Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιπλέκεται η αντιπαράθεση με τη Δύση

Δηλώσεις Ερντογάν για το ενδεχόμενο ένταξης στην «Οργάνωση για τη Συνεργασία στη Σαγκάη»

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Είναι καιρός η Αγκυρα να εξετάσει τις εναλλακτικές που έχει απέναντι στην ένταξή της στην ΕΕ, σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη σε Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν. Στο φόντο και των πρόσφατων δηλώσεών του για το ενδεχόμενο οργάνωσης δημοψηφίσματος σχετικά με την ένταξη ή όχι της χώρας στην ΕΕ, ο Ερντογάν επέλεξε - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - να χαρακτηρίσει «εύλογο υποκατάστατο» την Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organization - SCO), στην οποία σήμερα συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Η Τουρκία έχει περισσότερες επιλογές από το να «συνδέσει» ολόκληρο το μέλλον της με την ΕΕ, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι μίλησε ήδη με τους ηγέτες Ρωσίας και Καζακστάν για το ενδεχόμενο πλήρους ένταξης της χώρας του στην SCO, ενώ σημείωσε: «Aν η Τουρκία γίνει μέλος (της SCO), το περιθώριό της για ελιγμούς θα διευρυνθεί αισθητά». Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε στις διεργασίες που συνεχίζονται στην ΕΕ ως ενδεικτικές για την έναρξη μιας νέας εποχής για το μέλλον της Ενωσης. «Θεωρώ το "Brexit" ως μια ευοίωνη εξέλιξη. Αντίστοιχα πράγματα μπορούν να συμβούν και σε άλλες χώρες. Υπάρχει γκρίνια σε Γαλλία αλλά και σε Ιταλία», εκτίμησε.

Βεβαίως, η οποιαδήποτε αλλαγή στις σχέσεις της Τουρκίας με τους έως τώρα συμμάχους της δεν θα είναι απλή εξέλιξη. Πρόκειται για σημαντική χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις. Αλλωστε, και ο ίδιος ο Ερντογάν, από τη μια τείνει «χείρα φιλίας» σε «εναλλακτικές» συνεργασίες, από την άλλη εξακολουθεί να ζητά βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους. Ετσι, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών του ΝΑΤΟ, στην Κωνσταντινούπολη, χτες και ενώ παρών ήταν και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν ζήτησε βοήθεια για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», διατηρώντας ταυτόχρονα ύφος «προειδοποιητικό»: «Αυτοί που τηρούν στάση αναποφάσιστου θα πληγούν με τη σειρά τους, αργά ή γρήγορα... Δε μπορούμε να χωνέψουμε το γεγονός ότι τα μέλη του PKK (...) μπορούν να μετακινούνται πολύ ελεύθερα μέσα στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να επιδεικνύουν πορτρέτα του αρχηγού τους στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε μεταξύ άλλων.

Νέες γερμανικές επιπλήξεις και συνέχεια συλλήψεων

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός συντηρητικός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στο δίκτυο DLF, τάχτηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν ανησυχεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας γιατί - κατά τη γνώμη του - η εφαρμογή της ενδιαφέρει και την Τουρκία.

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζονται οι έρευνες γύρω από υπόπτους για σχέση ή στήριξη «τρομοκρατικών οργανώσεων». Χτες, συνελήφθησαν δύο ακόμα δήμαρχοι σε περιοχές όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι (συγκεκριμένα σε Μαρντίν και Αρτούρκλου).

Τέλος, αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το ότι, στο εξής ο Πρόεδρος της χώρας θα μπορεί να διορίζει πρυτάνεις σε πανεπιστήμια, όπως έκανε πριν από μερικές μέρες για το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ