Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΙΣ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Ο Ρέντσι προσπαθεί να είναι καθησυχαστικός

Η Κομισιόν εντοπίζει νέους κινδύνους από την «πολιτική αβεβαιότητα»

ΡΩΜΗ.--

Να μειώσει την ανησυχία της αστικής τάξης για την αβεβαιότητα ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκέμβρη προσπαθεί ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, που υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα «δεν θα είναι για την Ιταλία ισάξιο με το Brexit ή με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ».

Αρκετοί εξέλαβαν αυτήν την αναφορά ως διαβεβαίωση ότι δεν θα ακολουθήσουν αλλαγές όπως αυτές που ο ίδιος ο Ρέντσι προμήνυε, όταν έλεγε ότι αν υπερισχύσει το «όχι» θα παραιτηθεί. Θυμίζουμε ότι το δημοψήφισμα αφορά αλλαγές σε όργανα άσκησης της κρατικής εξουσίας, με στόχο έναν πιο ευέλικτο κρατικό μηχανισμό στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου. Το ακριβές ερώτημα είναι: «Εγκρίνετε ένα συνταγματικό νόμο που διαλύει το σύστημα των δύο Σωμάτων (του κοινοβουλίου), μειώνει τον αριθμό των βουλευτών, συγκρατεί τα λειτουργικά κόστη των δημόσιων θεσμών, καταργεί το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας και τροποποιεί το κεφάλαιο V του Συντάγματος;». Το κεφάλαιο V αφορά το διοικητικό σύστημα της χώρας και τη διαίρεσή της σε επαρχίες, δήμους κ.τ.λ. που η κυβέρνηση θέλει να μειώσει στο όνομα και της μείωσης δαπανών.

Αρκετές δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν προβάδισμα στο «όχι». Μία που έκανε πρόσφατα η EMG Acqua έδινε στο «ναι» 34,7%, στο «όχι» 37,6% και 27,7% σε όσους απάντησαν «δεν ξέρω / δεν απαντώ». Τις ίδιες περίπου μέρες δημοσκόπηση έκανε και το ινστιτούτο «Tecne» καταγράφοντας 23% για το «ναι», 25,8% για το «όχι» και 51% για το «δξ/δα». Βεβαίως, το δημοψήφισμα και η αντίθεση στον Ρέντσι αξιοποιείται από πολιτικές δυνάμεις (που εκπροσωπούν και τμήματα του κεφαλαίου) με διαφορετικό μείγμα διαχείρισης για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης, πάντα σε βάρος του λαού.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν σημείωσε πριν από μερικές μέρες ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να πλήξει τις προοπτικές για την ιταλική οικονομία. «Καθοδικοί κίνδυνοι απορρέουν από την πολιτική αβεβαιότητα, ειδικά εξαιτίας του δημοψηφίσματος στις 4 Δεκέμβρη για τη συνταγματική αναθεώρηση, μια περαιτέρω μείωση της εξωτερικής ζήτησης και της αργής προσαρμογής του τραπεζικού τομέα», τόνιζε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, την Τετάρτη, η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας, σε 0,7% για φέτος και 0,9% για το 2017 (από 1,1% και 1,3%, αντίστοιχα, που ήταν οι προηγούμενες ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ