Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Πολύπλευρη η ατζέντα επίσκεψης του Ούγγρου πρωθυπουργού στο Νις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ρόλο περιφερειακής δύναμης στα δυτικά Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη φαίνεται πως αναζητεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, που ξεκίνησε από την Κυριακή επίσημη επίσκεψη στη νότια Σερβία επιλέγοντας να μεταβεί στην πόλη Νις.

«Είμαστε ανοικτοί για όλους τους Σέρβους, αν θέλουν να εργαστούν, να κάνουν εμπόριο, να επενδύσουν ή απλά να ταξιδέψουν στην Ουγγαρία... Είμαστε όμως έντονα αντίθετοι με την πολιτική των μεταναστών... που πέφτουν θύματα των κακών κυβερνήσεων που έχουν στις χώρες τους, λαθρεμπόρων, και της εσφαλμένης πολιτικής της ΕΕ που τους έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε χτες ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, κάνοντας συχνές αναφορές στις στενές ουγγρο-σερβικές σχέσεις. Σε άλλο σημείο, τόνισε πως η «σταθερότητα στη Σερβία είναι κλειδί για τη σταθερότητα στην Κεντρική Ευρώπη».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από την πλευρά του, τον καλωσόρισε στην πόλη Νις με θέρμη, τονίζοντας επίσης πως οι διμερείς πολιτικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και πως αναπτύσσονται «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αλλά και στο θέμα ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε τον Ούγγρο ομόλογό του «αληθινό φίλο της Σερβίας», επαινώντας παράλληλα την ουγγρική υποστήριξη στην προσπάθεια της σερβικής αστικής τάξης να προωθήσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Σε άλλο σημείο, ευχαρίστησε τον Ιστβάν Ντάζτορ, πρόεδρο της τοπικής βουλής της Βοϊβοδίνας (της βόρειας Σερβίας όπου ζει σημαντική ουγγρική μειονότητα), που ηγείται του μειονοτικού κόμματος «Συμμαχία Ούγγρων Βοϊβοδίνας» (SVM), επειδή, όπως υποστήριξε, έπαιξε το «ρόλο γέφυρας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, υποστηρίζοντας ό,τι καλύτερο για τη Σερβία και για την Ουγγαρία».

Οι δύο πρωθυπουργοί, στη συνέχεια, πραγματοποίησαν κοινή συνάντηση των υπουργικών συμβουλίων τους στην πόλη Νις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ