ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ
Θύελλα αντιδράσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς

Αμεση απάντηση χτες βράδυ, με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Από τη χτεσινή μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Από τη χτεσινή μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Θύελλα αντιδράσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς του κινήματος προκαλεί η απόφαση - πρόκληση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη διαδήλωση που οργανώνουν σήμερα, με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα. Δίνοντας μια πρώτη άμεση απάντηση, εκπρόσωποι από ταξικά συνδικάτα και μαζικούς φορείς πραγματοποίησαν χτες βράδυ μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα, στον οποίο κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης και τις ευθύνες της για την απαγόρευση της διαδήλωσης, υπενθυμίζοντας παλιότερες ανακοινώσεις διαμαρτυρίας που είχε εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή ανάλογες απαγορεύσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε αμετακίνητος, επικαλούμενος τη «δημόσια τάξη και ασφάλεια». Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε επίσης ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο Σ. Τάσσος χαρακτήρισε σε δηλώσεις του απαράδεκτη την απαγόρευση από την πλευρά της κυβέρνησης και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Στο μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΜΕ, καλώντας «τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να δώσουν μαζική απάντηση στην απαγόρευση της διαδήλωσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενάντια στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κύριο εκπρόσωπο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο».

Σε άλλο σημείο, αναφέρει: «Καμία σχέση δεν έχει η επίσκεψη με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ, των μονοπωλιακών ομίλων, της κυβέρνησης και των κομμάτων που τους υπηρετούν. Ολοι είναι στο ίδιο στρατόπεδο. Υπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων και αυτές ικανοποιούνται με τη μείωση στα κατώτατα επίπεδα της τιμής της εργατικής δύναμης, με την περιστολή των όποιων δικαιωμάτων και ελευθεριών, με την ένταση της καταστολής.

Η προβολή από την κυβέρνηση, της βοήθειας δήθεν που μπορεί να υπάρξει για το θέμα του χρέους, αποτελεί κοροϊδία και προκλητική δικαιολογία για τη στήριξη των πολεμικών σχεδιασμών στην περιοχή. Είναι μονόδρομος ο αγώνας των εργαζομένων, για τη ρήξη και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να μη χύσουμε το αίμα μας για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών».

Αλλες καταγγελίες

Την απαγόρευση της σημερινής διαδήλωσης καταγγέλλουν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΒΣΑ και η ΟΓΕ. Διαμηνύουν πως η απόφαση για απαγόρευση της κινητοποίησης δεν πρόκειται να τρομοκρατήσει το λαό και καλούν σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση. Να σπάσουν την τρομοκρατία στην πράξη, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση, καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές όλων των σχολών η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Την απόφαση της κυβέρνησης καταδικάζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και καλεί στη διαδήλωση που οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (ΕΕΔΥΕ), σήμερα, στις 6 μ.μ., μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο (πεζόδρομος Βενιζέλου). Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν τα εξής συνδικάτα και φορείς της Μαγνησίας: Το Συνδικάτο Μετάλλου, η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου και Χάρτου, το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, το Σωματείο Καθαριστριών/-ών, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Σκοπέλου, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου και ο Σύλλογος Γυναικών Βόλου.

Επιστολή αλληλεγγύης από φαντάρους του ΚΕΠΒ Θήβας

Με ανοιχτή τους επιστολή, φαντάροι της 3ης και 4ης μοίρας του ΚΕΠΒ (Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού) Θήβας σημειώνουν:

«Μπροστά στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και στις συγκεντρώσεις ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους αυτές τις μέρες βγαίνουν στο δρόμο και αγωνίζονται.

Με τη σειρά μας θέλουμε να δηλώσουμε ότι την ίδια στιγμή που στα κέντρα λείπουν το ζεστό νερό, οι αρκετές μερίδες φαγητού, η ικανοποιητική εκπαίδευση, δεν έχει γίνει ακόμα το δεύτερο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα, τα ΚΨΜ είναι ιδιωτικά με τιμές απρόσιτες για πολλούς φαντάρους, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συζητά με τον Ομπάμα να φέρουν κι άλλα στρατεύματα στη Σούδα, να δώσουν κι άλλα νησιά του Αιγαίου για βάσεις, να δώσουν περισσότερο χώρο στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ να συνεχίσουν τον πόλεμο στη Συρία. Η στήριξη και η μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι που δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να κάνει παραβιάσεις και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι Ελληνες φαντάροι δεν έχουμε κανένα συμφέρον από την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς τους οργανισμούς και στον πόλεμο. Απαιτούμε να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο που γίνεται στη Συρία. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Να επιστρέψουν όλοι οι φαντάροι που βρίσκονται έξω από τα σύνορα. Να σταματήσει αυτή η πολιτική που μας εμπλέκει και μας οδηγεί στον πόλεμο.

ΚΕΠΒ Θήβας».

Ευθύνη κάθε εκπαιδευτικού να υπερασπίζεται το δίκιο και την ιστορική αλήθεια

Από γνωστά συγκροτήματα των ΜΜΕ (π.χ. ηλεκτρονική σελίδα «in.gr», ιδιοκτησίας συγκροτήματος Λαμπράκη), μέχρι τον Αδ. Γεωργιάδη και το φασιστικό site «stoxos.gr», στοχοποιούνται οι δάσκαλοι και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις που προετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση στην επίσκεψη Ομπάμα, με επιχειρηματολογία που υπονοεί ότι «δεν είναι στην αρμοδιότητά τους να ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα», μέχρι και ότι κάνουν «επαναστατική γυμναστική».

Με αφορμή αυτά τα σχόλια, οι εκλεγμένοι στο ΔΣ της ΔΟΕ, εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών», Σπύρος Μαρίνης και Θεοδώρα Δριμάλα, σε δήλωσή τους, σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Η αυτονόητη ευθύνη κάθε εκπαιδευτικού είναι να διδάσκει και να υπερασπίζεται με τη στάση του το δίκιο και την ιστορική αλήθεια. Ναι, είναι πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς που προετοιμάζουν τις γιορτές για το λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου η παρουσία δύο μέρες πριν στη χώρα μας του Προέδρου των ΗΠΑ.

Ναι, είναι πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς που δίνουν τη μάχη της εκπαίδευσης και της στήριξης των προσφυγόπουλων, να υποδέχεται η κυβέρνηση μετά βαΐων και κλάδων τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, μιας χώρας που στον ανταγωνισμό της με την ΕΕ και την Ρωσία έχει πνίξει στο αίμα τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου και δημιουργεί κύματα χιλιάδων και χιλιάδων ξεριζωμένων και πνιγμένων προσφύγων και μεταναστών.

Ναι, είναι πρόκληση για το λαό μας, που ματώνει εδώ και επτά χρόνια από τα βάρβαρα μέτρα, να βλέπει να εξελίσσεται μπροστά του ένα ακόμα αντιλαϊκό παζάρι προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, που εμπλέκει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ναι, έχουμε όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση, οι εκπαιδευτικοί μαζί με όλο το λαό, μαζί με τα εκατοντάδες συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τις υπόλοιπες λαϊκές οργανώσεις, να δώσουμε βροντερό και συγκροτημένο "παρών" στα συλλαλητήρια στις 15 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα».

Κινητοποιήσεις σήμερα και σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και κατά της επίσκεψης Ομπάμα διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις όλης της χώρας, από Επιτροπές Ειρήνης, συνδικάτα, φορείς του λαϊκού κινήματος σήμερα, Τρίτη, μέρα επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου. Συγκεκριμένα:

  • Πάτρα, πλατεία Γεωργίου, 6.30 μ.μ.
  • Χανιά, 6.30 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων
  • Λάρισα, 6 μ.μ., μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο
  • Τρίκαλα, 7 μ.μ., από την πλατεία Ρήγα Φεραίου
  • Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγίου Νικολάου
  • Καρδίτσα, 6 μ.μ., από τη Δημοτική Αγορά
  • Γιάννενα, 6 μ.μ., τζαμί στην Καλούτσιανη.
Κλείνουν ακόμα και σχολεία!

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη 15 και αύριο Τετάρτη 16 Νοέμβρη, τουλάχιστον 25 σχολεία που περικλείονται στην περιοχή όπου θα εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. για την επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ