Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μετεκλογικές διεργασίες και διαμαρτυρίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι μετεκλογικές διεργασίες στις ΗΠΑ, με επίκεντρο το επιτελείο συνεργατών του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιεί από την Πέμπτη, με στόχο τη συγκρότηση της νέας του κυβέρνησης και τη βολιδοσκόπηση των προθέσεων συνεργασίας του (υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία Κογκρέσου).

Μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, και άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών. Τα περισσότερα στελέχη του ηγετικού πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων είχαν τηρήσει αποστάσεις από την προεκλογική εκστρατεία του δισεκατομμυριούχου, οπότε ο ίδιος, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων.

Τον Ντ. Τραμπ συνόδευε ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον Πολ Ράιαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας, τη «διόρθωση των παροχών της δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνει καλύτερη και περισσότερο προσβάσιμη».

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, έδειξε πρόθυμος να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με τον Τραμπ, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει, εκ μέρους του, «ενθουσιασμένος με τη δυναμική μιας ενωτικής κυβέρνησης των Ρεπουμπλικάνων και αδημονία συνεργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Ντ. Τραμπ συναντήθηκε επίσης με τον Μιτς Μακόνελ, ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, σε σχέση με τις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του, στις οποίες συμπεριέλαβε τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό, την αναδιοργάνωση του συστήματος παροχής δημόσιας Υγείας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Νέες διαμαρτυρίες

Οσο εντείνονται οι επαφές του επιτελείου του Ντ. Τραμπ για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την εκλογή του. Κάποιες χιλιάδες βγήκαν προχτές το βράδυ έως τα ξημερώματα χτες σε δρόμους στη Νέα Υόρκη, Σικάγο και Λος Αντζελες, αλλά και στο Πόρτλαντ του Ορεγκον.

Ο Ντ. Τραμπ, από την πλευρά του, ενώ την πρώτη νύχτα διαδηλώσεων είχε χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές «επαγγελματίες που υποκινούνται από τα Μέσα Ενημέρωσης» χτες έριξε τους τόνους, δηλώνοντας μέσα από το λογαριασμό του στο «τουίτερ»: «Μου αρέσει που μικρές ομάδες διαδηλωτών έχουν πάθος για τη σπουδαία μας χώρα. Θα έρθουμε όλοι μαζί και είμαστε υπερήφανοι»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «αντι-Τραμπ» ρητορική επικυρώθηκε η υποψηφιότητα Μπάιντεν (2020-08-20 00:00:00.0)
Το Κογκρέσο «μπλόκαρε» την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για το τείχος (2019-02-28 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση υπηρεσιών - Τραμπ... (2017-05-18 00:00:00.0)
«Στήνεται» το υπουργικό επιτελείο Τραμπ (2016-12-15 00:00:00.0)
Ακόμη τρεις διορισμοί σε καίρια πόστα (2016-11-19 00:00:00.0)
Προεκλογικές «ζυμώσεις» (2016-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ