Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Διαπιστευτήρια» Μέι και Κόρμπιν στη Συνομοσπονδία Βιομηχάνων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις σε σχέση με την προώθηση των βρετανικών μονοπωλιακών συμφερόντων και την αύξηση της παραγωγικότητας και της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, ενόψει των σχεδίων για διαπραγμάτευση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Βrexit) έδωσαν χτες σε κεντρική εκδήλωση της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) η πρωθυπουργός της Βρετανίας και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, Τερέζα Μέι, και ο αρχηγός των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η πρωθυπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει τους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες άλλων κλάδων, ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για το Brexit, λέγοντας πως κατανοεί τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου ότι η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί στο «χείλος του γκρεμού» μετά τις επίσημες διαπραγματεύσεις για «διαζύγιο» με την ΕΕ και ότι θα απαντήσει στους φόβους αυτούς στις συνομιλίες για το Brexit. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή της θα κάνει ετησίως έξτρα επενδύσεις ύψους δύο δισεκατομμυρίων στερλινών έως το 2020 «για να τροφοδοτήσει με καύσιμα» την οικονομία, όταν η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Επίσης, υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων, Πολ Ντρέτστερ, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονται σχόλια και δηλώσεις «αλλά σαφήνεια και κυρίως ένα σχέδιο». Πρόσθεσε, επίσης, πως τον επιχειρηματικό κόσμο «δεν τον ενδιαφέρει ένα σκληρό ή ένα ήπιο αλλά ένα ομαλό Brexit...». Δήλωσε, επίσης, ενθαρρυμένος από τις έως τώρα δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ σε αναπτυξιακά σχέδια όπως η επέκταση του αεροδρομίου στο Χίθροου και η κατασκευή μεγάλου πυρηνικού σταθμού παραγωγής Ενέργειας στο Χίκλεϊ Πόιντ.

Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε ομιλία που έκανε αργότερα χτες βράδυ στην εκδήλωση της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων, πρότεινε περισσότερες δημόσιες επενδύσεις στην ανάπτυξη υποδομών, στη βελτίωση της «διά βίου υψηλής, ποιοτικής, εκπαίδευσης», όπως τόνισε, και «όχι μόνον της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας...». Ζήτησε να βελτιωθούν οι κυβερνητικές πολιτικές για την καταπολέμηση της «ενδημικής, τοπικής» φτώχειας σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και ζήτησε να γίνουν επενδύσεις, ιδιαίτερα στη δημιουργία προσιτής λαϊκής στέγης και στα ταλέντα των νέων ανθρώπων. «Πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα Βρετανία υπό την πρόκληση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που φέρνει το Ιντερνετ των Πραγμάτων και η τεχνητή νοημοσύνη... Πρέπει να σχεδιάσουμε το βιομηχανικό μέλλον της χώρας τον 21ο αιώνα. Αυτό θα απαιτήσει ριζική σκέψη από όλους μας και παρεμβάσεις για το κοινό καλό...», σημείωσε ο Κόρμπιν, προσκαλώντας τα μονοπώλια να «συνεργαστούν» . Στη συνέχεια, πρότεινε «επενδύσεις που θα βοηθήσουν την επόμενη γενιά εργαζομένων και επιχειρηματιών», τονίζοντας ότι το κόμμα του θέλει «οι σχέσεις με τις επιχειρήσεις να είναι σχέσεις με εταίρους», ώστε «να έρθει η ευημερία σε όλη τη χώρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το προεκλογικό πρόγραμμα παρουσίασαν οι Συντηρητικοί (2019-11-26 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις για τους όρους του Brexit (2019-08-17 00:00:00.0)
Η Μέι πετάει το μπαλάκι στη Βουλή (2019-02-27 00:00:00.0)
Παράταση στη διαπραγμάτευση του Brexit (2019-02-08 00:00:00.0)
Ανένδοτη η ΕΕ στις πιέσεις για «επαναδιαπραγμάτευση» (2019-01-31 00:00:00.0)
Κόντρες Μέι - Κόρμπιν με φόντο Brexit και τρομοκρατία (2017-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ