Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Εναλλακτικό σχέδιο» έως τη Δευτέρα ψάχνει η Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, παρά την «επιβίωση» στην ψήφο εμπιστοσύνης, έχει μεγάλες δυσκολίες

Copyright 2018 The Associated

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, παρά την «επιβίωση» στην ψήφο εμπιστοσύνης, έχει μεγάλες δυσκολίες
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε ανασυγκρότηση του «οπλοστασίου επιχειρημάτων», με στόχο την κατάστρωση και παρουσίαση ενός «εναλλακτικού σχεδίου» για το Brexit την ερχόμενη Δευτέρα, 21η Γενάρη, στη Βουλή των Κοινοτήτων προχωρά η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, μετά την πρόσφατη συντριπτική καταψήφιση από το βρετανικό Κοινοβούλιο του σχεδίου συμφωνίας που είχε κλείσει τον Νοέμβρη με την ΕΕ για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Μέι, έχοντας κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με (325 έναντι 306 ψήφους), ξεκίνησε άμεσα τα παζάρια, με στόχο την εξεύρεση ενός πιο ικανοποιητικού σχεδίου συμφωνίας, ανοίγοντας την πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας σε όσους βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος, θα ήθελαν να συζητήσουν μαζί της εναλλακτικά σχέδια και προτάσεις. Αντίθετος με τα νέα παζάρια της Μέι, εντός και εκτός Λονδίνου, εμφανίστηκε ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, που τόνισε πως δεν πρόκειται να συναντήσει την Μέι εάν δεν βγάλει μια και καλή από το τραπέζι ένα Brexit δίχως συμφωνία με την ΕΕ.

Σε περίπτωση, πάντως, που διεξαγόταν σήμερα νέο δημοψήφισμα, η πλειοψηφία των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνεται σε τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «YouGov», όπου το 56% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, εμφανίστηκε χτες μετά από συνάντησή του με Πορτογάλους αξιωματούχους στη Λισαβόνα πιο θετικός σε νέα παζάρια, τονίζοντας πως «εάν αλλάξουν οι κόκκινες γραμμές στο Λονδίνο, θα αλλάξουμε και εμείς».

Νωρίτερα, πάντως, η γαλλική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που στοχεύει να προετοιμάσει τη Γαλλία (βλέπε το κεφάλαιο) για Brexit, ακόμη και δίχως συμφωνία. Το νομοσχέδιο δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να λαμβάνει μέτρα, μέσω διαταγμάτων, σε τομείς όπου έχει δικαιοδοσία η Γαλλία και όχι η ΕΕ, με στόχο, όπως τονίζεται, «να προστατευθούν τα συμφέροντα των Γάλλων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών κατοίκων της Γαλλίας», αλλά και να ληφθούν μέτρα για την επαναφορά των ελέγχων των εμπορευμάτων στα σύνορα. Επιπλέον, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, ανέφερε ότι εντός των τριών επόμενων βδομάδων θα παρουσιάσει πέντε διατάγματα, με τα οποία «θα επιλύονται τα ακανθώδη ζητήματα που προκύπτουν από μια "άτακτη" αποχώρηση της Βρετανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ