Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Παράταση στη διαπραγμάτευση του Brexit

Από τη χτεσινή συνάντηση Μέι - Γιούνκερ

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση Μέι - Γιούνκερ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στα «θολά νερά» μίας άτυπης παράτασης του παζαριού με την ΕΕ, με στόχο κάποιες «διορθωτικές» επιπρόσθετες διαβεβαιώσεις αλλά όχι ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, εξακολουθεί να κινείται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Χτες, μετά από μία ακόμα συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, το μόνο που φάνηκε να πετυχαίνει η Μέι είναι η διαβεβαίωση για άλλη μια συνάντηση «πριν το τέλος του μήνα». Η ίδια ισχυρίστηκε ότι είχε «έντονες αλλά εποικοδομητικές» συνομιλίες, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Διαβεβαίωσε πάντως τον βρετανικό λαό πως θα διεκπεραιώσει το Brexit «εγκαίρως» και πως θα διαπραγματευτεί «σκληρά τις επόμενες μέρες».

Ρόλο διαπραγμάτευσης αναλαμβάνει τη Δευτέρα και ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, που θα συναντήσει στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι προτάσεις του Κόρμπιν

Οσο η Μέι «ροκανίζει» το χρόνο με παράταση των παζαριών στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, προσπαθεί να προτείνει «διεξόδους» στις εντεινόμενες ενδοαστικές κόντρες ενόψει Brexit, ενώ απομένουν πλέον περίπου 50 μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας στις 29 Μάρτη.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Κόρμπιν έστειλε επιστολή στην πρωθυπουργό διατυπώνοντας πέντε προτάσεις για το Brexit με νομικά δεσμευτική ισχύ, εκτιμώντας ότι αν τις εφαρμόσει η κυβέρνηση «θα ενώσουν τη χώρα» και θα εξασφαλιστεί η υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος στη συμφωνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Σε καμία από τις προτάσεις του Κόρμπιν δεν συμπεριλαμβάνεται (όπως αναμενόταν...) εκείνη για δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο Κόρμπιν προτείνει ουσιαστικά ένα ήπιο Brexit, καθώς μεταξύ άλλων ζητά «μία μόνιμη τελωνειακή ένωση» ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και την ΕΕ, όπου η Μ. Βρετανία θα έχει λόγο σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας. Ζητά επίσης συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα «ασφάλειας», συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης. Θεωρεί πως οι προτάσεις του θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ και να κατοχυρωθούν στη βρετανική νομοθεσία. Τέλος, εκτιμά πως μόνο οι αλλαγές στο «backstop» δεν αρκούν.

Προβλέψεις για χαμηλή καπιταλιστική ανάπτυξη 10ετίας

Σε αυτό το κλίμα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πως η χώρα το 2019 βρίσκεται αντιμέτωπη με την ασθενέστερη καπιταλιστική ανάπτυξη της τελευταίας 10ετίας, εξαιτίας της εντεινόμενης αβεβαιότητας που δημιουργούν το Brexit και η παγκόσμια επιβράδυνση. Επίσης, προαναγγέλλει στο Ηνωμένο Βασίλειο «σταδιακές και συγκρατημένες αυξήσεις επιτοκίων», εκτός κι αν αποφευχθεί το Brexit άνευ συμφωνίας σε 50 μέρες. «Η οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε στα τέλη του 2018 και φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω στις αρχές του 2019», ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας, μετά την ομόφωνη απόφασή τους να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά στο 0,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε έρευνα του «Reuters».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο προσκήνιο οι όροι της συνεργασίας με ΕΕ και όχι μόνο (2019-07-25 00:00:00.0)
Ανένδοτη η ΕΕ στις πιέσεις για «επαναδιαπραγμάτευση» (2019-01-31 00:00:00.0)
«Εναλλακτικό σχέδιο» έως τη Δευτέρα ψάχνει η Μέι (2019-01-18 00:00:00.0)
Αλληλεπιδρούν με εγχώριες αλλά και διατλαντικές αντιθέσεις (2018-07-14 00:00:00.0)
Το «σκληρό» παζάρι ξεκινά σιγά σιγά (2017-04-21 00:00:00.0)
«Διαπιστευτήρια» Μέι και Κόρμπιν στη Συνομοσπονδία Βιομηχάνων (2016-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ