Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αρθούν οι πολιτικές διώξεις αγωνιστών στο Καζακστάν

Ερώτηση ενώ συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη δολοφονία των εργατών στο Ζαναοζέν

Στιγμιότυπο από την καταστολή κατά των εργατών στην απεργιακή κινητοποίηση στο Ζαναοζέν του Καζακστάν
Στιγμιότυπο από την καταστολή κατά των εργατών στην απεργιακή κινητοποίηση στο Ζαναοζέν του Καζακστάν
Φέτος συμπληρώνονται 5 χρόνια από την αιματηρή καταστολή της απεργίας των εργατών στην πόλη Ζαναοζέν, ενώ το καθεστώς Ναζαρμπάεφ συνεχίζει να αρνείται να επιτρέψει τη νόμιμη πολιτική και συνδικαλιστική δράση και διώκει με βαριές ποινές διάφορους αγωνιστές.

Στα ζητήματα αυτά αναφέρεται ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που είναι μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τη Συνεργασία ΕΕ - Καζακστάν, με Ερώτησή του προς την Υπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει τα παρακάτω:

«Στις 28 Νοέμβρη 2016 δικαστήριο του Καζακστάν καταδίκασε σε βαριές ποινές φυλάκισης τους Mακς Μποκάεφ και Ταλγκάτ Ατζαν, που αγωνίστηκαν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης του Καζακστάν να ιδιωτικοποιήσει εκατομμύρια εκτάρια γης. Με βάση τα άρθρα του ποινικού κώδικα "περί ανάφλεξης του κοινωνικού μίσους" και με πρόσχημα τη "μη τήρηση του καθεστώτος οργάνωσης κινητοποιήσεων", καταδικάστηκαν σε 5 χρόνια φυλάκιση ο καθένας.

Αυτό συνέβη λίγες μέρες πριν την επέτειο της αιματηρής καταστολής της απεργίας των εργατών στην πόλη Ζαναοζέν (Δεκέμβρης 2011), όπου βρήκαν το θάνατο 70 εργάτες (15 σύμφωνα με τις αρχές) κι άλλοι 17 φυλακίστηκαν, κι ενώ μέχρι σήμερα το καθεστώς Ναζαρμπάεφ αρνείται να επιτρέψει τη νόμιμη δράση συνδικάτων, αλλά και πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων, όπως του Κομμουνιστικού Κόμματος Καζακστάν και του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν.

Πώς τοποθετείται η Υπατη Εκπρόσωπος στην απόφαση των αρχών του Καζακστάν να φυλακίσουν ανθρώπους επειδή αγωνίστηκαν ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της γης;

Τι προτίθεται να κάνει ώστε να αρθούν οι φυλακίσεις, που έχουν επιβληθεί με πολιτικά κίνητρα, να σταματήσουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις, να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση, στις διαδηλώσεις, στην απεργία, καθώς και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι της δολοφονίας δεκάδων απεργών εργατών στην πόλη Ζαναοζέν το Δεκέμβρη του 2011;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ