Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Ζητούμενο η «εθνική ανεξαρτησία» για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πρώτο το πρώην μεγαλοστέλεχος τραπεζών Εμανουέλ Μακρόν

Οτι θα βάλει «τη Γαλλία ξανά σε τάξη» υπόσχεται το «Εθνικό Μέτωπο» (φωτ. από τη Μπαγιόν της νοτιοδυτικής Γαλλίας)

Copyright 2017 The Associated

Οτι θα βάλει «τη Γαλλία ξανά σε τάξη» υπόσχεται το «Εθνικό Μέτωπο» (φωτ. από τη Μπαγιόν της νοτιοδυτικής Γαλλίας)
ΠΑΡΙΣΙ.-

Αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές έχει ξεκινήσει στη Γαλλία καθώς μεθαύριο διεξάγεται ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη του νέου ενοίκου των Ηλυσίων Πεδίων. Χτες το βράδυ, ήταν προγραμματισμένη η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση των συνολικά 11 υποψηφίων, στα προγράμματα των οποίων αποτυπώνονται άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο χαρακτηριστικά η ανησυχία του ντόπιου κεφαλαίου για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του και η ευρύτερη «κινητικότητα» που υπάρχει εδώ και καιρό στη δεύτερη ισχυρότερη καπιταλιστική δύναμη της Ευρώπης για το πώς καλύτερα θα υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα, απέναντι σε εταίρους και αντιπάλους.

Δεν είναι τυχαία τα περί ανάγκης ανάκτησης της «εθνικής ανεξαρτησίας» και «εθνικής κυριαρχίας» που επικράτησαν και στην κεντρική, προεκλογική συγκέντρωση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου (Front National - FN) Μαρίν Λεπέν, προχτές το βράδυ στη Μασσαλία, αναδεικνύοντας ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αλλωστε, το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα που δυναμώνει τα τελευταία χρόνια και στη Γαλλία, καταρχάς μέσα από το Εθνικό Μέτωπο συνδέεται με ένα συνολικότερο προβληματισμό για το πώς τα γαλλικά μονοπώλια θα δυναμώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, σε καιρούς σφοδρών ανταγωνισμών, επιχειρηματικών αλλά και γεωπολιτικών. Για λογαριασμό αυτών των μονοπωλίων στέλνονται τα μηνύματα για τη σημασία υπεράσπισης της «ανεξαρτησίας» και της «κυριαρχίας», είτε μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση μέρους των Συνθηκών της ΕΕ όπως ζητούν και άλλοι βασικοί υποψήφιοι (Μακρόν, Φιγιόν, Μελανσόν, Αμόν) είτε ακόμα και με διοργάνωση δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ (Λεπέν), σηματοδοτώντας μια νέα βάση συνεργασίας με τα άλλα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Από τη μεριά της, η Λεπέν, στη Μασσαλία, περηφανεύτηκε που «πέτυχε» την απομάκρυνση της σημαίας της ΕΕ από τηλεοπτικό πλατό όπου έδωσε συνέντευξη και επανέλαβε ακόμα μια φορά ότι θα «παλέψει» για την υπεράσπιση των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν έδρα στη Γαλλία. Για παράδειγμα, υποσχέθηκε μια σειρά εμπόδια για εταιρείες που δεν «συμμορφώνονται» με τους κανόνες που ισχύουν για τους Γάλλους επιχειρηματίες, κρατικές επιδοτήσεις στο όνομα της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, νέους φόρους για εισαγωγές, επαναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών κ.τ.λ. Από την άλλη μεριά, η Λεπέν συσχέτισε παροχές που το FN υπόσχεται στα λαϊκά στρώματα με την «εξοικονόμηση» πόρων από την «καταπολέμηση» της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, φαινομένων δηλαδή που όχι μόνο είναι σύμφυτα με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, αλλά και αξιοποιούνται για διαρκείς περικοπές λαϊκών κατακτήσεων.

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες (της εταιρείας «Harris Interactive») δίνει 25% στον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Ολάντ - Βαλς Εμανουέλ Μακρόν, 22% στη Λεπέν, 19% στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, Φρανσουά Φιγιόν, αλλά και στον επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν Λικ Μελανσόν, και μόλις 7,5% στον υποψήφιο του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος (PS) Μπενουά Αμόν.

Στο β' γύρο (που θα γίνει στις 7 Μάη), ο Μακρόν εμφανίζεται ότι θα επικρατούσε της Λεπέν με 66%, με 68% έναντι του Φιγιόν και με 60% έναντι του Μελανσόν.

Για τον Μελανσόν, η δημοσκόπηση καταγράφει ότι αν προκρινόταν στο β' γύρο με την Λεπέν, θα επικρατούσε με 60%, όπως επίσης εμφανίζεται να επικρατεί στο β' γύρο και έναντι του Φιγιόν με 58%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ