερώματα σε εργοστάσιο ιματισμού στην πόλη Γκαζιαμπάντ, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε πιθανώς από βραχυκύκλωμα και οι εργάτες παγιδεύτηκαν σε φλόγες και καπνούς, με αποτέλεσμα μόλις τρεις να διαφύγουν ζωντανοί, σύμφωνα με ινδικά και διεθνή ΜΜΕ. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο έφτιαχνε δερμάτινα μπουφάν και βρισκόταν στην περιοχή Σαχίντ Ναγκάρ, όπου βρίσκονται πολλές άλλες επιχειρήσεις απασχολώντας εργάτες σε πολύ άσχημες συνθήκες εργασίας. Η εφημερίδα «Ιντουστάν» επικαλούνταν δηλώσεις του ιδιοκτήτη του κτιρίου ότι το είχε νοικιάσει σε κάποιον που «διηύθυνε ραφείο και απασχολούσε εργάτες που κοιμόντουσαν μέσα». Η ίδια εφημερίδα σημείωνε πως πολύ συχνά στις μονάδες ιματισμού της περιοχής παραβιάζονται οι κανόνες εργασίας και το προσωπικό αμείβεται με πολύ χαμηλούς μισθούς.

Τα πλάνα από το κατεστραμμένο κτίριο δείχνουν ότι η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα ενώ γεννιούνται ερωτήματα και για τις ευρύτερες συνθήκες ασφαλείας (π.χ. πυρασφάλεια), γενικά για το περιβάλλον μέσα στο οποίο στοιβάζονταν οι εργάτες για να κερδίζουν οι καπιταλιστές, χωρίς να ξέρουν καλά καλά αν θα γυρίσουν ζωντανοί στις οικογένειές τους...

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ρωσικές αποδείξεις για χημικά όπλα αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς στο Χαλέπι, όπως λευκός φώσφορος και αέριο χλωρίου, ανακοίνωσαν χτες πως εντόπισαν Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκορ Κονασένκοφ, στη Μόσχα.

Τα πυρομαχικά χημικού πολέμου, που δεν είχαν εκραγεί, βρέθηκαν στον τομέα 1070 του νοτιοδυτικού Χαλεπίου και, σύμφωνα με τους Ρώσους εμπειρογνώμονες, δείγματα από αυτά που βρέθηκαν στάλθηκαν στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων του ΟΗΕ, ώστε να γίνει πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση.

Ο λεγόμενος «Εθνικός Συνασπισμός» της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζεται από την Τουρκία, διέψευσε τις κατηγορίες του ρωσικού στρατού, διαβεβαιώνοντας πως οι ένοπλοι μισθοφόροι του χρησιμοποιούν «ελαφρά όπλα και αντιαρματικά». Επίσης, έσπευσαν να κατηγορήσουν το συριακό στρατό για τα βλήματα χημικών όπλων που βρέθηκαν στο νοτιοδυτικό Χαλέπι.

Το ίδιο 24ωρο, Κούρδοι που απαρτίζουν μαζί με Αραβες τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) και οι οποίοι ξεκίνησαν την Κυριακή επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη της βόρειας συριακής πόλης Ράκα από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», υποστήριξαν πως βρίσκονται «πολύ κοντά» στο να περικυκλώσουν μια μεγάλη περιοχή βόρεια του προπυργίου των τζιχαντιστών. Εκπρόσωπός τους δήλωσε, μάλιστα, στο AP ότι οι μαχητές των δυνάμεων SDF «προελαύνουν από δύο μέτωπα βόρεια της Ράκα». Πρόσθεσε πως μόλις οι δυνάμεις, που συγκλίνουν από δύο κατευθύνσεις, συναντηθούν στη Ράκα, θα περικυκλώσουν μια περιοχή 550 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.

Νωρίτερα, το αντικυβερνητικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι πολλοί άμαχοι φεύγουν από τα βόρεια περίχωρα της Ράκα για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Μάχες στη Μοσούλη

Παράλληλα, στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ, αναφέρθηκε πως από τις αρχές της βδομάδας τζιχαντιστές εκτέλεσαν μαζικά δεκάδες ανθρώπους και πως από χτες συγκεντρώνουν αμμωνία και θειάφι σε περιοχές αμάχων, πιθανόν για να τα χρησιμοποιήσουν ως χημικά όπλα.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, υπογράμμισε ότι οι τζιχαντιστές πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα πολλές δεκάδες δημόσιες εκτελέσεις για «προδοσία και συνεργασία» με τις ιρακινές δυνάμεις, για χρήση κινητών τηλεφώνων που απαγορεύεται ή λιποταξία.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι δεκάδες άτομα, πιθανώς έφηβοι και μικρά αγόρια, αναπτύσσονται στα δρομάκια της παλιάς πόλης της Μοσούλης, ενώ γυναίκες που έχουν απαχθεί «διανέμονται» σε μαχητές ή τους λένε ότι θα χρησιμοποιηθούν σαν «ασπίδες» για να συνοδεύσουν φάλαγγες οχημάτων του «Ισλαμικού Κράτους».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Προκαταρκτική «αμυντική» συμφωνία με τη Νότια Κορέα ετοιμάζεται να υπογράψει την επόμενη βδομάδα η Ιαπωνία, με αντικείμενο τη διμερή συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών ασφάλειας σχετικά με τη ΛΔ Κορέας, ουσιαστικά εντείνοντας την επιθετικότητά της στην περιοχή. Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκαν δύο γύροι διαβουλεύσεων για την υπογραφή της συμφωνίας και ετοιμάζεται ο τρίτος.

ΣΟΦΙΑ.-- Στις κάλπες καλούνται αύριο Κυριακή οι Βούλγαροι ψηφοφόροι, για να εκλέξουν νέο Πρόεδρο κατά τον επαναληπτικό, δεύτερο εκλογικό γύρο, έχοντας να διαλέξουν ανάμεσα στον στρατηγό Ρούμεν Ράντεφ, που ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο με 25% των ψήφων και στην υποψήφια του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος, Τσέτσκα Τσάτσεβα, που πήρε 22%.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Ο γερμανικός κολοσσός «Φολκσβάγκεν» ανακοίνωσε ότι η κινεζική αγορά παρέμεινε η βασική κινητήρια δύναμη της αύξησης κατά 1% των πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο το πρώτο 10μηνο του έτους. Στο διάστημα Γενάρης - Οκτώβρης 2016, οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 12,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μεμονωμένα τον Οκτώβρη αυξήθηκαν κατά 19,1%. Το 94,3% των επιβατηγών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν σε Ασία - Ειρηνικό το πρώτο 10μηνο του έτους αφορούσαν την κινεζική αγορά, ενώ σε διεθνές επίπεδο οι πωλήσεις στην Κίνα αντιπροσώπευσαν το 49,3%.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Τιμ Φάρον, νέος ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία, δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα ψηφίσουν κατά της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν δεσμευτεί για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Τουλάχιστον ένας 40χρονος εργάτης σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, από έκρηξη που σημειώθηκε χτες τα χαράματα σε διυλιστήριο πετρελαίου στο Μπαλς της Αλβανίας (απέχει 140 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας, Τίρανα).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Σχέδιο Μάρσαλ» στην Αφρική για τα μονοπωλιακά συμφέροντα

BΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την Αφρική (όπως αυτό με το οποίο οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στήριξαν τους καπιταλιστές στη Δυτική Ευρώπη μετά τον πόλεμο) πρότεινε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο μέτρων για την ανακοπή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Η Μέρκελ κάλεσε παράλληλα και άλλες πλούσιες χώρες να στηρίξουν το σχέδιό της για την ενίσχυση της οικονομίας της Αφρικής, την εκεί δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση του αριθμού των Αφρικανών μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο. Πρότεινε έτσι αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής στην πραγματικότητα για την εκμετάλλευση της φτηνής εργατικής δύναμής τους.

Βασικές πλευρές του γερμανικού σχεδίου για την ανάσχεση μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη αναμένεται να παρουσιαστούν τις επόμενες βδομάδες, από τον Γερμανό υπουργό Ανάπτυξης, Γκερτ Μίλερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ