Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Το «σκληρό» παζάρι ξεκινά σιγά σιγά

Συνάντηση χτες του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου με την Βρετανίδα πρωθυπουργό

Από τη συνάντηση Μέι - Ταγιάνι στο Λονδίνο

AFP or licensors

Από τη συνάντηση Μέι - Ταγιάνι στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη δήθεν έγνοια του για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών σε χώρες της ΕΕ πρόβαλε χτες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, μετά τη συνάντησή του με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στο Λονδίνο, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit). Ο Ταγιάνι εμφάνισε σαν κοινή θέση την επιθυμία «να ενισχύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών», προσθέτοντας ότι αυτό «είναι το πιο σημαντικό μήνυμα». Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τη Μέι σαν «μία καλή πρώτη αρχή», εκφράζοντας την ελπίδα ότι πριν από το τέλος του έτους θα έχει καταληχθεί ένα πλαίσιο για την αποχώρηση της Βρετανίας, ώστε να ξεκινήσουν «αμέσως μετά» διμερείς διαπραγματεύσεις με στόχο τον καθορισμό των σχέσεων Λονδίνου - Βρυξελλών.

Το γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν «στη σημασία να δοθεί από νωρίς βεβαιότητα για το καθεστώς των Βρετανών πολιτών που ζουν οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ, και των πολιτών των άλλων χωρών - μελών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι δηλώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία μετά το χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ντέιλι Μέιλ» πως η Τερέζα Μέι, στο προεκλογικό μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος, θα ξεκαθαρίσει ότι: α) Θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, β) θα αποσυρθεί η χώρα από την ενιαία αγορά της ΕΕ και γ) θα τερματιστεί η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Βρετανία.

Το ίδιο 24ωρο, από το Πεκίνο η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκτίμησε πως με το Brexit «η Βρετανία θα χάσει όχι μόνο την ΕΕ αλλά περισσότερα, εξαιτίας της απόφασής της να εγκαταλείψει το μπλοκ». Η Μογκερίνι εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι «δύσκολες».

Από την άλλη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας χτες στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, εκτίμησε πως δεν είναι ρεαλιστικό να γίνουν περαιτέρω βήματα εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών - μελών της ΕΕ σε αυτό το σημείο και μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την αποχώρησή της. Πρόσθεσε πως τα εναπομείναντα κράτη - μέλη της ΕΕ «πρέπει να είναι έτοιμα να σχηματίσουν συμμαχίες προθύμων», τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε ευέλικτες ταχύτητες, πολλές ομάδες κρατών».

Αντιφατικά μηνύματα από τους Εργατικούς

Νωρίτερα, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απέφυγε να αποκλείσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, τονίζοντας ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα αναδείξει ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Αργότερα, εκπρόσωπος των Εργατικών διέψευσε πως είναι θέση του κόμματος ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ξεκαθαρίζοντας πως τέτοια πρόταση δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ