Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ο ΜΠ. ΤΖΟΝΣΟΝ
Στο προσκήνιο οι όροι της συνεργασίας με ΕΕ και όχι μόνο

Ο νέος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αδύναμη» την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Ο νέος πρωθυπουργός έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ

Copyright 2019 The Associated

Ο νέος πρωθυπουργός έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αποφασισμένος να ξεκινήσει νέα παζάρια με την ΕΕ, προκειμένου να πετύχει μία «νέα συμφωνία» αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και να προετοιμάσει τη χώρα για όλα τα ενδεχόμενα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, εμφανίστηκε χτες το απόγευμα ο Βρετανός νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Κάνοντας τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον εμφανίστηκε έτοιμος να προωθήσει το Brexit σε κάθε περίπτωση στις 31 Οκτώβρη, αν και εκτίμησε ότι είναι «αδύναμη» η πιθανότητα να γίνει η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ δίχως συμφωνία. «Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς "εάν" και "όμως"», τόνισε, δείχνοντας αποφασισμένος για νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, μολονότι οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν ξανά μία συμφωνία αποχώρησης πέρα από αυτή που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβρη με την προκάτοχό του, Τερέζα Μέι.

Αναφερόμενος στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit, ο Τζόνσον δεν έκρυψε ότι «θα υπάρξουν δυσκολίες», όμως εμφανίστηκε αποφασισμένος να διαψεύσει αυτούς που προφητεύουν δεινά. Από την άλλη, απείλησε με μη καταβολή του κόστους «διαζυγίου» που έχει οριστεί στα 39 δισ. στερλίνες, λέγοντας ότι σε αυτό το ενδεχόμενο η Βρετανία θα τα έχει στην τσέπη και θα τα διαχειριστεί προς όφελός της.

«Ασφαλέστεροι δρόμοι» και «εξαιρετική Παιδεία»...

Κωδικοποιώντας (με αυτήν τη σειρά!) τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, ο νέος πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών είπε ότι θα κάνει «τους δρόμους ασφαλέστερους», βγάζοντας έξω 20.000 αστυνομικούς, πως θα αναβαθμίσει τα νοσοκομεία και το σύστημα Πρόνοιας, ότι θα εξασφαλίσει «εξαιρετική Παιδεία για όλους» σε κάθε περιοχή της χώρας. Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα βελτιώσει τις υποδομές, ώστε να αυξηθούν η παραγωγικότητα και οι ξένες επενδύσεις, ενώ επανέλαβε ότι θα διεκπεραιώσει το Brexit «επειδή είναι θεμελιώδης απόφαση του βρετανικού λαού και θα τη σεβαστούμε». Μέχρι τότε διαβεβαίωσε πως «τα λιμάνια, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία, τα εργοστάσια, θα είναι όλα έτοιμα»! Οπως εξήγησε, «είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε για τη μακρινή πιθανότητα οι Βρυξέλλες να αρνηθούν να διαπραγματευτούν και να αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, όχι επειδή το θέλουμε...».

Ανέφερε ακολούθως την ανάγκη να επιτύχει μία «νέα εταιρική», όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη, σχέση με την ΕΕ και νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, γιατί τάχα αυτές «έβγαλαν από τη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους». Κάνοντας εμμέσως κριτική στην Τ. Μέι, υποστήριξε ότι μέσα στην τελευταία τριετία που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, το μεγαλύτερο κακό «έγινε από την αναποφασιστικότητα».

Σε άλλο σημείο υποσχέθηκε φοροαπαλλαγές για εταιρείες και επιχειρήσεις που θα προωθήσουν καινοτόμες τεχνολογίες, δίνοντας έμφαση στη δυναμικότερη «παρουσία» του Ηνωμένου Βασιλείου στο Διάστημα, στη βιοτεχνολογία κ.α.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα συγκροτήσει μία «σύγχρονη κυβέρνηση» εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών. Ωστόσο, αναλυτές προεξοφλούσαν πως κύριο κριτήριο του Τζόνσον για το διορισμό νέων υπουργών σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια θα είναι τα «διαπιστευτήριά» τους και η υποστήριξή τους στο Brexit. Ολα αυτά εάν βεβαίως δεν προλάβουν τον Τζόνσον νέες πρόωρες εκλογές, τις οποίες ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχηγός των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι διατεθειμένος να απαιτήσει την κατάλληλη στιγμή...

Οι πρώτες αντιδράσεις των υψηλόβαθμων απερχόμενων αξιωματούχων της ΕΕ είχαν επίσης ενδιαφέρον. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρη τον Τζόνσον για τα νέα του καθήκοντα, προσκαλώντας τον στις Βρυξέλλες ώστε να «συζητήσουν λεπτομερώς τη συνεργασία τους».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Κομισιόν της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως είναι έτοιμος να ακούσει και να συνεργαστεί με τη νέα βρετανική κυβέρνηση, δείχνοντας ωστόσο πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε βασικά σημεία της συμφωνίας για την αποχώρηση που επιτεύχθηκε τον περασμένο Νοέμβρη. Επανέλαβε με νόημα πως ένα άτακτο Brexit «δεν θα είναι ποτέ η επιλογή της ΕΕ», καταλήγοντας: «Είμαστε, όμως, προετοιμασμένοι!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ