Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ
Προτεραιότητά της η επιτάχυνση των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων

ΡΩΜΗ.--

Νέες διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί το πολιτικό έργο υπέρ των αναγκών του ιταλικού κεφαλαίου έδωσε χτες ο Πάολο Τζεντιλόνι που στις αρχές της βδομάδας ορκίστηκε επικεφαλής του νέου κυβερνητικού σχήματος της Ιταλίας. Ζητώντας χτες την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας, ο Τζεντιλόνι είπε ότι η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καθήκοντα στην αρχή μιας κοινοβουλευτικής περιόδου και πρέπει πάνω απ' όλα να ολοκληρώσει την «εξαιρετική δουλειά στις μεταρρυθμίσεις, την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό που έγινε τα τελευταία χρόνια». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «θα ήταν παράλογο» να μην αναδειχτεί πόση δουλειά έγινε στην κατεύθυνση αυτή. Ουσιαστικά, παρέπεμψε σε αναδιαρθρώσεις όπως το πακέτο «Job's Act», με το οποίο διευκολύνθηκαν οι απολύσεις και άνοιξε ο δρόμος για νέα επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Οσον αφορά στην ψηφοφορία στη Γερουσία, 169 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, 99 ψήφισαν κατά. Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Λίγκα του Βορρά» και «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) απείχαν, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανσα», όπως είχαν κάνει και προχτές στην Κάτω Βουλή.

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζονται οι δηλώσεις και διεργασίες γύρω από το ενδεχόμενο να προκηρυχτούν σύντομα βουλευτικές εκλογές, ο ηγέτης της «Λίγκας του Βορρά» Ματέο Σαλβίνι απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το M5S, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει «αριστερόστροφες θέσεις» σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με την Ευρώπη, το Ισλάμ κ.τ.λ.

Θυμίζουμε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα προέκυψε, αφού ο Τζεντιλόνι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος και την παραίτηση του προηγούμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, στο φόντο ευρύτερων ενδοαστικών διεργασιών και πάνω απ' όλα της ανησυχίας του ντόπιου κεφαλαίου για την έξοδο από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμα κεφάλαια όπως π.χ. οι σχέσεις με την ΕΕ και το μείγμα διαχείρισης της οικονομίας αποτελούν πεδία πολλών αναλύσεων και διαφωνιών, με κοινή βέβαια συνισταμένη την προετοιμασία νέων γύρων αντιλαϊκών επιθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ