ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΑΚΙΝΤΖΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Εντατικό παζάρεμα μέχρι την τελευταία στιγμή

Τα αστικά επιτελεία στρέφουν την προσοχή του λαού μακριά από την ουσία, το ότι προωθείται ένα νέο διχοτομικό σχέδιο

ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές συνεχιζόταν η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το αποτέλεσμα, αλλά και για τον τρόπο συνέχισης συνολικά των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Από την περασμένη Δευτέρα, που είχαν ξεκινήσει οι συνομιλίες στην Ελβετία μέχρι και χτες που περνούσαν οι ώρες χωρίς συγκεκριμένη ενημέρωση για κάποια διακριτή κατάληξη, τα κυπριακά και τα διεθνή αστικά ΜΜΕ εστίαζαν σε απόλυτες ή βιαστικές εικασίες και πληροφορίες της μιας ή της άλλης πλευράς (που ούτως ή άλλως πολλές φορές διαρρέουν και με συγκεκριμένες σκοπιμότητες) για «δυσκολίες να προκύψει μια συμφωνία» ή και για «ανατροπή τελευταία στιγμή των δεδομένων» με «κανένα σενάριο αδιεξόδου». Πρόκειται για εκτιμήσεις και προσδοκίες που στρέφουν την προσοχή των λαϊκών στρωμάτων μακριά από την ουσία, ότι δηλαδή αυτό που προωθείται είναι ένα νέο διχοτομικό σχέδιο, ότι οι συνομιλίες που επιταχύνονται έχουν ως αφετηρία την εξυπηρέτηση ισχυρών ιμπεριαλιστικών και μονοπωλιακών συμφερόντων, συνδέονται με αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι από προχτές το βράδυ έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση μιας μέρας στις συνομιλίες, τόσο από δηλώσεις του Ακιντζί όσο και από δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

«Δημιουργική προσπάθεια»

Μετά την απογευματινή συνάντηση της Πέμπτης, ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «υπάρχει μια δημιουργική προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, ένα καλό κλίμα αλλά αυτά δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να δώσουν το αποτέλεσμα». Από τη μεριά του, ο Μ. Ακιντζί ανέφερε ότι εάν την Παρασκευή πήγαιναν όλα κατ' ευχήν - αλλά ο χρόνος δεν ήταν επαρκής - μπορεί να γινόταν λόγος για παράταση κατά μία ακόμη ημέρα.

Επίσης, ο Αϊντε αναφέρθηκε σε «πολλή πρόοδο» που έχει γίνει αλλά και «εκκρεμούντα θέματα» που υπάρχουν, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση «δεν υπάρχουν ταμπού» και «όλα είναι στο τραπέζι».

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, που προσπαθώντας να απαντήσει σε ρεπορτάζ και αναλύσεις που έλεγαν ότι δεν αποκλείεται μέχρι και να καθοριστεί ημερομηνία για την πολυμερή διάσκεψη για την ασφάλεια, τόνισε: «Αν πάμε σε μια διάσκεψη με πολλά και σοβαρά θέματα ανοιχτά, τότε οι πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης είναι περιορισμένες, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους και για την ίδια τη διαδικασία. Και είναι γι' αυτόν το λόγο, που εμείς λέμε ότι για να συμφωνήσουμε να γίνει μια διεθνής διάσκεψη, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο πολύ σημαντικό κεφάλαιο που λέγεται Εδαφικό».

Πάντως, χτες, οι συνομιλίες φέρονταν να εστιάζουν ειδικά σε πλευρές όπως το ποσοστό της ακτογραμμής που θα ελέγχει κάθε «συνιστώσα πολιτεία».

Ζητούν ενημέρωση

Τα «σενάρια» περί προγραμματισμού διάσκεψης για την Ασφάλεια και τις εγγυήσεις προκάλεσαν χτες αντιδράσεις στα υπόλοιπα κυπριακά κόμματα. Ετσι, το ΔΗΚΟ εξέδωσε χτες ανακοίνωση μιλώντας για «πλήρη συσκότιση» γύρω από τις επαφές στην Ελβετία και ζήτησε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πριν να προγραμματιστεί διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΔΕΚ, αλλά και η Συμμαχία Πολιτών. Από τη μεριά του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ της ΚΕ Αντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «είναι παρακινδυνευμένο να εξάγει κανείς συμπεράσματα για το τι πρόκειται να γίνει» και ότι «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είμαστε εντελώς εκτός πραγματικότητας και να λέμε πράγματα τα οποία πιθανόν θα προκαλέσουν ανησυχίες ή θα προκαλέσουν άλλα συναισθήματα δίχως να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το τι πραγματικά συζητιέται εκεί» και κατέληξε: «Για να εξαγάγουμε συμπεράσματα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποια είναι ακριβώς τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται, ποιες οι αποφάσεις και γιατί οι συγκεκριμένες αποφάσεις».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιμένει στις προκλήσεις για συνοριακά ζητήματα

«Η Τουρκική Δημοκρατία παρέλαβε τη σκυτάλη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία...», υποστήριξε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν στις εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του Ατατούρκ

Copyright 2016 The Associated

Ο Ερντογάν στις εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του Ατατούρκ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ούτε σπιθαμή δεν υποχωρεί η προκλητικότητα του τουρκικού κεφαλαίου, διαμηνύοντας ότι παρακολουθεί στενά τις διεργασίες και πιθανές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και μελετά τις κινήσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων του.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο από το θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, σημείωσε την Πέμπτη από την Αγκυρα: «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Εμείς δεν είναι δυνατόν να φυλακιστούμε σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αλλα είναι τα φυσικά και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Τα αδέλφια μας στη Μουσούλη, το Κιρκούκ, το Χουμούς, στα Σκόπια, μπορεί να είναι εκτός των φυσικών μας συνόρων, αλλά είναι εντός των συνόρων της καρδιάς, στο επίκεντρο της καρδιάς μας... Η Τουρκική Δημοκρατία δεν προέκυψε από το πουθενά. Οπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία έλαβε τη σκυτάλη από τους Σελτζούκους, έτσι και η Τουρκική Δημοκρατία την παρέλαβε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ενστερνιζόμαστε την ιστορία μας στο σύνολό της».

Οι νέες αυτές δηλώσεις Ερντογάν διατυπώθηκαν ενώ εντείνονται οι εξελίξεις στο «μέτωπο κατά της τρομοκρατίας» σε Συρία - Ιράκ, με την Τουρκία να είναι ουσιαστικά (προς το παρόν) αποκλεισμένη από τις κρίσιμες επιχειρήσεις προς Μοσούλη και Ράκα, αλλά και ενώ ευρύτερα σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο «σιγοβράζουν» ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και μεθοδεύσεις, για τις οποίες η τουρκική αστική τάξη ανησυχεί ιδιαίτερα.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας, το κυβερνών ΑΚΡ εντείνει σταθερά τις διώξεις υπόπτων για στήριξη της «τρομοκρατίας» ή διασυνδέσεις με όσους θεωρούνται τρομοκράτες, αξιοποιώντας και τις συνεχιζόμενες μάχες του στρατού με δυνάμεις του ΡΚΚ, ειδικά στα νοτιοανατολικά.

Χτες το πρωί, κατέληξε ο περιφερειακός κυβερνήτης της επαρχίας Μάρντιν, Μοχάμεντ Φατίχ Σαφιτούρκ, που είχε τραυματιστεί μετά την προχτεσινή βομβιστική επίθεση ενάντια στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης, η οποία αποδόθηκε στο ΡΚΚ. Ο Σαφιτούρκ είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το φιλοκουρδικό HDP δήλωσε ότι εξετάζει και την προσφυγή κατά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο των αντιδράσεών του για τις συλλήψεις ηγετικών του στελεχών. Θυμίζουμε ότι πριν μερικές μέρες, προφυλακίστηκαν αρκετοί βουλευτές αλλά και οι δύο πρόεδροι του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, στο πλαίσιο των δικαστικών ερευνών για διασυνδέσεις με την «τρομοκρατία», στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση στοχοποιεί πλέον και το ΡΚΚ και τους υποστηρικτές του Φετ. Γκιουλέν.

Οι διώξεις κατά του HDP στάθηκαν νέα αφορμή για αντεγκλήσεις μεταξύ Τουρκίας - Δύσης, στο πλαίσιο ...διαφωνιών τους για την (από αστική σκοπιά) υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάνω απ' όλα στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που μένουν βαθιές.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΙΣ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Ο Ρέντσι προσπαθεί να είναι καθησυχαστικός

Η Κομισιόν εντοπίζει νέους κινδύνους από την «πολιτική αβεβαιότητα»

ΡΩΜΗ.--

Να μειώσει την ανησυχία της αστικής τάξης για την αβεβαιότητα ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκέμβρη προσπαθεί ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, που υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα «δεν θα είναι για την Ιταλία ισάξιο με το Brexit ή με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ».

Αρκετοί εξέλαβαν αυτήν την αναφορά ως διαβεβαίωση ότι δεν θα ακολουθήσουν αλλαγές όπως αυτές που ο ίδιος ο Ρέντσι προμήνυε, όταν έλεγε ότι αν υπερισχύσει το «όχι» θα παραιτηθεί. Θυμίζουμε ότι το δημοψήφισμα αφορά αλλαγές σε όργανα άσκησης της κρατικής εξουσίας, με στόχο έναν πιο ευέλικτο κρατικό μηχανισμό στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου. Το ακριβές ερώτημα είναι: «Εγκρίνετε ένα συνταγματικό νόμο που διαλύει το σύστημα των δύο Σωμάτων (του κοινοβουλίου), μειώνει τον αριθμό των βουλευτών, συγκρατεί τα λειτουργικά κόστη των δημόσιων θεσμών, καταργεί το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας και τροποποιεί το κεφάλαιο V του Συντάγματος;». Το κεφάλαιο V αφορά το διοικητικό σύστημα της χώρας και τη διαίρεσή της σε επαρχίες, δήμους κ.τ.λ. που η κυβέρνηση θέλει να μειώσει στο όνομα και της μείωσης δαπανών.

Αρκετές δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν προβάδισμα στο «όχι». Μία που έκανε πρόσφατα η EMG Acqua έδινε στο «ναι» 34,7%, στο «όχι» 37,6% και 27,7% σε όσους απάντησαν «δεν ξέρω / δεν απαντώ». Τις ίδιες περίπου μέρες δημοσκόπηση έκανε και το ινστιτούτο «Tecne» καταγράφοντας 23% για το «ναι», 25,8% για το «όχι» και 51% για το «δξ/δα». Βεβαίως, το δημοψήφισμα και η αντίθεση στον Ρέντσι αξιοποιείται από πολιτικές δυνάμεις (που εκπροσωπούν και τμήματα του κεφαλαίου) με διαφορετικό μείγμα διαχείρισης για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης, πάντα σε βάρος του λαού.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν σημείωσε πριν από μερικές μέρες ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να πλήξει τις προοπτικές για την ιταλική οικονομία. «Καθοδικοί κίνδυνοι απορρέουν από την πολιτική αβεβαιότητα, ειδικά εξαιτίας του δημοψηφίσματος στις 4 Δεκέμβρη για τη συνταγματική αναθεώρηση, μια περαιτέρω μείωση της εξωτερικής ζήτησης και της αργής προσαρμογής του τραπεζικού τομέα», τόνιζε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, την Τετάρτη, η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας, σε 0,7% για φέτος και 0,9% για το 2017 (από 1,1% και 1,3%, αντίστοιχα, που ήταν οι προηγούμενες ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ