Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Για τέταρτη φορά υποψήφια η Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την απόφασή της να διεκδικήσει για τέταρτη φορά την καγκελαρία (πρωθυπουργία) της Γερμανίας, ανακοίνωσε την Κυριακή στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά από συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός της, Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), σημείωσε χαρακτηριστικά: «Χρειάζομαι χρόνο και οι αποφάσεις μου καθυστερούν. Οταν τις λάβω όμως δεν κάνω πίσω». Στη συγκεκριμένη συγκυρία η Μέρκελ τόνισε ότι «οι εκλογές (σ.σ. θα γίνουν το Σεπτέμβρη του 2017) θα είναι ίσως οι πιο δύσκολες από την επανένωση», και συνέχισε: «Θα δεχθούμε επιθέσεις από όλες τις πλευρές». Αναφερόμενη στις διεθνείς εξελίξεις εξέφρασε την ανησυχία της. Είπε χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης, του Προσφυγικού και του Brexit. Παράλληλα, πρέπει διεθνώς να καταλαγιάσει η κατάσταση μετά τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ». Στην ίδια συνέντευξη η Μέρκελ επανέλαβε τα όσα είχε πει και στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα, περί υπεράσπισης «των αρχών του δυτικού κόσμου, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και της αξιοπρέπειας», όλα αυτά που καμουφλάρουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα που τσακίζει δικαιώματα στο εσωτερικό της Γερμανίας και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, σπέρνει φτώχεια, επεμβάσεις, πολέμους, προσφυγιά.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μέρκελ ασκεί πίεση και στους σοσιαλδημοκράτες για να ανακοινώσουν τον δικό τους υποψήφιο άμεσα, με τα 2 πρώτα ονόματα που έχουν ακουστεί να είναι των Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργού Οικονομίας της σημερινής συγκυβέρνησης και προέδρου του κόμματος, και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς (που μπορεί να αντικαταστήσει τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο υπουργείο Εξωτερικών, αφού αυτός ανακοινώθηκε ότι προαλείφεται για τη θέση του ομοσπονδιακού Προέδρου).

Οι εργοδοτικές ενώσεις χαιρέτισαν την υποψηφιότητα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Ενωσης εργοδοτών μετάλλου (Gesamtmeetall), Ράινερ Ντούλγκερ, να δηλώνει: «Δεν υπήρχε εναλλακτική, η καγκελάριος έπρεπε να είναι ξανά υποψήφια. Χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει τώρα σαφήνεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ