Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα πυραυλική επίθεση Ισραηλινών

Και ένταση των αμερικανοτουρκικών παζαριών

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία ολοκληρώθηκε άλλος ένας γύρος αμερικανοτουρκικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας στην Αγκυρα, με βασικό στόχο τη δημιουργία μίας δήθεν «ζώνης ασφαλείας» στο έδαφος της Βόρειας Συρίας, μετά την έλευση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι στην Αγκυρα με τον ομόλογό του από τη Νικαράγουα, Μονκάδα Κολίντρες, ξεκαθάρισε ότι διαφώνησαν με τον Τζέφρι σε όλα τα βασικά θέματα. «Η Τουρκία δεν συμφωνεί με τις νέες προτάσεις των ΗΠΑ, ούτε για το βάθος της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ούτε για το ποιος θα ελέγχει την περιοχή, ούτε αν θα απομακρυνθούν οι Κούρδοι των δυνάμεων YPG», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως ακολουθούν στην περίπτωση της Βόρειας Συρίας την ίδια «τακτική κωλυσιεργίας» που ακολούθησαν και στο Μανμπίτζ (κουρδικός θύλακας στη Β. Συρία). Σε επόμενο σημείο ο Τσαβούσογλου διεμήνυσε πως «η υπομονή της Τουρκίας εξαντλείται» και πως ο τουρκικός στρατός «ξεκίνησε και πάλι τις προετοιμασίες για στρατιωτική επιχείρηση», με πρόσχημα την «επανεμφάνιση τρομοκρατικών απειλών» από τη Βόρεια Συρία.

Οι απειλές της Τουρκίας για νέα χερσαία επέμβαση στη Βόρεια Συρία ξεδιπλώνονται με φόντο τη συγκέντρωση στρατευμάτων στην τουρκοσυριακή μεθόριο τις τελευταίες βδομάδες, αλλά και την επανέναρξη επίθεσης κατά θέσεων Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.

Πυραυλική επίθεση Ισραηλινών

Νέα πυραυλική επίθεση στην περιοχή Ταλ αλ Χαράα της νότιας επαρχίας Νταράα της Συρίας πραγματοποίησαν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτης.

Οι πύραυλοι έπληξαν «στρατιωτικές θέσεις» του συριακού στρατού και των συμμάχων του (ιρανικά στρατεύματα και πολιτοφυλακές της λιβανέζικης σιιτικής «Χεζμπολάχ»). Το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ιχμπαρίγια» ανέφερε «πληροφορίες» για «ισραηλινή επίθεση» στην περιοχή του Ταλ αλ Χαράα και για υλικές ζημιές. Χτυπήθηκαν επίσης άλλες δύο περιοχές στη γειτονική επαρχία Κουνέιτρα. Ας σημειωθεί πάντως πως οι περιοχές αυτές δεν απέχουν πολύ από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Στα μέσα Ιούνη η περιοχή Ταλ αλ Χάρα είχε ήδη γίνει ξανά στόχος ισραηλινών επιθέσεων, ενώ στις 30/6 έξι άμαχοι και εννιά Σύροι μαχητές σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση κοντά στη Δαμασκό και στην κεντρική επαρχία Χομς.

Εντονη αντίδραση του Λιβάνου στις αιτιάσεις του Ισραήλ

Νωρίτερα, σε πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, η πρέσβειρα του Λιβάνου Αμάλ Μουνταλάλι αντέδρασε έντονα στις αιτιάσεις που διατύπωσε σε βάρος της χώρας της ο Ισραηλινός πρέσβης Ντάνι Ντανόν, ότι «το Ιράν και η "Χεζμπολάχ" εκμεταλλεύονται το λιμάνι της Βηρυτού». Ο Ντανόν μάλιστα χαρακτήρισε το λιμάνι της λιβανέζικης πρωτεύουσας «λιμάνι της Χεζμπολάχ». Απαντώντας η Μουνταλάλι χαρακτήρισε τις αιτιάσεις του Ισραήλ «άμεσες απειλές κατά της ειρήνης και των υποδομών του λαού του Λιβάνου». Προέτρεψε δε το Συμβούλιο Ασφαλείας να μη μείνει σιωπηλό στις προσπάθειες του Ισραηλινού ομολόγου της, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να προετοιμάσει «το έδαφος και τη διεθνή κοινότητα για μία επίθεση στα εμπορικά λιμάνια, στο αεροδρόμιο και στις υποδομές του Λιβάνου, όπως έκαναν το 2006».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ