ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΝΕΟΣ «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» ΕΠΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για νέα διχοτομική λύση

Ενεργός ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης στα παζάρια

Από τη χτεσινή συνάντηση στην Ελβετία
Από τη χτεσινή συνάντηση στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ.--

Τη σχεδιασμένη αύξηση των πιέσεων για να δεχτεί ο κυπριακός λαός τη νέα διχοτομική «λύση» που παζαρεύεται, με την ενεργό συμβολή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, αποτύπωσε ο νέος «μαραθώνιος» συνομιλιών που ξεκίνησε το Σάββατο στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας και συνεχιζόταν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Κυπριακά μέσα μετέδιδαν ότι ήταν συνεχείς οι τηλεφωνικές συνομιλίες της κυπριακής κυβέρνησης με την ελληνική και της ηγεσίας του ψευδοκράτους με την Τουρκία, ενώ αναφέρονταν και σε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν.

Με ψευτοδιλλήματα ότι είναι «η τελευταία ευκαιρία για λύση», και ότι «η επανένωση θα φέρει ανάπτυξη και ευκαιρίες για επενδύσεις», αστικά επιτελεία εντός και εκτός Κύπρου εντείνουν τις προσπάθειές τους για να σκύψει ο λαός το κεφάλι, σε μια λύση που ουσιαστικά θα χωρίσει την πατρίδα του στα δυο, θα διαμορφώσει ακόμα πιο ευνοϊκό έδαφος για την αξιοποίησή της σε ευρύτερα σχέδια υπεράσπισης της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» σε Ανατολική Μεσόγειο με βάση τις ανάγκες των ιμπεριαλιστών, θα διασφαλίσει συνθήκες πρόσφορες για την επιτάχυνση μιας σειράς επενδύσεων ειδικά στο χώρο της Ενέργειας, με φόντο την όξυνση των λυσσαλέων ανταγωνισμών για τους δρόμους μεταφοράς υδρογονανθράκων από την ευρύτερη Μέση Ανατολή προς τις ευρωπαϊκές και άλλες αγορές.

Ετσι, ενώ από τη μια μεριά η συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, προβαλλόταν και το περασμένο Σαββατοκύριακο ως «παράθυρο προς την ελπίδα» μιας λύσης, από την άλλη η διεθνής διάσταση του Κυπριακού, πλευρές όπως η ξένη εισβολή και κατοχή από την Τουρκία του 1/3 του νησιού με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ «θάβονται» όλο και πιο πολύ, καλλιεργώντας ειδικά στις νέες γενιές την αντίληψη ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «συνεννόησης» και συνομιλιών για ένα είδος «συνεταιρισμού», όρος που καθόλου τυχαία τις τελευταίες μέρες χρησιμοποιείται και για να περιγράψει το είδος της, ουσιαστικά, συνομοσπονδιακής Κύπρου που θα προκύψει.

Χάρτες και ημερομηνίες για διάσκεψη για την Ασφάλεια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταγράφονταν σε κυπριακά, ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, οι συνομιλίες είχαν φτάσει μέχρι χτες αργά το απόγευμα να εξετάζουν και συγκεκριμένα σχέδια χαρτών. Ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επέστρεφαν σε περιοχές που σήμερα είναι κατεχόμενες, η «μοιρασιά» της ακτογραμμής ανάμεσα στα δύο «συνιστώντα κρατίδια» (ορολογία που χρησιμοποιείται ήδη από το Φλεβάρη του 2014, στο Ανακοινωθέν που αποτελεί τη βάση και για τις τρέχουσες συνομιλίες) και το ποσοστό των εδαφών που κάθε πλευρά θα «ελέγχει» ήταν στο επίκεντρο των επαφών, που είναι σίγουρο ότι δεν εξαντλήθηκαν στο Εδαφικό. Μάλιστα, ειδικά σε «δείπνο εργασίας» που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, συζητήθηκαν «όλα τα ζητήματα», δηλαδή και το θέμα των εγγυήσεων, όπως κατέγραφαν πολλά ΜΜΕ.

Επίσης, από την Κυριακή κυκλοφορούσαν πληροφορίες ακόμα και για πιθανές ημερομηνίες για τη σύγκληση της «πολυμερούς διάσκεψης» για την Ασφάλεια, στα μέσα ή τέλη του Δεκέμβρη.

Πολλά κυπριακά ΜΜΕ προσπαθούσαν να εμφανίσουν την κυπριακή κυβέρνηση ικανή να διασφαλίσει τη συμφωνία του ψευδοκράτους για να «αρκεστεί» σε ένα ποσοστό εδαφών κάπου στο 28,7%, μικρότερο από αυτό που σήμερα καλύπτουν τα Κατεχόμενα, ενώ εμφανιζόταν πιθανή και η «επιστροφή φιλέτων» όπως η Αμμόχωστος, τα Βαρώσια κ.τ.λ. Ολα αυτά σε μια προσπάθεια αποσιώπησης της ουσίας, δηλαδή του ότι εφόσον «ανοίξουν» περιοχές σαν τα Βαρώσια, αυτό θα γίνει για να έρθουν ισχυρά μονοπώλια που ήδη σχεδιάζουν επενδύσεις σε Τουρισμό, Ενέργεια κ.τ.λ, εποφθαλμιώντας τα προτερήματα που έχει η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης για μπίζνες σε όλη τη γύρω περιοχή και τη γεωπολιτική σημασία της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, φέρονταν σχέδια που εμφάνιζαν 3 περιοχές ως «ομοσπονδιακά πάρκα», δηλαδή στην αρμοδιότητα της ομοσπονδίας.

Διαρκείς διαβουλεύσεις

Ενδεικτικές της έντασης του παζαριού ήταν οι απανωτές διακοπές που έγιναν, ειδικά την Κυριακή, προκειμένου οι δυο πλευρές να έχουν επαφές με Αθήνα αλλά και Αγκυρα. Χθες πάντως ξανά «έπεσαν στο τραπέζι» διάφορες «ιδέες» δεδομένων και των επίμονων παρεμβάσεων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, που σταθερά διακηρύσσουν το «ενδιαφέρον» τους για το Κυπριακό. Μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος προτάσεις για «μεταβατικές περιόδους» όσον αφορά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, με την Τουρκία να επιμένει για την «προσωρινή» παραμονή ενός μέρους του κατοχικού στρατού και «επαναξιολόγηση» σε μερικά χρόνια. Οι ΗΠΑ «ζυμώνουν», επίσης, σχέδια για βάσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία, στο όνομα της ασφάλειας, ενώ οι βρετανικές βάσεις, από τη λεγόμενη Συμφωνία Εγκαθίδρυσης του 1960, μένουν ως έχουν.

Την ίδια ώρα, χτες το βράδυ έγινε δικοινοτική εκδήλωση κοντά στη γραμμή διαχωρισμού στο «Λίδρα Παλλάς» υπέρ της ειρήνης, όπου συμμετείχε και το κυβερνών κόμμα Δημοκρατικός Συναγερμός.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιπλέκεται η αντιπαράθεση με τη Δύση

Δηλώσεις Ερντογάν για το ενδεχόμενο ένταξης στην «Οργάνωση για τη Συνεργασία στη Σαγκάη»

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Είναι καιρός η Αγκυρα να εξετάσει τις εναλλακτικές που έχει απέναντι στην ένταξή της στην ΕΕ, σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη σε Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν. Στο φόντο και των πρόσφατων δηλώσεών του για το ενδεχόμενο οργάνωσης δημοψηφίσματος σχετικά με την ένταξη ή όχι της χώρας στην ΕΕ, ο Ερντογάν επέλεξε - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - να χαρακτηρίσει «εύλογο υποκατάστατο» την Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organization - SCO), στην οποία σήμερα συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Η Τουρκία έχει περισσότερες επιλογές από το να «συνδέσει» ολόκληρο το μέλλον της με την ΕΕ, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι μίλησε ήδη με τους ηγέτες Ρωσίας και Καζακστάν για το ενδεχόμενο πλήρους ένταξης της χώρας του στην SCO, ενώ σημείωσε: «Aν η Τουρκία γίνει μέλος (της SCO), το περιθώριό της για ελιγμούς θα διευρυνθεί αισθητά». Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε στις διεργασίες που συνεχίζονται στην ΕΕ ως ενδεικτικές για την έναρξη μιας νέας εποχής για το μέλλον της Ενωσης. «Θεωρώ το "Brexit" ως μια ευοίωνη εξέλιξη. Αντίστοιχα πράγματα μπορούν να συμβούν και σε άλλες χώρες. Υπάρχει γκρίνια σε Γαλλία αλλά και σε Ιταλία», εκτίμησε.

Βεβαίως, η οποιαδήποτε αλλαγή στις σχέσεις της Τουρκίας με τους έως τώρα συμμάχους της δεν θα είναι απλή εξέλιξη. Πρόκειται για σημαντική χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις. Αλλωστε, και ο ίδιος ο Ερντογάν, από τη μια τείνει «χείρα φιλίας» σε «εναλλακτικές» συνεργασίες, από την άλλη εξακολουθεί να ζητά βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους. Ετσι, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών του ΝΑΤΟ, στην Κωνσταντινούπολη, χτες και ενώ παρών ήταν και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν ζήτησε βοήθεια για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», διατηρώντας ταυτόχρονα ύφος «προειδοποιητικό»: «Αυτοί που τηρούν στάση αναποφάσιστου θα πληγούν με τη σειρά τους, αργά ή γρήγορα... Δε μπορούμε να χωνέψουμε το γεγονός ότι τα μέλη του PKK (...) μπορούν να μετακινούνται πολύ ελεύθερα μέσα στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να επιδεικνύουν πορτρέτα του αρχηγού τους στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε μεταξύ άλλων.

Νέες γερμανικές επιπλήξεις και συνέχεια συλλήψεων

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός συντηρητικός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στο δίκτυο DLF, τάχτηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν ανησυχεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας γιατί - κατά τη γνώμη του - η εφαρμογή της ενδιαφέρει και την Τουρκία.

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζονται οι έρευνες γύρω από υπόπτους για σχέση ή στήριξη «τρομοκρατικών οργανώσεων». Χτες, συνελήφθησαν δύο ακόμα δήμαρχοι σε περιοχές όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι (συγκεκριμένα σε Μαρντίν και Αρτούρκλου).

Τέλος, αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το ότι, στο εξής ο Πρόεδρος της χώρας θα μπορεί να διορίζει πρυτάνεις σε πανεπιστήμια, όπως έκανε πριν από μερικές μέρες για το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι μάχες στο Χαλέπι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και αξιωματούχοι του ΟΗΕ εντείνουν τις πιέσεις στις κυβερνήσεις Συρίας, Ρωσίας και Ιράν, με αφορμή τις εντεινόμενες δυσκολίες που συναντούν δυνάμεις αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών ιδιαίτερα στο Ανατολικό Χαλέπι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, μετέβη την Κυριακή στη Δαμασκό, ζητώντας από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει την αυτόνομη διοίκηση στο Ανατολικό Χαλέπι στις δυνάμεις αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» εάν αποχωρήσουν από την περιοχή οι Ενοπλες Δυνάμεις τους. Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, το απέρριψε λέγοντας πως η απαίτηση είναι απαράδεκτη και ισοδυναμεί με εκχώρηση μέρους των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας κάτι που δεν θα έκανε καμία κυβέρνηση στον κόσμο.

Παρ' όλα αυτά, ο Ντε Μιστούρα επανέλαβε τις προβλέψεις του ότι έως τα Χριστούγεννα θα έχουν καταρρεύσει πλήρως όλες οι δομές στις περιοχές αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών στο Α. Χαλέπι και ότι θα δημιουργηθεί «ανθρωπιστική καταστροφή» με τη δημιουργία 200.000 νέων προσφύγων που θα αναζητήσουν καταφύγιο προς την Τουρκία. Τις ζοφερές προβλέψεις συμπλήρωσε και εκπρόσωπος του ΟΗΕ που δήλωσε ότι κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον στο Ανατολικό Χαλέπι, επειδή έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές.

Ενδιαφέρον είχε η χτεσινή αντίδραση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Σάιμπερτ πως Ρωσία και Συρία «είναι εν μέρει υπεύθυνες» για τα βάσανα εκατοντάδων χιλιάδων πολιορκημένων Σύρων αμάχων στο Χαλέπι και ότι ο συριακός στρατός δεν θα μπορούσε να συνεχίσει την πολιορκία δίχως τη στήριξη ξένων δυνάμεων. Αφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Ξέχασε», φυσικά, το ρόλο που έπαιξαν και παίζουν στην επέμβαση στη Συρία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Τέλος, χτες βράδυ η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, έδωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τα ονόματα δώδεκα Σύρων στρατηγών και συνταγματαρχών που κατηγορούνται ότι διέταξαν επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων ή βασάνισαν αντιφρονούντες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ