Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προχωρά η προσπάθεια «εθνικής συναίνεσης»

Στο πλαίσιο και της ενίσχυσης του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο ηγέτης του κυβερνώντος ισλαμιστικού ΑΚΡ και πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού CHΡ Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μερικές μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που κόστισε τη ζωή 44 ανθρώπων. Το νέο μακελειό - για τα οποίο υπάρχουν πολλά ερωτήματα, δεδομένου του πόσο «έρχεται κουτί» σε διάφορες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της ντόπιας πλουτοκρατίας εντός και εκτός συνόρων - αξιοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για νέες εκκλήσεις «εθνικής ενότητας» και «ομοψυχίας» απ' όλες τις αστικές δυνάμεις, τηρουμένων των ιδιαιτεροτήτων και των ενδοαστικών διεργασιών.

Ετσι, παρά τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιήθηκαν τον τελευταίο καιρό μεταξύ CHP και ΑΚΡ, ειδικά μετά τη συνεργασία του δεύτερου με το MHΡ για την προώθηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν ξανά γύρω από το ίδιο τραπέζι, με τον Γιλντιρίμ να σημειώνει ότι «το θέμα της τρομοκρατίας είναι πάνω από την πολιτική». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνεχιζόμενες «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στα σύνορα της Τουρκίας, που τις χαρακτήρισε μάλιστα - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - ζήτημα που αφορά το μέλλον της χώρας.

Ο Κιλιντσάρογλου τόνισε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να στηρίξουν τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», όπως αντίστοιχα πρέπει να πράξουν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, υπογράμμισε ότι στο θέμα της τρομοκρατίας απαιτείται συναίνεση και κοινή στάση. Μάλιστα, σε ανακοίνωση της ηγεσίας του CHP εκφράζεται η ετοιμότητα του κόμματος να στηρίξει την κυβέρνηση στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» της.

Ο Μπαχτσελί, από τη μεριά του, ζήτησε να διασφαλιστεί η συνέχιση των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων με αποφασιστικότητα και έκανε λόγο για «παραγωγική» συνάντηση.

Διαφωνίες για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας

Στο μεταξύ, ενδεικτικό της έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι το ψήφισμα του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδρίασε προχτές, όπου αναφέρεται ότι «υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, δεν υπάρχει σκέψη για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας. Σημειώνεται ότι χώρες όπως η Αυστρία είχαν ταχτεί υπέρ του «παγώματος» των διαπραγματεύσεων, ενώ άλλες όπως η Γερμανία ήταν πιο προσεκτικές και στη φρασεολογία που χρησιμοποιούν για να ασκήσουν κριτική στην τουρκική ηγεσία, στο φόντο συμβιβασμών που «ψήνονται» σε διάφορα μέτωπα.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο καλωσόρισε την εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας σε τομείς όπως το Προσφυγικό, η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», η Ενέργεια, το εμπόριο κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ