Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Στήνεται» το υπουργικό επιτελείο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το επιτελείο του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χτες το διορισμό του 55χρονου Ρεπουμπλικάνου βουλευτή από τη Μοντάνα και πρώην διοικητή των ειδικών δυνάμεων πεζοναυτών (Νavy Seals) Ράιαν Ζίνκε στη θέση του νέου υπουργού Εσωτερικών.

Το υπουργείο Εσωτερικών απασχολεί πάνω από 70.000 υπαλλήλους σε όλες τις ΗΠΑ και επιβλέπει το 20% των δημόσιων εκτάσεων και των εθνικών δρυμών, όπως εκείνοι στο Γέλοουστοουν και Γιοσέμιτι. Ο ίδιος θεωρείται πως υποστηρίζει την παραμονή δημόσιων εκτάσεων στο αμερικανικό δημόσιο σε αντίθεση με άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που προωθούν την ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης ή την εκμετάλλευσή της από διάφορα μονοπώλια. Είναι, ωστόσο, αδιευκρίνιστο ποια στάση τελικά θα κρατήσει ο Ζίνκε, δεδομένης της προεκλογικής υπόσχεσης του Ντόναλντ Τραμπ να εκδώσει περισσότερες άδειες για γεωτρήσεις και έρευνες σε ενεργειακά μονοπώλια.

Η επιλογή του Ζίνκε θεωρήθηκε «έκπληξη» για ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που προωθούσαν τον διορισμό της Μακμόρις Ρόντζερς.

Αργότερα, ανακοινώθηκε πως ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί το διορισμό της προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Μίσιγκαν, Ρόνα Ρόμνεϊ Μακντάνιελ στη θέση της προέδρου του κόμματος στο Κογκρέσο. Η Μακντάνιελ είναι ανιψιά του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ που είχε διεκδικήσει το 2012 το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον Τίλερσον

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο για το διορισμό του προέδρου της «ExxonMobil» Ρεξ Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών, με πρόσχημα τις καλές σχέσεις που φαίνεται πως διατηρεί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τη γνωστή αντίθεσή του στις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την Ουκρανία.

Πάντως, αρκετοί γερουσιαστές Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί εμφανίζονται «ανοικτοί» να στηρίξουν τον διορισμό Τίλερσον από το Κογκρέσο, στην περίπτωση που «δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα του γίνουν από αρμόδια επιτροπή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ